11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje sudija: Rakočević grubo prekršio više zakonskih i etičkih načela

Društvo

Comments 12

Udruženje sudija: Rakočević grubo prekršio više zakonskih i etičkih načela

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom reakcije poslanika DPS-a Nikole Rakočevića na odluku suda da pusti Luku Vojvodića, koji je osumnjičen da je u noći između subote i neđelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, da se brani sa slobode, oglasili su se i iz udruženja sudija Crne Gore.

Smatraju da je reakcija poslanika Rakočevića bila neprimjerena. Poručuju da su njegovom izjavom integritet, profesionalnost i ugled suda ozbiljno narušeni.

''Upuštajući se u komentarisanje sudske odluke koja se tiče skorašnjeg skrnavljenja spomenika Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu, imenovani poslanik je grubo prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela, a uz to iznio i više netačnih navoda, čime je prvenstveno naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti, a zatim i uticao na stvaranje negativnog stava o sudstvu u javnosti. Naime, poslanik je u svom komentaru naveo da ”je nedopustivo da se državni službenici ovako odnose prema počiniocima ovih djela“, čime je na prvom mjestu unizio sudijsku funkciju, jer sudije nijesu državni službenici već državni funkcioneri, što bi navedeni poslanik morao znati, a samim navodom dao ličnu ocjenu sudske odluke i direktno se umiješao u postupak koji tek treba da dobije svoj procesni tok i epilog pred sudom'', navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Uduženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović.

Kako dodaje, time je nastavljena praksa prejudiciranja i „donošenja presude prije suđenja“ koja se nažalost i na štetu cijelog društva odomaćila u političkom životu Crne Gore.

''Još jednom moramo podsjetiti da su sudije dužne suditi po zakonu, u skladu sa Ustavom Crne Gore, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i ostalim propisima koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja ičijem interesu ili potrebi. Stoga, da li je određeno postupanje suda „nedopustivo“ ili ne, može odrediti samo zakon, a na osnovu njega nadležna instanca suda. Ipak, učestala su miješanja u rad sudova, mahom od strane zakonodavne i izvršne vlasti, što se negativno odražava na sudstvo i direktno ugrožava Ustavom zagarantovanu nezavisnost sudske vlasti. Ovo dodatno otežava činjenica da se komentarisanju sudskih odluka pristupa sa paušalnih i politički motivisanih pozicija, bez elementarnog poznavanja materijalnog i procesnog prava, što značajno otežava rad sudovima i stavlja ih u nepovoljan društveni položaj'', navedeno je u saopštenju.

U slučaju koji je povod za donošenje predmetne sudske odluke i koji je nesumnjivo kod svakog ko baštini vrijednosti antifašističke borbe izazvao zgražavanje, oštećen je spomenik jednom od najznačajnijih i najsvjetlijih događaja u našoj istoriji. Događaja koji je dokaz stalnog napora našeg naroda da uvijek, bez obzira na rizike, teži stvaranju boljeg, modernog i slobodnog društva – društva jednakosti, pravičnosti i pravde. Upravo kroz tu i slične borbe, iskovane su mnoge demokratske tekovine, a jedna od njih je i ta da se pravda zadovoljava pred sudom i da svako pred njim mora biti tretiran jednako. To se, kako je navedeno u saopštenju, ne može niti smije dovoditi u pitanje, jer su zaštita i garancija ljudskih prava i sloboda jedan od najbitnijih zadataka svakog demokratskog društva.

''Pri donošenju predmetne odluke, postupajući sudija je, bez obzira na činjenicu da dijeli navedene vrijednosti i zaostavštinu pomenute borbe, zbog niza procesnih nepravilnosti shodno ZKP-u ukinuo rješenje o zadržavanju lica, pokazujući time da lišavanje slobode mora biti zakonito, neprejudicirano, uz poštovanje ljudskih prava, bez obzira na emotivne ili druge posljedice koje počinjeno djelo može imati. Konačno, ovim se doprinosi očuvanju interesa društva i države, uzimajući u obzir činjenicu o količini novca koji se izdvaja za protivzakonito lišenje slobode. Ova odluka je kao i svaka druga sudska odluka detaljno obrazložena i dostupna javnosti, međutim, još jednom se pokazalo da su manjak informacija i politički interesi ispred znanja i objektivnog informisanja'', navela je u saopštenju.

Suđenje i presude se mogu sprovoditi, kako naglašava, odnosno donositi samo pred sudom.

''Svako odstupanje od toga je ozbiljno kršenje kako načela demokratije, tako i samog Ustava. U vezi sa tim, još jednom smo primorani apelovati na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se suzdrže od miješanja u rad sudova, jer se pravda ne sprovodi pod pritiskom, već po zakonu i pravičnosti'', zaključeno je u saopštenju.

 

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Da li je ovo Udruženje sudija ili ekspozitura DF. Zbog jedne izjave Rakčevića se oglasiše istog trena. Svi smo gledali suđenje za terorizam. Optuženi(sada osuđeni) su prijetili svakpodnevno sudiji Mugoši, Katniću i Čađenoviću. Punu godinu. Ćutali su ka' zaliveni. Bolje bi bilo i da su i sada ćutali.

Bosiljka

Puna podrška poslaniku Rakočeviću, a vas koji ste reagovali na njegove riječi treba da je sram od nespremnosti da odbranite pravdu! Vi iz punih usta pominjete etiku a u vašim postupcima je nema. Primjer je presuda svešteniku koji je skrivio smrt četvoro ljudi i osuđen na kućni pritvor. Stidite se!

HNovi

Kakva glupost! Kako je mogao da utice i vrsi pritisak na rad sudije , kad je samo izneo misljenje povodom vase odluke! A kako gospodo ne reagovaste kad god bi neko iz df lajao i pretio kad ceka presudu, ili kad iz SPC izvode nasilne demonstracije protiv hapsenja Joanikija ????cutite