19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Agencija utvrdila: EPCG dala Željezari nezakonitu državnu pomoć od 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika

Izvor: RTNK

Ekonomija

Comments 0

Agencija utvrdila: EPCG dala Željezari nezakonitu državnu pomoć od 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je Elektroprivreda Crne Gore nezakonito dala državnu pomoć nikšićkoj željezari, odnosno 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika, saznaje CdM.

U rješenju Agencije u koje je CdM imao uvid, utvrđuje se da je je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena privrednim subjektima Toščelik, koje je osnovano i posluje u skladu sa zakonima i propisima Turske, od strane Elektroprivrede Crne Gore od 19. januara 2023. godine, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Zato Agencija nalaže Elektroprivredi Crne Gore da bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći.

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je 30. decembra 2022. godine ugovor o kupovini imovine kompanije Toscelik Alloyed Engineering Steel Nikšić od turske kompanije Toščelik.

Toščelik je Željezaru, koja je tada već bila u poteškoćama, kupio 2012. godine na aukciji koju je sprovedena nakon stečaja Željezare Nikšić, i nastavio sa proizvodnjom čelika.

Toščelik je, međutim, u martu 2021. godine obustavio proizvodnju kao rezultat pada tražnje za proizvodnima od čelika izazvanog pandemijom koronavirusa.

Uprkos oporavku tržišta čelika u Evropi i ponovnom rastu cijena u prethodnom periodu, proizvodnja nije nastavljena i Toščelik je razmatrao zatvaranje željezare.

Međutim, EPCG je pri sklapanju ugovora o kupovini imovine Željezare zaobišla propise o kontroli državne pomoći, koje je kao kompanija u većinskom državnom vlasništvu u obavezi da primjenjuje.

Državne kompanije su pravna lica koja upravljaju i raspolažu sredstvima javnih prihoda i državnom imovinom, te se stoga Zakon o kontroli državne pomoći na njih primjenjuje jednako kao i na državne organe i organe lokalne samouprave.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR