18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve je isto u RUP-u, samo Lekića nema

Izvor: Pobjeda

Ekonomija

Comments 0

Sve je isto u RUP-u, samo Lekića nema

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Novi menadžment Rudnika uglja Pljevlja, predvođen Mihailom Potparom iz Demokratske Crne Gore, nastavio je posao prodaje uglja sa kompanijom Tatius Balkan i nakon smjene bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića koji je potpisao taj sporni ugovor. To su Pobjedi saopštila dva izvora iz samog vrha kompanije. Lekić je smijenjen krajem avgusta 2023. godine, a posao sa beogradskom kompanijom je, prema informacijama izvora Pobjede, išao najmanje sve do kraja 2023. godine.

Pobjeda je došla u posjed dopisa kompanije Tatius Balkan, u vlasništvu ukrajinske državljanke Tatjane Petrošenko i Nikole Ljiljanića, u kome se od menadžmenata RUP-a traži da se nastavi isporuka uglja shodno potpisanom ugovoru iz oktobra 2022.

Dopis je poslat u oktobru 2023. godine.

DOPIS

- Obraćam se u ime firme Tatius Balkan, a u vezi s početkom isporuke uglja po ugovoru broj 33/2022 od 21. oktobra 2022. godine potpisanog između Tatius Balkan i RUP. Naše ugovorne obaveze prema klijentima nastupaju 20. oktobra 2023. godine što nam nameće sljedeći ponedjeljak kao datum kada bismo trebali da počnemo voziti ugalj iz RUP - navodi se u dopisu koji objavljuje Pobjeda.

Dalje se u dopisu navodi da ,,s obzirom na specifičnosti ove godine u kontekstu zaliha uglja, padavina, hidrologije, naš krajnji kupac EPS sa termoelektranama nije imao potrebe za ugljem na nivou koji je bio prethodne godine iz tog razloga preveli smo određene količine ka toplanama u nekoliko gradova Republike Srbije i jedan veći dio na tržište Makedonije“.

- Kao odgovoran partner dužan sam da dogovorim dinamiku preuzimanja uglja od RUP, imajući u vidu specifičnosti sa kojima nas je upoznala direktorica prometa na sastancima koje smo održali do sada. Takođe, na sastancima sa direktoricom upoznali smo je sa situacijom na tržištu, i u tom kontekstu potpisali odgovarajuće anekse ugovora - navodi se u dopisu što dokazuje da je nastavljen sporni posao i nakon smjene Lekića.

U dopisu se i navodi da je kompanija uzimala uzorke uglja i najavila utovar pet kamiona, ali i da je taj posao, kao i uplata, trenutno stopiran te da zbog toga traže hitan sastanak.

PREPRODAJA

Dopis kompanije Tatiusa Balkan menadžmentu RUP, koji objavljuje Pobjeda, pokazuje da je firma osnovana kapitalom od svega 1,7 eura planirala da preprodaje ugalj iz RUP-a Elektroprivredi Srbije za potrebe njenih termoelektrana?!

Čudno, baš u to vrijeme EPS je jednostrano raskinula ugovor sa RUP-om, pa je očigledno bio plan da se zaobilaznim putem preprodaje ugalj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Srbije preko lica povezanih sa bivšim direktorom. Izvršni direktor RUP-a Mihajlo Potpara juče nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede da saopšti trenutni status ugovora sa kompanijom iz Beograda iza koje se sumnja da stoji Lekić - preko svog komšije i rođaka, kao i ukrajinske državljanke.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Pobjede juče je u Pljevljima održan sastanak između između Potpare i Ljiljanića na kojem je bilo riječi o spornom ugovoru.

- Ljiljanić je i insistirao da sve ugovorne obaveze moraju biti ispunjene, jer su ugovorom precizno definisane cijene uglja po kaloričnoj moći koji se preprodavao EPS-u za njene termoelektrane, kategoričan je izvor Pobjede.

Pobjeda je u svoja dva istraživačka teksta objavila da je ukrajinska državljanka Tatjana Petrošenko u oktobru 2022. godine osnovala u Beogradu firmu DOO Tatius Balkan sa Nikolom Ljiljanićem, komšijom i rođakom izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića. I to samo dan prije potpisivanja ugovora o rekordnoj prodaji uglja!

Uvidom u Registar privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre Srbije, ta kompanija je osnovana 20. oktobra 2022. godine, a kao djelatnost je istaknuta nespecijalizovana trgovina na veliko.

Osnivači kompanije su Nikola Ljiljanić i Tatjana Petrošenko, koji su vlasnici po 50 odsto kompanije.

Samo dan kasnije, Lekić je sklopio ugovor, koji je Pobjeda objavila, o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa Nikolom Ljiljanićem i Tatjanom Petrošenko.

AKTIVNOST

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica, koji je otvorio aferu prodaje uglja, saopštio je frapantan podatak: u tom momentu firma Tatius Balkan postala je najveći kupac uglja ikada u Rudniku, iako nije imala nikakvu prethodnu poslovnu aktivnost.

Demokratska partija socijalista je juče, zbog posla sa ,,Tatius Balkanom“, najavila krivičnu prijavu protiv Lekića.

- Ovaj očigledan primjer korupcije, nepotizma, protivpravnog sticanja materijalne koristi biće primjer nove krivične prijave protiv Lekića, mada iznesene činjenice zaslužuju hitnu reakciju tužilaštva po službenoj dužnosti. Postavlja se pitanje - da li Lekića neko politički štiti, pa i pored svih prijava i očiglednog nelegalnog poslovanja, SDT ne reaguje. Podsjećamo da je naša partija protiv Lekića već podnosila krivičnu prijavu, i to zbog ugovora RUP sa Elektroprivredom Srbije, naveo je DPS.

Ta partija je procijenila da je Lekić poslom sa sumnjivim kompanijama napravio višemilionsku štetu. Lekić je ranije u izjavi za Pobjedu saopštio da je posao sa ukrajinskim državljanima izgledao kao dobar, ali da su poslije nastupile ,,drugačije okolnosti“. Ukrajinski bračni par je nakon propasti posla napustio Crnu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR