26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šaranović zbog poligrafa u zoni krivične odgovornosti?

Izvor: gov.me/S.Matić

Društvo

Comments 4

Šaranović zbog poligrafa u zoni krivične odgovornosti?

Autor: Antena M

  • Viber

Novina, koju je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ponosno stavljao u kontekst pojačanih kriterijuma za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policija – poligrafsko testiranje – mogla bi otvoriti i pitanje odgovornosti samog ministra, saglasno je više sagovornika Antene M!

Zakon o unutrašnjim poslovima, u članu 41, propisuje da poligrafsko testiranje, i to samo lica od kojeg se traže obavjestenja, može sprovesti policijski sluzbenik - isključivo radi obavljanja policijskih poslova. To baš nikako ne obuhvata ovakvo testiranje kandidata po javnom konkursu, nemaju dileme naši sagovornici.

Zakon, u članu 120, predviđa i poligrafsko testiranje policijskih službenika, ali samo onih koji su angažovani na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i opet - samo na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla. Takođe, poligrafsko testiranje može biti sprovedeno isključivo na osnovu prijedloga neposrednog rukovodioca testiranog policijskog službenika ili po zahtjevu rukovodioca Unutrašnje kontrole. Ništa od ovoga nije bilo primjenjivo na bizarno uključivanje poligrafa u poligrafsku provjeru kandidata za direktora UP koji su se prijavili na ovaj javni konkurs.

Zakon o krivičnom postupku, u članu 257, propisuje i da policija može primijeniti poligrafsko testiranje ako postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo i o tome obaviještava državnog tužioca. Ni ovaj član nije bio primjenljiv na kandidate koji su iskazali ambiciju da budu na čelu Uprave policije.

Poligrafsko testiranje, po svoj prilici nije pomoglo da se zatvori pitanje prvog čovjeka UP ali je mnogo pitanja otvarilo!?

Po kojem je osnovu ministar uveo i sproveo poligrafsko testiranje kandidata koji su se prijavili na, po relevantnim pravnim tumačenjima, sporan javni konkurs? Da li je Šaranović ovim činim ušao u zonu krivične odgovornosti? Ako jeste, ko su mu saučesnici? Da li će se otvoriti postupak zbog sumnje u počinjena krivična djela protivzakonitog uticaja i zloupotrebe službenog položaja, jer je nesporno da ministar nema zakonsko ovlašćenje da izdaje naloge policijskim službenicima da vrše službene radnje i primjenjuju policijsko ovlašćenje, u ovom slučaju kroz poligrafsko testiranje?

Ne treba zaboraviti, na ovom nezakonitom poligrafskom testiranju, kako informacije dostupne javnosti ukazuju, gotovo svi kandidati su pali, a pitanja su se, po opet dostupnim javnim informacijama, odnosila na njihove veze sa organizovanim kriminalnim grupama!?

I to otvara novi set važnih pitanja. Da li su ministar i njegovi saučesnici ovo nezakonito poligrafsko testiranje, kako se to stručno kaže, kontaminirali? Ako nijesu, da li policijski službenici koji su, navodno, pali na pitanjima o vezama sa organizovanim kriminalnim grupama mogu ostati na bilo kakvoj poziciji u Upravi policije?

Mnogo pitanja, i to teških, na koje javnost treba da dobije odgovore. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Ako se ne stane na put , samovolji pojedinaca, odnosno, institucija i haosa u domenu kršenja ustava i zakona , onda nijesmo ni država , ni ništa.

@@@@

@mutap Neko iz Leskovac moz nam bidne glavni ali i ne mora da budne!!!

ljeposava

Toliko o ministru unutrašnjih poslova.Trazio poligraf kao da ispituje kriminalce.Ovo i javni oglas za VD su dovoljni razlozi da bude smijenjen sa pozicije ministra u uredjenoj drzavi.A u Crnoj Gori zakoni se pišu po potrebi ili jednostavno ne poštuju.Toliko o vajnim borcima za pravdu i poštovanje ustava i zakona.