13 °

max 19 ° / min 14 °

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
1,4 miliona: Radi se pothodnik koji spaja rivu i Stari grad Kotor

Društvo

Tag Video
Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

1,4 miliona: Radi se pothodnik koji spaja rivu i Stari grad Kotor

U Kotoru je počela izgradnja pothodnika koji će spajati rivu i Stari grad. Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je najavio i dodatne investicije.

"S obzirom na činjenicu da je evidentna gužva u gradu Kotoru, a tiče se saobraćaja od marta do kraja novembra, pristupili smo realizaciji investicionog projekta gradnje pothodnika koji će povezati dio prostora koji direktno korespondira sa Lukom Kotor, odnosno sa dolaskom velikih kruzera, koji su tokom prošle godine doveli u Kotor preko 600.000 putnika. Sa druge strane, prema prostoru koji se nalazi kod Bedema odlučili smo da uradimo pothodnik iz razloga što je to jedna od osam mjera koje je naš Sekreterijat za preduzetništvo i saobraćaj u dogovoru sa stručnjacima iz struke dužan da implementira kako bismo saobraćajne gužve na nivou Kotora smanjili na jednu mjeru koja će biti prihvatljiva svim našim sugrađanima", kazao je prvi čovjek Kotora.

Vrijednost investicije iznosi oko 1,4 miliona eura.

"Smatramo i da će u rokovima koji su u ugovorima precizirani pothodnik biti završen, i to 130 dana od dana uvođenja izvođača u radove", dodao je Aprcović u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.

On je dodao da je prolaz dugačak nešto više od 50 a širok 6,5 metara, sa dva para pokretnih stepenica. Izvođač radova je naručio stepenice od referentne kompanije iz Njemačke, a rok isporuke je sedam nedelja.

"Izvršili smo isplatu u skladu sa sa onim što jesu ugovorene obaveze, ugovorili projektantski nadzor, građevinski nadzor i pristupili izradi podzemnog prolaza. Očekujemo da ćemo upravo zahvaljujući tom prolazu omogućiti normalan protok kolskog saobraćaja", istakao je Aprcović.
Podsjetimo, odluku o izgradnji pothodnika donijela je Skupština kotorske opštine 6. novembra prethodne godine. Za izgradnju podzemnog pješačkog prolaza na kotorskoj rivi je glasalo 13 odbornika, njih četvoro je bilo uzdržano, dok je jedan bio protiv.

Brojna ulaganja u gradsku infrastrukturu

"Takođe, 28. januara imamo sjednicu lokalnog Parlamenta, donijeli smo odluku da kupimo dva lokaliteta koja su u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Posrijedi je lokalitet u Škaljarima na otprilike 3.700 kvadratnih metara sa 1.700 m zatvorenog prostora i drugi lokalitet cca. 30.000 kvadratnih metara sa objektima u industrijskoj zoni. Taj lokalitet uzimamo kako bismo sa CEDIS-om, koji ima svoje zemljište na atraktivnom lokalitetu, zamjenili i nadam se uskoro počeli onu davnašnju ideju Kotorana da upotpunimo turističku ponudu. Nadam se da ćemo realizovati ideju gradnje žičare koja bi trebalo da vodi od tog prostora do tvrđave San Đovani", rekao je on.

Za očekivati je, smatra Aprcović, da upravo za taj sadržaj postoji veći nivo interesovanja. U toku su i razgovori sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, kada je posrijedi snimanje Bedema.

"Cilj nam je da vidimo gdje treba urgentno djelovati kako bismo ih zaštitili. Preporuka ministra Bogdanovića tokom zadnje posjete Kotoru je da to bude jedan vid donacije koji će biti poklon Kotoru, kako bismo mi kroz planove koje budemo donosili u narednom periodu uradili projekte i radili na rekonstrukciji Bedema", rekao je predsjednik kotorske Opštine.

On je podsjetio da je u planu otvaranje dva nova preduzeća - Parking servisa i društva sa ograničenom odgovornošću koje bi gazdovalo Bedemima. U 2020. godini, prema njegovim riječima, planirana su investiciona ulaganja u otvoreni bazen, kultno mjesto Kotora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR