24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potvrđeno pisanje Antene M: Direktor "Brskovo mine" bez boravišne i radne dozvole

Izvor: Sa sastanka kompanije i Vlade

Ekonomija

Comments 5

Potvrđeno pisanje Antene M: Direktor "Brskovo mine" bez boravišne i radne dozvole

Autor: Antena M

  • Viber

Inspekacija rada utvrdila je da je izvršni direktor kompanije "Brskovo mine" Ričard Bofi prekršio Zakon o strancima, nakon što je inspekcijskim nadzorom konstatovano da Bofi ne posjeduje boravišnu i radnu dozvolu, o čemu je Antena M ranije pisala. 

Inspektor rada Asmir Šabotić utvrdio je to prilikom nadzora 23. novembra, kao i to da je postupak za dobijanje dozvole u toku. 

Zbog kršenja zakona švajcarskoj kompaniji je izrečena novčana kazna od 1000 eura, dok je Bofi kažnjen sa 300 eura. 

Podsjetimo, Antena M je ranije objavila saznanje da je Bofiju istekla dozvola za privremeni boravak i rad još sredinom oktobra, a da mu nova nije bila izdata.

Po Zakonu o strancima poslodavac može da rasporedi stranca samo na poslove za koje mu je izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Naš portal je tražio od kompanije da nam odgovori zašto Bofiju nije produžena radna dozvola, da li je predat zahtjev i kada, te da li je on i dalje u radnom odnosu. Pitali smo ih i kako građani Mojkovca mogu da očekuju poštovanje zakona prilikom otvaranja rudnika Brskovo, ako kompanija ne poštuje osnovne procedure države, ali na naša pitanja nijesu željeli da odgovore.

Iako bez dozvole za boravak i rad bio na sastanku su Spajićem

U Vladi Crne Gore 17. novembra je održan sastanak premijera Milojka Spajića i ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića upravo sa predstavnicima kompanije "Tara resources" i "Brskovo mine" koja traži dozvole za otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici GI "Zdravi Mojkovac".

Sastanku je prisustvovao i Bofi, nejasno u kom svojstvu odnosno da li je u tom trenutku bio u radnom odnosu i na koji način.

Nakon sastanka nije bilo saopštenja za medije, ali je premijer na svom nalogu na mreži X objavio da će Vlada pitanje rudnika u Mojkovcu pokušati da riješi inkluzivno, tako što će saslušati sve strane.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović komentarisao je nakon sastanka eventualno otvaranje rudnika Brskovo, poručivši da sa zdravljem građana Crne Gore nema igre i nema nikakvog kompromisa.

"I ovaj ministar neće uraditi i potpisati ništa što je protiv njihovog zdravlja. Sa aspekta onoga što zagovaraju građani Mojkovca oni su decidni u stavu da je propast za Mojkovac, da su se jedva oporavili od rana bivšeg rudnika i da mole nas kao vladu da imamo to na umu i da nikako ne stavljamo so na stare rane", kazao je tada Mujović.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bojan

@Neko Reklo bi se da nijeste nikad imali priliku ni da vidite, a ne da sklopire ugovor sa stranim državljaninom. Ovo što rade ovi „Švajcarci“ je kršenje zakona i to ne treba opravdavati.

Pravnik

@Neko Kada je ugovor o radu u crnogorskom DOO jedina veza koju stranac ima u CG, a nema ugovor sa matičnom kompanijom niti bilo kakvu drugu vezu sa njom, onda je ovako kako sam rekao, a ne kako ste Vi “prilično sigurni”.

Neko

@Pravnik Potpuno netacno da mu tim prestaju sva prava u kompaniji. Prilicno sam siguran da malo vise o ovome znam od vas.