16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Položili vijence na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici

Društvo

Comments 0

Položili vijence na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica,vojnih penzionera Crne Gore i SK Jugoslavije-SK Crne Gore položili su danas cvijeće na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici.

Skupu se obratio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore koji je izmedju ostalog istakao da smo danas na ovom časnom mjestu da zajedno obilježimo ovaj svijetli dan 25. maj kada je Josip Broz Tito rodjen u Kumrovcu u hrvatskom zagorju maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rodjenja obelježavan je 25. maj i kao dan mladosti.

"Ovdje smo danas mi koji slijedimo njegovo grandiozno djelo da se poklonimo vrhovnom komandantu JNA, maršalu jugoslavije i narodnom heroju drugu Titu, borcu za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo i njemu u nezaborav na ovom mjestu položili smo cvijeće i odali dužnu počast. Josip broz Tito je predvodio narodnooslobodilački pokret koji je oslobodio jugoslaviju u drugom svetskom ratu 1945. god i od tada do smrti bio je na čelu države i komunističke partije''-kazao je Radojević.

''Bio je prvi predsjednik i osnivač SUBNOR-a Jugoslavije, umro je 4. jula 1980. godine u Ljubljani a sahranjen kasnije u Beogradu 8. maja na pogrebnoj svečanosti kakvu svijet u dotadašnjoj modernoj istoriji nije vidio. Četiri dana kasnije u Beogradu na sahrani doživotnog jugoslovenskog predsjednika došlo je 700.000 ljudi, medju kojima 209. državnih i partijskih delegacija iz 128. zemalja. To je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Danas živimo u vremenu kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati lik i djelo druga Tita i time našu slavnu antifažističku prošlost. SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e kao i u ranijem periodu oštro će se suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju lik i djelo druga Tita a time i naš NOP, a veličaju poražene snage u drugom svetskom ratu i njihove vodje.
Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti, a takodje i kao simbol politike nesvrstavanja. Više od 60 . godina borbenog iskustva druga Tita, predstavlja ga i kao nepokoljebljivog borca u medjunarodnom komunističkom pokretu i istaknutog branioca, nezavisnosti, suveriniteta i svetskog mira. Ostavio je dubok istorijski trag kao veliki revolucionar i borac za socijalizam. SLAVA MU"-kazao je Radojević u svom obraćanju.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR