19 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijene prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori veće od cijena u jednom od najskupljih gradova u Evropi!

Izvor: Pixabay-ilustracija

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 13

Cijene prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori veće od cijena u jednom od najskupljih gradova u Evropi!

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Minimalna bruto plata u Crnoj Gori u 2024. iznosi 532,54 i jedna je od najmanjih u Evropi, pokazuju podaci Eurostata. Manje od Crne Gore primaju samo u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji gdje minimalne bruto plate iznose 385,06 eura, odnosno 360 eura. Cijene životnih namirnica u Crnoj Gori skoro da su identične ako ne i veće i u odnosu na cijene u Milanu, jednom od najskupljih evropskih gradova. 

Da podsjetimo, minimalna plata u Milanu u 2024. iznosi 1000 eura, dok je prosječna plata 1, 953, 38 eura.

Čitalac našeg portala poslao nam je račun iz supermarketa u Milanu. Za osnovne životne namirnice, koji uključuje i mali luksuz – litar Proseka, potrošio je 27 eura. Krenuli smo u prodavnicu sa tim budžetom, smatrajući da je sasvim dovoljan za nabavku istih namirnica…ali falilo nam je novca kako bismo u Crnoj Gori nabavili sve što nude marketi u jednom od najskupljih italijanskih gradova.

Dokaz za to je i ovaj račun koji nam je poslao čitalac iz Milana.

Nakon upoređivanja ca cijenama iz domaćih supermakreta dolazimo do zaključka da je Crna Gora skuplja od najskupljeg grada u Evropi. Poređenja radi za litar Proseka u Italiji je dovoljno izdvojiti 4 eura. Flaša istog pića na policama crnogorskih marketa košta između 14 i 15 eura. U Milanu, šampon za kosu je 4 eura, kod nas cijene se kreću od 2 do 6 eura.

Vekna hljeba je 2,50 eura, dok nas cijene variraju od 0,99 do 2,70 centi. Sa prosječnom platom od hiljanu eura u Milanu za manje pakovanje pršute u foliji izdvojićete 3,30 eura, koliko izdvajaju građani Crne Gore sa duplo nižim standardom!

Cijene grickalica skoro da su identične cijenama u Italiji, od 50 centi do 3 eura, dok su jabuke 1,40, cijelih deset centi niže nego u Italiji.

Evropski standard cijena na minimalne plate u CG svodi se samo na jedno pitanje: Kako preživjeti uz ovako visoke cijene..

Anketirali smo gradjane Podgorice koji su nezadovoljni cijenama, žale se na loš standard, a u novi paket sniženja cijena uopšte ne vjeruju.

Milan:

Za 27 eura možete kupiti osnovne životne namirnice, ali ja ne vjerujem u novu akciju sniženja cijena. Bio sam jutros u jednom marketu, nigdje ne možete da vidite crvene oznake za sniženje.

Jadranka

Voće je preskupo, meso takođe. Kupujem ga često jer djeca vole sarmu koju im često spremam.

Ljilja

Najviše para ide na hranu i hemiju. Stvarno, to je nedostižno. Nekada sam za 100 eura kupovala punu korpu, sada mi je potrebno 200 eura.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Ovdje treba uzeti u obzir razlike u stopi PDV, akcize, velicinu pakovanja. Nigdje na racunu nijesu uzete u obzir gramaze.

Dragan

GORE BI BI BILO DA SE NIJE DESILA PROMJENA U CG.KAKO,PA TAKO STO JE POSKUPLJENJE GLOBALNO,A PLATE BI PROSLA VLAST DA JE OSTALA PODIGLA,ALI NEZNATNO.U AMERICI JE U ODNOSU NA PRIJE 4 GODINE POSKUPILO SVE ZA 100 % A CIJENA RADA OSTALA ISTA.ONA JE LOKOMOTIVA SVJETSKE EKONOMIJE.

Mitar

Sve to stoji sto ste napisali ali makar Milo vise ne krade! Jel tako biraci?