Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: SAD ne moraju rušiti Vučića, dovoljno je da pobjegne iz ruskog vlaka

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Đenero: SAD ne moraju rušiti Vučića, dovoljno je da pobjegne iz ruskog vlaka

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Uticajni politički analitičar Davor Đenero kaže u emisiji "Drugačija radio veza" da će SAD sasvim jasno staviti na znanje Moskvi da mora skloniti prste sa Zapadnog Balkana i da se mora povući iz "sanitarne zavjese" koja će biti postavljena na njenim granicama; smatra da je Aleksandar Vučić "potrošio euroatlantske kredite", ali da je Vašingtonu bitno da predsjednik Srbije napusti prorusku politiku, nego da organizuje njegovu smjenu; ukazuje da je "Brzi odgovor 21" mnogo više od vojne vježbe; priznaje da ne razumije one u EU koji smatraju da bi Srbija trebalo da bude regionalni "šerif" i upozorava da je za Crnu Goru štetno otvaranje pitanja Prevlake, saglašavajući se sa onima koji misle da je Vlada CG to uradila na nagovor sa strane.

Konobarska servilnost Boruta Pahora

Komentarišući susret predsjednika Slovenije Boruta Pahora i Srbije Aleksandara Vučića i Pahorove poruke da nema promjena granica na Balkanu i da Z. Balkan zajedno treba da udje u EU, Đenero najprije ističe da je žalostan manir sa kojim je u Beograd došao Pahor.

"Ne bih očekivao od njega da se sa tim oblikom konobarske servilnosti odnosi prema jednom pasivnom agresivcu kakav je Vučić koji je uglavnom potrošio euroatlanstke kredite i ima sužen prostor u demokratskom svijetu sa kim može razgovarati i po svemu sudeći taj će se prostor dramatično sužavati. Dobro bi bilo da smo iz Crne Gore i drugih zemalja kandidata čuli odgovor Pahoru kakav je svojevremeno dao Stjepan Mesić". 

Đenero podsjeća na razliku između principa regate i konvoja, koji je tada definisao bivši predsjednik Hrvatske: ne možemo prema EU ići brzinom najsporijeg. U ovom slučaju, to je Srbija.

"Srbija je već na prvoj prepreci odustala. Crna Gora je u toku mandata prethodne administracije potpuno harmonizirala vanjsku politiku sa politikom EU, nije do sad tražila nikakav poseban status u odnosu na Kinu i Rusiju, nego je striktno poštovala zajedničku vanjsku evropsku bezbjednosnu politiku, dok je Srbija cijelo vrijeme ponavljala da nikad neće uvesti sankcije Rusiji. Ona je vodila politiku sa Kinom i tvrdila da tim multipolarizmom oni ostvaruje izrazito dobre rezultate. Kad se crta povuče, međutim, vidi se da je cijena tih rezultata Srbije vrlo visoka i da su konačni ishodi vrlo upitni i da je Srbija i dalje dominantno ovisna o evropskom tržištu i trgovini sa EU". 

Upitan zbog čega se Pahor tako ponaša, Đenero kaže da se Pohor ponaša onako kako ocijeni da prevladava klima u Briselu i vodi računa o ekonomskim interesima Slovenije u Srbiji. Smatra , međutim, da je to kako je kazao marginalni razlog popustljivosti Pahora prema Srbiji.

EU ne želi prijem država ZB barem još deceniju

"Ključni razlog je činjenica da se u Evropi ne razmišlja ozbiljno o proširenju na Zapadni Balkan, barem ne u narednom destljeću i da po toj logici ne odgovara sistem koji bi se uspostavio na Blakanu koji bi funkcionisao u skladu sa evropskom logikom. Njima daleko više odgovoara uspostavljanje sistema u kojem bi Srbija uspostavila svojevrsnu hegemoniju i kontrolu nad Balkanom".

Odgovrajući na pitanje kako je moguće da pojedini centri moći u EU žele da Srbija bude neka vrsta šerifa u regionu iako je ta država već 30 godina generator ključnih problema na Balkanu, Đenero priznaje da je zbunjen.

"To je nešto što je meni potpuno nejasno, to nije formalna politika EU, ali djeluje u tom smjeru. Pojava non pejpera i prekrajanje granica koji ruši temeljna evropska načela, moralo je izazvati veliku buru. No, cijela priča je prošla na jednoj rečenici Borelja koji je izjavio da se ne treba tolerisati mijenjanje granica ali ni secesionizam. Po svemu sudeći nije mislio na ono što radi Dodik u BiH, nego na Kosovo!?" 

Đenero je više puta kazao kako iza tzv. Janšinog non pejpera stoji, zapravo, Rusija, koja njime pokušava da ruši temeljne principe EU i da načelo multikulturalizma zamijeni promjenom granica po etničkom principu.

Pitanje Kosova je, smatra Đenero, motivisano isključivo potrebom Srbije i Rusije da se na rubu Evrope stvara haos i otežavaju procesi konsolidacije EU.

Ambasador SAD u BiH ozbiljan je čovjek, za razliku od Rajnke 

Komentarišući posljednje Vučićeve izjave u kojima je jasno optužio SAD da pripremaju njegovo rušenje, Đenero kaže kako ne smatra da SAD žele da ruše Vučića, već matricu koju on predstavlja.

"To je matrica podilaženja ruskom interesu na ovom prostoru. On još uvijek ima manevarski prostor koji je imao i Milošević ali ga nije znao iskoristiti, da pobjegne iz ruskog vlaka i pokuša konsolidirati svoju vlast. U tom trenutku bi prestao biti ozbiljan problem za Ameriku. Amerika je pragamatična, ona se ne bavi rušenjem diktatora samo zato što su diktatori, već zato što diktatori misle da su jako moći i čine štetu na prostorima na kojima djeluju". 

Velika vojna vježba u Banjaluci nije izvan konteksta onoga što će se uskoro dešavati na političkom i diplomatskom planu.

"Američki ambasador u BiH je otovoreno rekao da je to puno više od vojne vježbe. Američki ambasador u Sarajevu ozbiljan je čovjek, za razliku od Džudi Rajznig Rajnke, koja je u Crnoj Gori ambasador, a kao da nije". 

Đenero je komentarisao i navodini američki plan (Vučićeve tvrdnje) da traži povlačenje UNMIK-a i KFOR-a sa Kosova.

"Sasvim je sigurno da Bajden to neće napraviti. On neće pustiti Kosovo na milost i nemilost Srbji sa jedne ali ni Albaniji sa druge strane. Ipak mi se ne čini da je Amerika tek tako spremna da se povuče iz države koja je muslimanski dominantna najprijateljskija država prema Americi".

Odgovarajući na pitanje da li je Bajdenov plan da skloni ruske prste sa Balkana, Đenero je odgovorio potvrdno.

"On je neobično oštro, ali čini mi se potpuno primjereno počeo razgovor sa Putinom, sa njim se jedino može razgovarati u formi 'znaš me, znam te' i uz jasnu poruku da se razumije da on (Putin) nije demokratski političar, već autoritarni vladar koji ima jako puno leševa u ormaru. Cilj američke politike će biti vraćanje Rusije u svoje dvorište iza sanitarnog korodona koji će se polako uspostaviti. Stara srbijnska krilatica o 'Bogu visoko i Rusiji daleko, mogla bi opet vrlo snažno zaživjeti'".

Otvaranje pitanja Prevlake na mig sa strane, gubitnički potez Vlade CG

Na pitanje da li je iznenađen otvaranjem pitanja Prevlake i vjeruje li da je to učinjeno po nalogu Rusije, s obzirom na to da je široko mišljenje kako ovaj i ovakva Vlada Crne Gore taj potez ne bi povukla bez miga sa strane, Đenero kaže da to sigurno ne bi učinila.

" Nije interes Crne Gore otvarati to pitanje. Otvaranje pitanje granica je gubitnička varijanta".

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Montenegrin

@Rade ovdje i ne treba komentar!! Samo mislim,da ako Vucic okrene ledja rusiji da ce mu Putin orfanizovat proteste kao prosli put. On je krcat ruskim kontrolorima i po sirini i po dubini!

Rade

Ni jedan komentar na ovakav intervju!? Nevjerovatno. Pa Đenero je rekao najjace poruke koje se mogu procitati.