24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kostić: Ako je došlo do povećanja cijene struje kad EPCG posluje dobro, šta ćemo raditi kada ne bude tako?

Ekonomija

Comments 4

Kostić: Ako je došlo do povećanja cijene struje kad EPCG posluje dobro, šta ćemo raditi kada ne bude tako?

Autor: Antena M

  • Viber

Račun za struju za prosječno domaćinstvo sa dvotarifnim mjerenjem trebalo bi od januara da bude veći 5,63 odsto.

U Ministarstvu energetike i rudarstva juče je održan radni sastanak sa predstavnicima EPCG, na kojem se razgovaralo o više tema, između ostalog i o cijeni struje.

Ministarstvo energetike i rudarstva traži model da se najavljeno povećanje cijene struje od januara neutralizuje za najveći broj građana.

Resorni ministar Saša Mujović želi da održi riječ koju je ranije dao, da se standard građana neće ugroziti.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić ocjenjuje za Antenu M da nije na Elektroprivredi da se ona brine o socijalnom statusu građana, već da tim treba da se bavi država.

"EPCG i elektroenergetske kompaniju imaju misiju isporuku električne energije na najbolji mogući način, a to će biti u stanju samo ako razvija svoje kapacictete i ukoliko reinvestira profit koji ostvaruje, dakle ukoliko posluje na ekonomsko održivim osnovama, a ne da se brine o socijalnom statusu njenih potrošača. Država o tome treba da se brine i da socijalno osjetljive kategorije regresira u tom dijelu ukoliko rast cijene struje ugrožava njihov životni standard. Ovako ispada da se državno preduzeće koje umjesto da se bavi održivim poslovanjem, vodi računa o socijalnom statusu građana, to nije njena misija to jeuloga države", kazao je Kostić.

Ako je došlo do povećanja cijene struje sad kad EPCG posluje dobro, postavlja se pitanje šta ćemo raditi kada ne bude tako

Prethodnih mjeseci u medijima smo mogli čuli ohrabrujuće poruke čelnih ljudi EPCG koji su uvjeravali da do poskupljenja neće doći.

Upitan zbog čega imamo poskupljnje struje kad imamo najave EPCG da posluju pozitivno i da se naredne godine očekuje rekordna dobit, Kostić napominje da rast cijena nije došao na zahtjev Elektroprivede već CEDIS-a.

Kostić napominje da je električna energija roba i njena cijena mora biti formirana na tržišnim principima.

"Kada se u dobrim vremenima ostvaruje profit kao što je to sada slučaj, onda je to dobra okolnost da se kapaciteti modernizuju, prošire i relitavizuju. Postoje dobri i loši periodu u poslovanju kompanije, pa se onda postavlja pitanje šta ćemo raditi kada ne bude tako", naveo je Kostić.

Govoreći o tome da li će porast cijene struje usloviti rast cijena proizvoda, Kostić napominje da povećanje cijena struje kao i bilo čega drugog nije nužno vezano sa porastom cijena i usluga.

Dodaje da povećanje cijene električne energije može biti pritisak u tom pravcu, ali da će se definitivno desiti rast cijena proizvoda i usluga, kako dalje dodaje, malo je vjerovatno.

"Ne postoji linearno dejstvo između porasta cijena imputa i cijena proizvoda, postoji mnogo slučaja na tržištu kad cijena imputa raste a cijena proizvoda ostaje ista, ne radi se o troškovnom principu kao dominantnom već se radi o tome koliko su proizvodi i usluge osjetljivi na promjenu cijene. Preduzeća i kompanije će promijeniti cijene proizvoda onog momenta kada postoji uvećanja tržnja za njima, ukoliko postoji mogućnost da tražnja za njihovim proizvodima opadne u momentu povećanja cijena onda se to neće desiti. Lično mislim da u ovom slučaju ne postoji vjerovatnoća da će cijene proizvoda i usluga porasti zbog povećanja cijena struje", zaključio je Kostić. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Cijenu 1kWh, od koje dio prihoda pripada EPCG-u, a dio CEDIS-u određuje REGAGEN i Vlada uz konsultaciju sa EPCG i CEDIS-om. Prošle godine je zakonski trebalo da se promijeni (poveća) cijena 1kWh i to u dijelu koji je trebalo da prihoduje CEDIS, ali lukavi Mićo Đukanović i još lukavije Demokrate, zbog izbora, natjerali su CEDIS da odustane od ovog zahtjeva. Zato je CEDIS ove godine samo ponovio prošlogodišnji zahtjev i sad od njega neće odustati..

Tek tako

Želo bih pokrenuti inicijativu za slogan ( tipa kao ne damo svetinje ) neki kojim bi zastitili građa ne , njihov budžet. Mozda nismo dovoljno dobri sebi da bi zastitili ono sto je zaista najvaznije svoj integritet.

Mila K

A od kad epcg posluje dobro? Ko će ko ne potrošači platiti novo bačanje para u Solar u iznosu od €1 mil, mrtva firma bez i jednog prihoda? Ili toliko i više u tobož željezaru? Ili sve greške prošle godine kad se uvozilo po golemoj cijeni a onda izvozilo susjedu po dampinškim cijenama?