18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plan spašavanja Instituta Igalo -  sjutra na dnevnom redu Vlade

Ekonomija

Comments 1

Plan spašavanja Instituta Igalo - sjutra na dnevnom redu Vlade

Autor: Antena M

  • Viber

Treća sjednica vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ održana je danas u prostorijama Vlade Crne Gore, nakon niza konsultativnih sastanaka i radnog sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata Instituta koji je održan 18. marta. 2024 u Igalu, saopšteno je iz Vlade. 

Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali predstavnici Instituta „Dr Simo Milošević“, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa.

"Na predlog premijera, Plan spašavanja i restrukturiranja je proširen sa dva nova koraka. Naime, zauzet je stav da se već u prvom koraku napraviti procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja i da se na bazi ove procjene Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za (1) otkup akcija ili (2) njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spašavanje i restrukturiranje Instituta.

S obzirom da je Komisija defnisala sve korake u cilju spašavanja Instituta s kojima su upoznati premijer, menadžment Instituta i predstavnici sindikata Instituta, uz zaključke sa današnjeg sastanka koji se tiču procjene imovine i učešća manjinskih akcionara u cijelom procesu, sjutra će se na redovnom zasijedanju Vlade naći puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta", navode u saopštenju. 

Bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, Vlada će, dodaju, biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na Plan spašavanja koji predlaže Komisija i oko koga postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen  sa pravilima i principima dodjele državne pomoći. Podsjećanja radi, Plan spašavanja i restrukturiranja tj. rebrendiranja Instituta Dr Simo Milošević“: podrazumijeva 3 koraka i to:

"pomoć male vrjednosti  od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada  (de minimis), potom,  pomoć do 10 mil € koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu  da se u tih 6 mjeseci  napravi kvalitetan plan restrukturiranja od strane renomirane svjetske agencije koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i  dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo.

Ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na  dugoročnom planu. Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

Kao što je više puta rečeno, Vlada nem strateških dilema vezano za plan spašavanja Instituta, uz imperativ da rješenje mora biti unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse, i uz uslov da se manjinski akcionari pravovremeno izjasne o svojoj ulozi i mogućem finansijskom učešću od samog starta u realizacii predloženog plana spašavanja", zaključuju u saopštenju.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ovo je suprotno zakinima. plan spašavanja je novi odliv. Nova procjena imovine koja je državna ne doprin