12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Evropljani neka pomognu narodu ako hoće da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije

Izvor: Foto: Mitropolija

Društvo

Comments 7

Amfilohije: Evropljani neka pomognu narodu ako hoće da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Glas naroda mora biti uslišen, poručio je večeras u Nikšiću mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije.

U više crnogorskih gradova i danas su održani molebani i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a po procjenama nadležnih sdržavnih organa, litijama je prisustvovalo skoro 63.000 ljudi.

”Prošao sam svijet, ali ovakvog naroda nećete naći danas ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod je postao duhovno središte, ne samo Crne Gore, nego cijele Evrope i svijeta”, rekao je Amfilohoje u Nikšiću.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, on je kazao da se danas donose zakoni koji su ”otimačina imovine, umjesto da se u Crnoj Gori vrate zakonima Svetog Petra Cetinjskog, Zakoniku knjaza Danila i Bogišićevom zakonu, koji je pravio razliku između crkvene i državne imovine“.

”Zbog toga govorimo da ne damo svetinje, jer se sadašnji Zakon rodio iz duha bratoubilaštva i Bogoubilaštva poslijeratnoga. I zbog toga je veliki dar Božiji da se probudio narod, koji nije izgubio svoju dušu, obraz i osjećanje za svetinju, za ono što je najbitnije za svakog čovjeka”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, zbog toga bi bilo veoma značajno da zakoni „donijeti na bratoubilaštvu i Bogoubilaštvu budu što prije uklonjeni”.

”Ako su narodna vlast neka pogledaju koliko je sabranog naroda i neka čuju njegov glas. U Crnoj Gori se okuplja oko 50 odsto naroda i njegov glas morao bi biti uslišen i u Crnoj Gori i Evropi”, istakao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, i Evropljani ”ukoliko žele da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije, pomoći će ovom narodu da se oslobodi duha bratoubulaštva i bogoubilaštva, duha podjela”.

”Ovo nije narod koji podržava podjele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probuđeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima“.

”Ovo je prvi put u 21 vijeku da se okupljanja kod nas ne završavaju bratoubilaštvom, već mirno, kako i treba”, rekao je Amfilohije i dodao da će litije biti nastavljene.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

gost

Amfilohije se poziva na zakone knjaza Danila i V. Bogisica, jer su oni pravili razliku izmedju crkvenog i drzavnog... Pravi se lud kad ne primjecuje da i ovaj zakon pravi tu razliku - ako imas dokaz da je SPC pripadalo prije 1905. bice vlasnistvo SPC, ako nemas - bice drzavno! Muti pop, al dzaba sve

CG1

Ovaj pop radović, stvarno nema ništa ljudskog u sebi,a kamoli Božijeg. Ponaša se kao da je iznad Boga,da je najpametniji, daleko od toga. Negira jedan narod, Crnogorski,naziva nas svim i svačim,a tobože bori se za pravdu,da za njegovu"pravdu",punih džepova. DA JE VJEČNA CRNA GORA !!!!!

Interseantno

Na izborima 2016 za DF je izašlo i glasolo oko 80,000. Amfilohije 63,000 djece, staraca I ljudi odraslih naziva NAROD, implicirajuci da je to cijeli narod CG, a ne samo 10% populacije. To nije NAROD to je desetina naroda. I još nešto, do pojave Amfilohija odje niko nije pominjo BRATOUBILAŠTVO.