10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šćuric: Gašenjem MA radili za interese druge države

Ekonomija

Comments 0

Šćuric: Gašenjem MA radili za interese druge države

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Prošlogodišnji poslovni rezultat i ostvareni minus od 2,45 miliona eura crnogorske avio-kompanije Air Montenegro je vrlo loš rezultat, posebno zato što su većina ostalih evropskih avio-prevoznika bili ,,superprofitabilni“, ocijenio je regionalni stručnjak za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

"Ako je ogromna većina evropskih avio-kompanija u prošloj godini poslovala sa megaprofitima, pa je čak i Air Serbia uprkos ogromnoj ekspanziji i promjeni prastare flote uspjela stvoriti 21 milion eura profita, onda je ovaj rezultat vrlo loš. Da je Air Montenegro velik poput Croatia Airlinesa imao bi gubitak od 15 miliona eura ili kao Air Serbia od čak 28 miliona eura. Imati 2,45 miliona eura gubitka na samo dva mala aviona je istinski loš rezultat. Poglavito što su svi ostali superprofitabilni", kazao je Šćuric Pobjedi.

On je dodao da je Lufthansa prošle godine imala preko 1,5 milijardi eura profita, Turkish Airlines preko 2,7 milijardi, Air France-KLM 1,4 miljardu, IAG 431 milion, Aegean 107 miliiona, Norwegian 147 miliona eura.

Air Montenegro je na kraju prošle godine bio u gubitku od 2,45 miliona eura. To je bolji poslovni rezultat u odnosu na godinu ranije, kada je državni avio-prevoznik zabilježio 4,96 miliona eura gubitka. Prihodi kompanije na kraju decembra iznosili su 42,4 miliona eura i povećani su 33 miliona, dok su troškovi bili blizu 45 miliona.

Gubitak tržišta

Iz kompanije Air Serbia je krajem marta saopšteno da će po ljetnjem redu letjenja, koji će važiti do 28. oktobra, srpska nacionalna avio-kompanija imati 40 sedmičnih letova prema Tivtu i 21 prema Podgorici. To će biti najfrekventnije destinacije kompanije Air Srbija tokom letnje sezone.

"Ništa čudno. Crna Gora je više nego bitno tržište za Air Serbiu, tu ima jako puno point-to-point putnika, puno konektiranih putnika radi skromnog broja linija iz Crne Gore drugih prevoznika i Air Montenegra, a ima i vrlo mnogo putnika iz Rusije koji preko Beograda putuju za Crnu Goru. No, ipak je ovo manje letova nego ih je bilo prošle (44 leta) i pretprošle godine (54 leta), prvenstveno radi toga što je Srbija više putnika prema Crnoj Gori imala tokom kovida-19, a sada je bitno više otvorena na druga tržišta. Naravno, ovo se prvenstveno odnosi na Tivat", rekao je Šćuric.

On smatra da će ovoliki broj letova srpskog avio-prevoznika na linijama ka Crnoj Gori uticati na poslovanje Air Montenegra.

"I dok je bivši prevoznik Montenegro Airlines imao dominaciju na tržištu letova između Crne Gore i Srbije, te udio u tržištu od 55 do 60 odsto, Air Montenegro se ne snalazi i ima tek 28 odsto udjela u tržištu. Samim time Air Montenegro ima daleko manje letova i prema drugim destinacijama iz Crne Gore nego što je imao Montenegro Airlines", istakao je Šćuric.

Iz Air Montenegra su Pobjedi prije desetak dana saopštili da je znatno veći broj letova Air Serbie, posebno kada je Tivat u pitanju je posljedica njihovih vezanih letova iz drugih evropskih destinacija preko Beograda, kojima turisti dolaze u Crnu Goru, kao i potrebe Air Montenegra da svojim, ipak ograničenim, kapacitetima adekvatno pokriju i druga tržišta, osim Srbije.

Iz Air Montenegra su našoj redakciji rekli da će oni tokom ljetnje sezone imati oko 20 letova po liniji, na letovima ka Tivtu i Podgorici.

"Ja nemam takve informacije. Ono što je sada vidljivo je da će u top sezoni Air Montenegro imati 14 sedmičnih letova iz Tivta i isto toliko iz Podgorice. To je tek 28 sedmičnih letova, a što je bitno manje od 40. Ako kompanija planira povećati broj letova, onda je to već odavno trebala napraviti radi prodaje karata. Ako je to tako, onda Air Montenegro i dalje radi vrlo loš posao koji stvara gubitke", upozorio je Šćuric.

Dominacija srpske avio-kompanije

On je naveo da je gašenje Montenegro Airlinesa omogućilo kompaniji Air Serbia da postane dominantna na linijama između Beograda i Crne Gore.

"U šest mjeseci dok nije operirala, crnogorska nacionalna kompanija Air Serbia je uspjela preuzeti i profilirati tržište, promijeniti navike putovanja i potpuno istisnuti novog nacionalnog prevoznika. Koliko puta sam rekao da je najgluplja stvar bila gašenje Montenegro Airlinesa. Umjesto toga kompanija se trebala restrukturirati i nastaviti poslovati sa svim ugovorima i pravima, te tržišnim udjelom", naglasio je Šćuric.

Odgovarajući na pitanje da li postoji analiza koliko gubi To Montenegro finansijski, zbog dominacije kompanije Air Serbia na linijama ka Crnoj Gori, Šćuric je saopštio da Air Montenegro gubi enorman novac svake godine.

"Govorimo o iznosu od oko tri do pet miliona eura godišnje. Ne zna se koliko je to zbog Air Serbie, ali budite sigurni da je Air Serbia i te kako jedan od glavnih razloga takvog stanja", zaključio je Šćuric.

Korišćenje zakupljenog „erbasa 320“ na redovnim linijama neisplativo
Air Montenegro je prije desetak dana uzeo pod zakup avion „erbas 320“ sa 180 sjedišta od litvanskog avio-prevoznika Heston.

"Erbas A320 je dobar odabir za čarter i leisure linije, nema boljeg. No, on će operirati i na nekim redovnim linijama poput letova iz Podgorice za Pariz, Istanbul, Kopenhagen, Lion i Nant. Za te linije on je apsolutno prevelik i kompanija ozbiljno griješi što ga upotrebljava", kazao je Šćuric i pojasnio da ove linije imaju skroman broj frekvencija i bilo bi daleko logičnije da se povećava broj frekvencija manjim avionom „embraer E195“, nego da se lete linije sa puno prevelikim avionom.

"Load faktor na ovim linijama neće biti dobar, a to znači gubitak. Takvi avioni su skupi kada se uzimaju u wet leasu samo u top sezoni. To košta enormno puno i load faktor treba biti istinski velik da se ovako što isplati. Iskreno, bojim se da je prošlogodišnji najam Trade Airovog aviona bio gubitak i da je on i te kako uticao na loš finansijski rezultat kompanije Air Montenegro", rekao je Šćuric.

Iz Air Montenegra su Pobjedi ranije saopštili da je procjena da će se sa ovim iznajmljenim avionom ostvariti oko 2.000 sati leta i da će prevesti preko 120.000 putnika u periodu zakupa od 28. marta do 1. novembra.

Iz crnogorske državne avio-kompanije rekli su ranije Pobjedi da su potpisani brojni ugovori sa turoperatorima na bazi aviona većeg kapaciteta od 180 sjedišta, i to sa Esheet Travel i Arkia za seriju čarter letova za Tel Aviv, tri do pet puta nedjeljno. Sa Sputnik Travel za seriju letova ka Jerevanu, sa MTO, Luminalis i TUI France za seriju letova ka Nantu, Lionu i Parizu. Najavljeno je da će ovaj avion obavljati saobraćaj i ka Egiptu i Poljskoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR