18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Ekonomija

Comments 1

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Autor: Antena M

  • Viber

Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u znaku dobrih proizvodnih rezultata, pogonski spremna i sa dobrim hidroenergetskim potencijalom da ispuni ciljeve zacrtane ovogodišnjim elektroenergetskim bilansom.

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da u prilog tome ide i činjenica da je hidroenergetski objekat u kanjonu Pive od početka godine proizveo 255 gigavat sati (GWh) električne energije, ostvarivši već sada 34 odsto ukupnog proizvodnog plana za ovu godinu.

“Planirano je da HE Piva u ukupnoj proizvodnji elektroenergetskih objekata EPCG u ovoj godini učestvuje sa 25 odsto, isporukom najkvalitetnije i najskuplje, vršne električne energije. Nivo pivske akumulacije trenutno je na 663,29 mnv, što je dovoljno za proizvodnju 194 GWh električne energije”, navodi se u saopštenju.

HE Piva je i tokom prošle godine ostvarila zavidne proizvodne rezultate. Elektroenergetskom sistemu isporučila je 932,5 GWh električne energije, premašivši plan za četvrtinu.

Izvršni rukovodilac Podružnice-HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je da proizvodni rezultati prošlu godinu čine jednom od deset najboljih proizvodnih godina od početka njenog rada.

Daković je kazao da je zadovoljan i postignutim na tekućem i investicionom održavanju te radovima na modernizaciji tog energetskog objekta.

“U novembru prošle godine vratili smo u pogon agregat A2 koji zbog kvara blok transformatora 120 MVA nije proizvodio od maja 2022. Istovremeno počeli smo remont agregata A1 koji obuhvata radove na generatoru i radove na ugradnji elektromašinske opreme”, rekao je Daković.

On je naveo da će završetkom remontnih radova zaokružiti jedan investicioni ciklus u Hidroelektrani, koji će im omogućiti pouzdaniji rad i u narednih 30 godina.

Od početka rada, 1976. godine, HE Piva prozvela je 36,1 TWh električne energije, a dobri poslovni rezultati, koji se u kontinuitetu postižu, najvećim dijelom, zasluga su zaposlenih čija posvećenost, odgovornost i stručnost garantuju stabilan rad ovog hidroenergetskog objekta.

"Rad HE Piva tokom proteklih 48. godina znatno je uticao na razvoj plužinske opštine i države u cjelini", navodi se u saopštenju.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Raspolaže akumulacijom dugom oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode.

Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje.

Hidroelektrana može startovani sa punom snagom za kratko vrijeme i raspoloživa energija koja je akumulisana u Pivskom jezeru predaje se u mrežu u zavisnosti od potreba elektroenergetskog sistema.

“Povodom Dana HE položen je vijenac na spomenik stradalim neimarima tokom izgradnje ovog, za naše uslove, grandioznog elektroenergetskog objekta u kanjonu Pive”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Branko Kotri

Branko Kotri; Sa najljepšim sjeánjima na prve godine rada elektrane, sa zahvalnošću na prvim stečenim praktičnim znanjima iz energetike u sedmogodišnjem radu, čestitke kolektivu elektrane i Elektroprivredi Crne Gore!