27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijene hrane u januaru najniže u gotovo tri godine

Ekonomija

Comments 2

Cijene hrane u januaru najniže u gotovo tri godine

Izvor: Mina-business

Autor: Antena M

  • Viber

Cijene hrane spustile su se u januaru na najniži nivo u gotovo tri godine, pod pritiskom znatno jeftinijih žitarica i mesa, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u januaru 1,2 boda u odnosu na decembar, na prosječnih 118 bodova, najniži nivo od februara 2021. godine.

U odnosu na prošlogodišnji januar, njegova vrijednost je niža 10,4 odsto, prenosi Hina.

Najviše su u januaru pojeftinile žitarice, 2,2 odsto u odnosu na decembar, odražavajući snažnu konkurenciju izvoznika i pojačanu ponudu iz zemalja južne hemisfere.

Cijene pšenice i kukuruza značajno su pale, zahvaljujući poboljšanom snabdijevanju i povoljnim izgledima za žetvu.

Značajno je na početku godine pojeftinilo i meso, sedmi mjesec zaredom, i to 1,4 odsto u odnosu na decembar, pod uticajem obilne ponude vodećih izvoznika.

Cijene biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda zadržale su se na decembarskom nivou. Suncokretovo ulje blago je poskupilo zbog pojačane potražnje, dok su sojino i ulje od repice pojeftinili zahvaljujući obilnom snabdijevanju iz Južne Amerike i zalihama u Evropi.

U odnosu na početak prošle godine, biljna ulja bila su u januaru jeftinija 12,8 odsto, a mlijeko i mliječni proizvodi 17,8 odsto.

Šećer je ponovo poskupio u januaru, 0,8 odsto u odnosu na decembar, zbog strahovanja da bi slabe padavine u Brazilu mogle naškoditi rodu šećerne trske i nepovoljnih izgleda za proizvodnju na Tajlandu i u Indiji.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, UNFAO je blago povisio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u prošloj godini.

"Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da u aktuelnoj sezoni poraste samo 0,8 odsto, na 480 miliona tona, uz veći obim trgovine žitaricama krupnog zrna i manju trgovinu pšenicom i rižom", procjenjuju u UNFAO.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Nažalost ovo ne važi i za CRNU GORU đe cjene hrane rastu svakog dana

mr

Neznam što se dešava na globalnom nivou, ali što se tiče CG, nikad skuplje! Danas, tegla meda, nikad manja, uprala se, 18€ !!!