13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate: Bar još bez plana zaštite od zemljotresa

Društvo

Comments 0

Demokrate: Bar još bez plana zaštite od zemljotresa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Odbornik Demokrata u Skupštini opštine Bar Momčilo Leković poručuje da će taj grad još neko vrijeme biti bez vrlo važnog dokumenta - plana zaštite od zemljotresa. 

"Na osnovu odgovora na moje odborničko pitanje u kojem sam pitao sa koliko skloništa raspolaže Opština Bar, u kakvom su stanju i za koje funkcije se koriste, odnosno da li Opština Bar ima plan zbrinjavanja stanovništva za slučaj zemljotresa ili drugih nepogoda koje mogu da ugroze život i zdravlje ljudi, postavljeno na XVII sjednici Skupštine opštine Bar, zaključuje se da Bar ima 19 skloništa, od kojih su 7 "novijeg" datuma odnosno da su građena nakon 1990. godine, dok su ostala građena davne 1973. odnosno da su starosti preko 40 godina kao i da se mnoga od njih koriste kao prostori za neke druge namjene. Skloništima gazduje Direktorat za vanredne situacije odnosno Uprava za imovinu. Skloništa su zapuštena i u relativno lošem stanju.

Kada su u pitanju planovi zaštite, oni još nijesu donešeni već je njihovo usvajanje prolongirano za kraj 2020.", navodi u saopštenju. 

Opštinski plan zaštite od zemljotresa bio je uvršten u Program rada Skupštine opštine Bar za 2019. godinu, tvrdi on. 

"I tu činjenicu predsjednik Opštine vješto izostavlja u svom odgovoru. 

Samim tim sada postoji potpuno opravdana sumnja da će Bar još neko vrijeme biti bez ovog, složićemo se svi, vrlo važnog dokumenta. Odnosno, ako pomenuti plan nije donijet u 2019. a trebalo je, šta nam odnosno ko nam to garantuje da će biti donijet u tekućoj godini?

Bar koji je te užasne 1979. bio najviše pogođen katastrofalnim zemljotresom, ne smije sebi dozvoliti da ovoliko dugo nema lokalni plan zaštite, da se prolongira njegovo donošenje odnosno da se ne vodi računa o skloništima kako u slučaju zemljotresa tako i u slučaju drugih teških nepogoda po grad i stanovništvo.

Ako tome pridodamo i činjenicu da se u Baru nalazi Luka u kojoj se smještaju i lageruju hazardni materijali, rizik odnosno potreba za važećim planovima i potpunim obezbjeđenjem postaju sve veći.

Na kraju ističem da je ovo samo još jedan pokazatelj nebrige za grad i njegove građane od strane opštinskih vlasti koji sve pa i ovaj realan rizik potpuno prepuštaju slučaju. Da se kojim slučajem radi o nečemu iz čega bi se mogla izvući korist odnosno interes, tada bi zasigurno njihovo zalaganje za donošenjem ovih važnih dokumenata bilo mnogo veće. Ovako, ostaje nam samo da čekamo", zaključuje Leković. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR