13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jokića smijenili uz obrazloženje da je ugrozio funkcionisanje ustanove

Izvor: Media Biro

Društvo

Comments 2

Jokića smijenili uz obrazloženje da je ugrozio funkcionisanje ustanove

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Direktor Doma zdravlja Glavnog grada dr Danilo Jokić je smijenjen rješenjem ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna.

Domom zdravlja od danas rukovodi dr Dragana Durković-Perović u svojstvu vršiteljke dužnosti.

Iz Ministarstva zdravlja su Pobjedi kazali da je odluka o razrješenju uslijedila nakon što su Ministarstvu zdravlja dostavljeni izvještaji i dokumentacija Odbora direktora ZU Doma zdravlja Glavnog grada koji jasno ukazuju na činjenice kojim je utvrđeno da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi direktor dr Jokić, tokom 2022. i 2023. godine, imao suprotstavljene pozicije sa Odborom direktora, kao organom upravljanja te da je ignorisao zahtjeve i odluke Odbora direktora i nije poštovao obaveze ustanovljene zakonom i Statutom ustanove.

– Takvo postupanje direktora Jokića već je ugrozilo, ali bi i ubuduće značajnije moglo da ugrozi funkcionisanje ustanove i njenu primarnu djelatnost, što bi dalje vodilo ugrožavanju javnog interesa, prije svega interesa pacijenata, ali i zaposlenih – kazali su iz Ministarstva.

O smjeni dr Jokića se govori više od godinu.

Pobjeda je u decembru 2022. godine objavila da Ministarstvo zdravlja razmatra izvještaj Odbora direktora Doma zdravlja Podgorica u kome je predložena smjena direktora Jokića zbog netransparentnog poslovanja.

Tadašnji ministar zdravlja Dragoslav Šćekić tada nije dao zeleno svjetlo za prijedlog Odbora direktora pa se Jokićeva smjena dogodila kada je na čelo tog resora došao dr Šimun.

Prije godinu dana je iz Ministarstva, kojim je tada rukovodio Šćekić, Pobjedi rečeno da će nakon izvršenih provjera ministar donijeti odluku da li će smijeniti dr Jokića. Izvještaj je poslat i Jokiću na izjašnjenje, ali javnost nije informisana dalje o tom pitanju.

Jokić je tada kazao da je glavni razlog nesporazuma sa članovima Odbora, između ostalog to što je odbio da im isplaćuje mjesečne nadoknade.

Jokić je juče u otvorenom pismu ministru zdravlja Šimunu kazao da u razrješenju nema ničega jasnog i vrijednog pažnje izuzev jasne rečenice da je razriješen.

Kada je početkom decembra 2022. godine Odbor direktora DZ Glavnog grada poslao izvještaj na osnovu kojeg je i smijenjen Jokić, predsjednica Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja dr Natalija Popović-Petrić je Pobjedi kazala da je to tijelo predložilo smjenu isključivo zbog netransparentnog poslovanja.

Popović-Petrić je nakon podnošenja izvještaja Pobjedi kazala da postoje problemi u komunikaciji kompletnog Odbora i menadžmenta, što je juče potvrđeno i u odgovorima Ministarstva zdravlja.

Predsjednica Odbora direktora je kazala da je glavni problem nastao kada su, kako je navela, slučajno otkrili da je Odbor zaobiđen u donošenju finansijskog plana za 2022. 

– Direktor je tada priznao da je učinjen propust. Taj propust je kršenje Statuta ustanove, gdje jasno piše da finansijski plan i izvještaje donosi Odbor direktora. Takođe, prijedlog za smjenu direktora dr Jokića je došao nakon neuspjele već jedne medijacije u prošlom sazivu Ministarstva zdravlja u decembru 2021. godine, kada mu je skrenuta pažnja na sastanku da poboljša komunikaciju sa Odborom – pojasnila je Popović-Petrić Pobjedi zbog čega su se obratili Ministarstvu 2022. godine.

Jokić, prema inicijativi Odbora direktora na osnovu koje je i smijenjen, nije tom tijelu dostavljao ishode važnijih tendera (dostavljeni nakon odluke o prijedlogu za smjenu), godišnjeg izvještaja o radu ustanove, nedostavljanja pojašnjenja za raspodjelu prekovremenih sati određenom broju zaposlenih…

Durković-Perović preuzeće Dom zdravlja do konkursa

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Glavnog grada dr Dragana Durković-Perović je specijalista opšte i porodične medicine, a na toj poziciji će biti do završetka postupka naimenovanja direktora/ice na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a najduže šest mjeseci.

U biografiji dr Durković-Perović je navedeno da je prošla sve nivoe rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Radila je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dječjem dispanzeru, a kao ljekar specijalista u Domu zdravlja Glavnog grada radi od 2011. Takođe je i mentor iz oblasti opšte/porodične medicine.

– Za vrijeme kovida, od 2020. do 2021. godine, bila je načelnik službe Izabrani doktor za odrasle, gdje je, u vanrednim okolnostima usljed epidemije, pokazala zavidne organizacione sposobnosti – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Odbor: Blaćeni smo i omalovažavani jer smo insistirali na zakonu i Statutu

Odbor direktora Domova zdravlja Glavnog grada čini sedam ljekara izabranih po Zakonu, sa jasnim ovlašćenjima, a direktor za svoj rad odgovara Odboru direktora i Ministarstvu zdravlja, navodi se, između ostalog, u reagovanju tog tijela na jučerašnje otvoreno pismo dr Jokića ministru.

– To što nas je bivši direktor nazvao ,,prvo direktorima“ i da je to naša ,,nesreća“, upravo govori u prilog njegovog odnosa prema organu koji ima nadzornu i kontrolnu funkciju u ustanovi – saopštili su iz Odbora. 

U reagovanju navode da nije tajna da ih Jokić od početka nije poštovao i da nije uvažavao zaključke sa sjednica.

- Jer smo radili prema ovlašćenjima i nikada nijesmo bili nijemi posmatrači procesa u ustanovi. Upravo zbog toga što se razumijemo u proces rada i funkcionisanja ustanove (određeni broj članova je i zaposlen upravo u Domu zdravlja godinama), iz želje da transparentno i odgovorno vršimo nadzornu funkciju, prozvani smo ,,Odborom upravljača… koji žele da zgaze čovjeka kada već nemaju znanja da pomognu“ – piše u reagovanju Odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada.

Oni su istakli da je većina članova Odbora blaćena u resornom ministarstvu, sva tri saziva.

– Etiketirani da samo žele da se okoriste novčano, što i sada, nakon smjene, ponovo bivši direktor pominje kao jedini razlog. Pored toga što je ovo jedini odbor u državi koji nije plaćen duže od godinu dana, nije prestao da radi, doprinosi i maksimalno profesionalno obavlja svoje dužnosti – navode ljekari iz Odbora.

Podsjetili su da je Jokić svojevremeno i preko partije kojoj pripada i pojedinih portala pokušao da banalizuje rad Odbora.

– Zašto? Zato što smo mu tražili da nam podnese rezultate rada kao direktora - redovne godišnje izvještaje o radu ustanove? Zato što smo pitali zašto i kako se dijele silni prekovremeni sati pojedincima? Postoje javni zapisnici u kojima je i sam priznao da je kršio Statut prilikom zaobilaženja Odbora tokom izrade finansijskog plana što je, blago rečeno, nečuveno na ovim prostorima. Svaki prijedlog i razmatranje Odbora vezano za funkcionisanje pojedinih segmenata je omalovažavao i polazilo mu je za rukom pune tri godine. Već godinu i po prijedlog za njegovo razrješenje stoji na policama Ministarstva – saopštili su iz Odbora.

Poručili su i da njegovom nasljedniku nije ostavio ,,upravljače“, već profesionalce i kolege, koje rade u skladu sa zakonom i Statutom, dok imaju povjerenje nadležnih organa.

- Nadamo se da će uvaženi bivši direktor sa ovim završiti etiketiranje i progon članova Odbora, kako lično tako i preko partije, jer u suprotnom bićemo prinuđeni da potražimo pomoć u nadležnim institucijama sistema – poručili su iz Odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

...crnogorsko zdravstvo..ogledalo nase stvarnosti. Jos jedan primjer za neprimjer-institut za javno zdravstvo..lazirane diplome, vd stanje, na ulazu mjesecima neka zamrznuta rekonstrukcija u toku,ruglo kad dodje posjeta docekuju je nagomilane slomljene stolice...okle god se krene, nered i javasluk

volujak123

Za 50 godina mog života u Podgorici nikada nije bio gore organizovan primarni vid zaštite.U saznanju sam da nijesu mogli na pomenutog direktora uticati organi upravljanja.Bilo je i reakcija pacijenata.Ama ljudi,neka ide kući i posveti se poslu koji umije raditi.