9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otašević: Iznijete netačne i neutemeljene informacije, svi benefiti rada u Telekomu ostaju

Izvor: PR Centar

Ekonomija

Comments 2

Otašević: Iznijete netačne i neutemeljene informacije, svi benefiti rada u Telekomu ostaju

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Informacije koje su iznijeli čelnik Sindikata Telekoma, Željko Burić, i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Srđa Keković, pred dijelom zaposlenih koji su u štrajku i gostima na protestu, netačne su i neutemeljene, a svi benefiti za zaposlene će i dalje važiti, saopštio je PR Crnogorskog Telekoma, Matija Otašević, i pozvao da se dijalog vodi unutar kompanije.

“Koliko su neutemeljeni zatjevi koje čelnik Sindikata Telekoma, Željko Burić, i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđa Keković, već dva mjeseca postavljaju pred Crnogorski Telekom, najbolje se vidi na primjeru zahtijevanog povećanja zarada”, rekao je Otašević.

Kako je pojasnio, povećanje zarade od najmanje 30 odsto značilo bi da kompanija odlazi u minus i da tu razliku mora da nadoknadi povećavajući cijene usluga 30 odsto, što neće uraditi.

On je podsjetio da najmanja mjesečna zarada, koja je isplaćena prošle godine za rad sa srednjom stručnom spremom, iznosi 850 eura.

“Nije tačan navod Burića da zarade nijesu povećavane od 2008. godine, jer je godinu dana kasnije najmanja mjesečna isplaćena zarada za rad sa srednjom stručnom spremom, iznosila 490 eura”, kazao je Otašević i istakao da je i 2009. i 2022. godine najniža zarada u Telekomu veća od prosječne plate u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, sadašnja prosječna zarada u Telekomu je oko 1.300 eura, a zbog dobrih ostvarenih rezultata tokom prošle godine kompanija je obezbijedila i novčanu nagradu za sve zaposlene.

“Takođe, zahvaljujući dobrim rezultatima, obezbijeđeno je povećanje plate od šest odsto u prosjeku, od 1. janura tekuće godine. Moram da napomenem da kompanija sve svoje plate i druge benefite za zaposlene finansira isključivo iz svog poslovanja, prihoda i dobrih rezultata”, istakao je Otašević.

On je dodao da osim zdravstvenog osiguranja, koje zaposleni imaju s osiguranim iznosom od 1.500 eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama, Telekom je obezbijedio i nastavak subvencionisanja rekreacije odnosno teretana za zaposlene.

“Takođe, kompanija finansira dio ljetovanja i zimovanja, zdravstvenu zaštitu za djecu zaposlenih, a u sklopu benefita imamo i zimnicu koja će ostati u kolektivnom ugovoru u formi bonusa za dobre rezultate”, dodao je Otašević.

Napomenuo je da je kompanija obezbijedila 200 hiljada eura ukupnog budžeta za ostvarivanje dobrih rezultata u tekućoj godini, uz povećanje budžeta za bonuse za 150 odsto (odnosno dodatnih 300 hiljada eura) u slučaju ostvarenja ambicioznih kompanijskih ciljeva i individualnih ciljeva zaposlenih.

“Dakle tvrdnje čelnika Sindikata Telekoma i USSCG da kompanija pokušava da ukine kolektivni ugovor “padaju u vodu”, budući da sve stavke kolektivnog ugovora ostaju u aneksu, koji je spreman za potpisivanje”, rekao je Otašević i poručio da kompanija neće pristati na argumente sile i ucjene.

“Jer se socijalni dijalog može voditi samo argumentima zasnovanim na finansijskom poslovanju, na rezultitima kompanije i idejama kako da se ti rezultati unaprijede”, kazao je Otašević.

Kako je rekao, ono što iznenađuje jeste i poziv USSCG građanima da bojkotuju usluge Telekoma, jer upravo od tih usluga i servisa zaposleni kompanije primaju plate i žive od toga.

On je podsjetio i da su inspektori Agencije za inspekcijske poslove dva puta utvrdili da Telekom „nije od dana početka štrajka zaposlio nova lica koja će zamjenjivati učesnike u štrajku“.

“Kompanija je od početka štrajka, svima koji učestvuju u štrajku, u skladu sa svim relevantnim zakonima i Ustavom Crne Gore, obezbijedila uslove da to svoje pravo koriste”, napomenuo je Otašević.

On je dodao i da je Osnovni sud u Podgorici odbio zahtjev Sindikata Telekoma da se zabrani zaposlenima preko partnerskih kompanija da nastave da obavljaju poslove koje su obavljali i prije štrajka.

On je ponovio da je Telekom svim zaposlenima, uprkos isteku važećeg aneksa Kolektivnog ugovora, garantovao nastavak benefita do potpisivanja novog aneksa, a garancijama su obuhvaćeni benefiti u trajanju tri godine vrijedni 3,1 milion eura.

“Imajući sve to u vidu, kao i činjenicu da u protekle četiri godine samo jedan odsto zaposlenih dobrovoljno odlazi iz kompanije, dovoljno govori o tome da je Telekom i danas, kao i prethodnih deceniju i po, jedan od najboljih poslodavaca u Crnoj Gori i u svojoj industriji. Nadam se da ćemo to uspjeti da zadržimo u daljem našem radu”, zaključio je Otašević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Elena

Što će, nije on kriv, to mu je posao za platu iznad prosječne

Korisnik

Nešto te se ne sećam da si ovako najavio povećanje usluga u prošloj godini! A koliko ste puta u poslednje 3 godine povećali cijene možete i 50% povećati plate!