7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada nikad nije donijela odluku o kupovini imovine Željezare, radnici prerano slavili uz vatromet!

Ekonomija

Comments 4

Vlada nikad nije donijela odluku o kupovini imovine Željezare, radnici prerano slavili uz vatromet!

Bez zvanične odluke Vlade, kako tvrde naši izvori, "ni trenutno svemoćni i zakonima neopterećeni Milutin Đukanović ne može ih zaposliti u novoj firmi. Ne do 1. februara, nego ko zna do kada".

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore nikad nije zvanično donijela odluku o kupovini imovine Željezare u Nikšiću, niti su predstavnici Vlade u Skupštini akcionara Elektroprivrede CG glasali za to, nezvanična su saznanja Antene M. Na naše pitanja s tim u vezi Kabinet premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i Ministarstvo kapitalnih investicija još nijesu odgovorili.

Objašnjenje smo potražili i od Elektroprivrede Crne Gore, odgovor je stigao juče.

Odbor direktora EPCG je organ koji je donio odluku da kupi nikšićku Željezaru od turskog Toščelika, saopšteno je Anteni M iz državne energetske kompanije. Navode i pravni osnov za taj poslovni potez.

"Odluku o kupovini imovine Željezare je donio Odbor direktora EPCG, jer mu to pravo pripada shodno Statutu Društva, gdje se, u članu 78, stav 1, tačka 22, navodi sljedeće: 'Odbor direktora donosi odluke o raspolaganju imovinom do 1/10 vrijednosti osnovnog kapitala Društva (kupovina, prodaja, zakup, zamjena, sticanje ili na drugi način raspolaganje)'."

Iz EPCG objašnjavaju da je vrijednost kupoprodajnog ugovora oko 20 miliona eura, a da vrijednost osnovnog kapitala Društva prelazi 700 miliona eura, pa smatraju kako je jasno da je Odbor direktora imao pravo da donese tu odluku.

Sagovornici Antene M, od kojih smo tražili komentar načina na koji je EPCG kupila imovinu Željezare, ukazuju, međutim, da je za takvu transakciju morala da postoji formalna odluka Vlade CG i saglasnost akcionara. Pogotovo što poslu nije prethodila relevantna i transparentna "due diligence" i "cost benefit" analiza. 

Iako su na svojim mišićima iznijeli čitavu operaciju, i protestima praktično natjerali Vladu na kupovinu imovine Željezare, radnici nikšićke kompanije, prema saznanjima Antene M mogli bi "izvisiti", odnosno ostati bez zaposlenja u EPCG!  

Radnici Željezare, podsjetimo, izričito su tražili da do 1. februara budu primljeni u radni odnos u EPCG.

Evo šta su iz Elektroprivrede odgovorili na pitanje Antene M u vezi sa zapošljavanjem oko 230 radnika koji su bili angažovani dok je vlasnik Željezare bila turska kompanija Tosjali.

"Kao što je javnosti poznato, ugovor o kupoprodaji je potpisan 30.12.2022. godine, a ovih dana se očekuje zaključenje istog, nakon čega bi uslijedila uplata prve tranše od 15 miliona eura. Drugu tranšu, shodno pomenutom ugovoru, EPCG bi trebalo da isplati do sredine februara. Osam dana nakon toga, naša kompanija ima pravo da pristupi imovini Željezare, dok će upis prava svojine, budući da je u nadležnosti Uprave za katastar i imovinu, zavisiti od ažurnosti te institucije.

Uporedo sa tim, planirano je osnivanje DOO 'EPCG Željezara Nikšić' te usvajanje biznis plana, akta o organizaciji i sistematizaciji i izbor rukovodstva. Zapošljavanje radnika nove firme biće, shodno biznis planu, izvođeno po fazama, u skladu sa proizvodnim potrebama i, nadasve, zakonskom regulativom."

Sudeći prema ovom odgovoru, a još više po nezvaničnim informacijama kojima raspolaže Antena M, radnici Željezare prerano su vatrometom proslavili prelazak kompanije u kojoj rade u državno vlasništvo. Bez zvanične odluke Vlade, kako tvrde naši izvori, "ni trenutno svemoćni i zakonima neopterećeni Milutin Đukanović ne može ih zaposliti u novoj firmi. Ne do 1. februara, nego ko zna do kada". 

Višednevno ćutanje Kabineta Dritana Abazovića i Ministarstva kapitalnih institucija na naša pitanja moglo bi se pokazati kao indikator da i u Vladi znaju da su se upustili u problematičnu operaciju i da bi dalje srljanje moglo da bude opasno za sve aktere ovoga, kako ocjenjuju naši sagovornici, "populističkog i anarhičnog posla". 

Pri sklapanju ugovora o kupovini imovine Zeljezare, EPCG je, kako je za portal Analitika juče objasnila Bisera Andrijašević, zaobišla i propise o kontroli državne pomoći, koje je kao kompanija u većinskom državnom vlasništvu u obavezi da primjenjuje. Agencija za zaštitu konkurencije najavila je kontrolu ugovora i, ukoliko utvrdi da nije u skladu sa zakonom, narediće povraćaj pomoći.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

pero

Bogami se Milutin Djukanović i njegovi kadrovi voze najskupljim autima,a željezarci na krovu kao golubovi na kiši,užas i propast morala Rukovodstva EpCG,Šubare,a i Dritana i Damjanovića.Važno je da su oni u Davosu i Sarajevu kod Dodika,a ko misli na radnike?

krsto popović

ako Bog da...a vidi koji dan danas..da provedri sunce iznad C.G...Milutine...čeka te Spuž. .ni vatrogasci ti ne mogu pomoć...

Nikac

Odmah pohapsiti kompletno rukovodstvo elektroprivrede.