14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora korak bliže završnom mjerilu za poglavlje 33

Ekonomija

Comments 0

Crna Gora korak bliže završnom mjerilu za poglavlje 33

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Napredak na projektu Uspostavljanje sistema upravljanja sopstvenim resursima Evropske unije u Crnoj Gori, koji ima za cilj uspostavljanja efikasne strukture, koordinacije i upravljanja sopstvenim resursima EU, približiće državu završnom mjerilu za poglavlje 33.

U saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo finansija je u maju prošle godine započelo realizaciju projekta Uspostavljanje sistema upravljanja sopstvenim resursima Evropske unije u Crnoj Gori, u vrijednosti od 225 hiljada EUR.

Napredak postignut na uspostavljanju sistema predstavljen je na završnoj konferenciji implementacije projekta na kojoj su govorili predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i nadležnog Ministarstva finansija.

Projekat je sprovodila konsultantska kuća ADE, sa ciljem uspostavljanja efikasne strukture, koordinacije i upravljanja sopstvenim resursima EU, u skladu sa zahtjevima za ispunjenje završnog mjerila za pregovaračko poglavlje 33.

Konferencija, kako je saopšteno iz Evropske kuće, dolazi kao kruna jednogodišnjeg rada čiji rezultati dovode Crnu Goru korak bliže zacrtanom cilju.

Programska menadžerka u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Nina Marković, kazala je da kako Crna Gora bude napredovala na svom evropskom putu, sa ponosom može reći da će rezultati postignuti u okviru ovog projekta direktno doprinijeti poboljšanju životnog standarda, povezanosti i prosperiteta građana.

„Od prvog dana članstva, Crna Gora će uplaćivati neophodne doprinose u budžet Evropske unije, a istovremeno biti u mogućnosti da kroz kohezione i strukturne fondove, koristi sredstva za regionalni razvoj, unapređenje ekonomskog razvoja, socijalnih i ekoloških uslova života, kao i za infrastrukturne projekte“, saopštila je Marković.

Unaprijeđenje sistema sopstvenih resursa, u okviru aktivnosti projekta, uspješno je sprovedeno kroz paralelni razvoj tri komponente.

Riječ je o izgradnji kapaciteta svih institucija odgovornih za uspostavljanje sistema sopstvenih resursa EU u Crnoj Gori, uspostavljanju neophodnih procedura i jačanje institucionalnog okvira, kao i usklađivanju zakonodavstva, što se ogleda u analizi nedostataka postojećeg zakonodavstva i preporukama za dalje usklađivanje.

Pored navedenog, zajedničke aktivnosti sa korisnicima dovele su do višeg nivoa razumijevanja relevantnih propisa EK, zahtjeva EK i očekivanja da plaćanja i izvještavanje moraju biti u potpunosti u skladu sa zahtjevima EU. Na konferenciji je predstavljena i mapa puta za dalje usklađivanje pravnog okvira i operativnih procedura.

Direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović, kazao je da su rezultati ostvareni aktivnom saradnjom Ministarstva finansija, Uprave prihoda i carina i Monstata, uz punu podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, značajno doprinijeli ispunjavanju zahtjeva završnog mjerila za pregovaračko poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

„Crna Gora će uložiti sve napore da dostigne nivo spremnosti da bude neto korisnik ovih sredstava, što znači da će prihodi iz fondova EU biti veći od doprinosa Crne Gore budžetu EU”, saopštio je Paunović.

Sistem sopstvenih sredstava EU, koji je glavni izvor prihoda za budžet EU 2021-2027, zasniva se na četiri glavna izvora prihoda: tradicionalni sopstveni izvori (carine), doprinosi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), sopstveni resursi zasnovani na bruto nacionalnom prihodu (BNP) i, od nedavno, nereciklirani otpad od plastične ambalaže.

Današnjem događaju, pored načelnice Direkcije za uspostavljanje sistema sopstvenih sredstava EU u Crnoj Gori i šefice radne grupe za pregovaračko poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe, Tanje Musterović prisustvovali su i stručni timovi Ministarstva finansija i relevantnih institucija koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR