6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UO Instituta za ljekove danas opet činodejstvuje:papire prilagođavaju završenom poslu!?

Društvo

Comments 1

UO Instituta za ljekove danas opet činodejstvuje:papire prilagođavaju završenom poslu!?

Autor: Antena M

  • Viber

Upravni odbor Instituta za ljekove i medicinska sredstva danas će, prema saznanjima Antene M, temeljno mijenjati niz dokumenata, uključujući Statut i sistematizaciju. Prema našim ozvorima, specijalistička i naučna zvanja više neće biti potreban uslov za izbor na vodeća mjesta u Institutu!?

Zanimljivo, i prethodna dokumenta pisala je ista ekipa pravnika, uključujući i aktuelnu v.d. direktorice IZLJ Miru Kontić, koja je ljetos postavljena na tu funkciju.

Antena M u kontinuitetu je pisala o sumnjivim postupcima u toj doskora refrentnoj ustanovi, koja je posljednjih mjeseci u fokus interesovanja medija došla zbog očeigledno nezakonitih postavljenja, direktnog političkog uticaja na izbor v.d. direktorice i članova UO, snažnih indicija da je privatni biznis ljudi iz samog vrha Vlade bio faktor pri izboru kadrovskih rješenja... Imajući u vidu osjetljivost posla koji je u nadležnosti IZLJ suvišno je naglašavati koliko je značajno da kućom rukovode stručne i nezavisne osobe.

Antena M juče se obratila Pravnoj služni Instituta za ljekove i medicinska pitanja, s molbom da nam, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dostave određena dokumenta i odgovore na nekoliko pitanja.

Tražili/pitali smo...

1. Odluku o naimenovanju v.d. direktorice Mire Kontić.
2. Da li po naznačenoj Odluci naimenovanoj miruju prava iz rada i po osnovu rada?
3. Informaciju o tome čije su biografije bile razmatrane na sjednici UO kada je naimanovana v.d. direktotica, s obzirom na to da se u saopštenju UO, objavljenom u medijima i na sajtu Instituta, navodi da je naimenovana izbrana nakon detaljne analize kvalifikacija prijavljenih kandidata. Molimo da nam dostavite CV drugih prijavljenih kandidata i da nas obavijestite o tome kako su ti kandidati selektovani za razmatranje njihovih referenci na sjednici UO?
4. Molimo da nam dostavite CV v.d. direktorice, odnosno dokaz da naimenovana ispunjava uslove iz člana 15 Zakona o ljekovima, s obzirom na to da se ni u saopštenju UO ne navodi da naimenovana ima iskustvo na stručnim i rukovodećim poslovima već se navodi da je obavljala "najodgovornije" poslove?
5. Da li v.d direktorice ima položen stručni ispit za rad u državnim organima u Crnoj Gori?
6. Da li v.d. direktorica ima državljanstvo Republike Srbije, s obzirom na to da je duži niz godina radila u ministarstvima Republike Srbije?
7. Molimo da nam dostavite zapisnik sa sjednice UO od 23.08.2021. na kojem je naimenovana izabrana
8. Molimo da nam dostavite podatke o vrsti i dužini radnog angažovanja naimenovane u CInMED prije naimenovanja za v.d. direktorice kao i ugovore o angažovanju.
9. Kog datuma su izvršene izmjene pravilnika o sistematizaciji Instituta kojima je u kabinetu direktora uvedeno radno mjesto savjetnika za poslove harmonizacije regulative sa EU?
10. S obzirom na to da je odlukom Vlade broj 04-3194/6 od 08.07.2021. (odluka dostupna na sajtu Vlade) u UO Instituta imenovano dvoje zaposlenih iz Instituta, osim Milene Lješković predstavnika zaposlenih i Lidija Čizmović koja je prema informacijama sa sajta CInmed rukovoditeljka Centra za medicinska sredstva, molimo vas da nas obavijestite zašto se u UO nalaze 2 predstavnika zaposlenih, suprotno članu 13 Zakona o ljekovima?
11. Zašto Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Instituta i izmjene ovog akta nijesu objavljene na sajtu Instituta, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama?
12. Da li je Miloš Krivokapić, sin premijera Zdravka Krivokapića bio radno angažovan u Institutu, u kojem periodu i po kojem osnovu?

Na naš dopis ljubazno je odgovorila diplomiraba pravnica Vesna Kostić iz Sektora za pravne i finansijske poslove. Odgovor prenosimo integralno:

- Vaš zahtjev za slobodan pristup informacijama je primljen u Institutu za ljekove i medicinska sredstva. Kako ste tražili pristup informacijama shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, u roku propisanom zakonom sprovešće se propisani postupak i sačiniti rješenje. Napominjemo da imajući u vidu da zahtjev sadrži pitanja koja su u nadležnosti Upravnog odbora Instituta, potrebno je pribaviti odobrenje od strane Upravnog odbora za dostavljanje navedenih informacija u skladu sa zakonom. Vaš zahtjev će biti stavljen na prvu narednu sjednicu Upravnog odbora.

Zahvaljujemo na saradnji,"

Isostavilo se, dakle, da imamo sreće što je sjednica UO IZLJ već danas, pa nećemo morati dugo da čekamo na odgovore i dokumenta, kako bi zainteresovanu javnost obavijestili o zbivanjima u Institutu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pero

Urnisali su jednu od najboljih agencija ali za to je kriv prethodni direktor koji je istu primio u agenciju prije dvije godine kao strucnjaka sa arhive iz srbije a i sina Krivokapica koji je radio oko 3 g ,primao stipendiju da doktorat u BG i morao da napusti jer je bio u konfliktu interesa!!!!!!