26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković - Bowman: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU

Izvor: Ministarstvo finansija

Ekonomija

Comments 0

Vuković - Bowman: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU

Autor: Antena M

  • Viber

„Koordinisani napori sa EU i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je EBRD, podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU“- poručio je ministar finansija, Novica Vuković, na sastanku sa Markom Bowmanom, potrpedsjednikom za politiku i proširenje u Evropskoj banci za obnovu i razvoja (EBRD), navodi se u saopštenju iz kabineta ministra finansija.

Ministar Vuković sa potrpedsjednikom Bowmanom sastao se u okviru Godišnjih sastanaka Odbora guvernera EBRD-a u Jerevanu. Tom prilikom, ministar Vuković zahvalio je za  snažno partnerstvo koje Crna Gora ima  sa EBRD-om već 21 godinu, kroz različite investicije u energetsku, putnu i željezničku infrastrukturu, trgovinu, agrobiznis kao i u sektoru malih i srednjih preduzeća i dosadašnju podršku u ukupnom iznosu od 804 miliona eura. Kao posebno važnu naglasio je podršku EBRD-a za izgradnju druge dionice autoputa, projekta od strateškog značaja za našu zemlju koji će, kako je ocijenio, doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Crne Gore. Vuković je u Jerevanu  poručio da  agenda saradnje sa EBRD-om ostaje fokusirana na poboljšanje životnog standarda, njegovanje konkurentnih ekonomija otpornih na klimatske promjene, podršku privatnom sektoru, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomsku inkluziju.

GospodinBowmanom pohvalio  je ekonomske rezultate Crne Gore ostvarene tokom 2024. godine, iskazavši spremnost institucije koju predstavlja, da finansijski i tehnički, podrži projkete Crne Gore iz Plana rasta za Zapadni Balkan, a dogovoren je i nastavak saradnje u oblastima energetike i saobraćaja.Takođe je najavljena posjeta odbora direktora EBRD-a Crnoj Gori sredinom juna.

Ministar Vuković, u Jerevanu, se sastao i sa Shaimaom Al-Sheiby, potpredsjednicom OPEC fonda, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o potpisivanju Partnerskog okvira za državni i privatni sektor. Potpredjsednica Al-Sheiby poručila je da je saradnja kroz DPL aranžman samo početak saradnje sa Crnom Gorom i da će se ubuduće raditi na produbljivanju partnerstva sa međunarodnim investiciono razvojnim fondovima, koji bi pružili podršku i privatnom sektoru.

Tokom prva dva dana posjete Jermeniji, ministar Vuković, sa saradnicima, susreo se i sa rukovodstvom INTESA banke i Citi Banke, prezentujući investicione potencijale i težnju Crne Gore da istovremeno  kreira povoljne uslove kako za međunarodne partnere, tako i za domaću privredu, zaključuje  se u saopštenju iz kabineta ministra finansija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR