26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mreža organizacija za zaštitu ženskih prava: Izjava Jelića retrogradna i opasna

Društvo

Comments 0

Mreža organizacija za zaštitu ženskih prava: Izjava Jelića retrogradna i opasna

Autor: Antena M

  • Viber

Mreža organizacija za zaštitu ženskih prava Crne Gore, oštro osuđuje postupanje i izjave umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića i poziva stručnu i opštu javnost a posebno nadležne državne institucije na hitnu reakciju. 

Podsjetimo, Jelić nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene", koja se suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama. 

Obraćanje organizacija Jeliću prenosimo integralno.

Direktore Jeliću,

Odluka da zabranite izvođenje predstave "IzloŽene" u Nikšićkom pozorištu je alarmantna i neodgovorna, ukazuje na zloupotrebu autoriteta i pokušaj monopolizacije pozorišne scene, mišljenja i tema. Vaša odluka prelazi granice umjetničke slobode i duboko zadire u osnovna ljudska prava i društvenu odgovornost.

Prvo, zabranom predstave i svojim obraćanjem aktivno podržavate kulturu nasilja i diskriminacije nad ženama. To nije pitanje umjetničkog izraza, već etike, ljudskih prava i društvene odgovornosti. Zabranom predstave postajete saučesnik u održavanju diskriminatornih patrijarhalnih normi koje su usmjerene protiv žena.

Vaše tvrdnje da je tema diskriminacije nad ženama "izlizana" i da su žene u Crnoj Gori te koje vrše diskriminaciju, ne samo da su uvredljive, već su potpuno neosnovane i pogrešne.

Zabrana izvođenja predstave "IzloŽene", koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, pokazuje nedostatak poštovanja prema svim ženama koje su izgubile život zbog partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpjele ili trpe nasilje, i ženama koje se suočavaju sa diskriminacijom. Nedozvoljavanje izvođenja ovakve predstave ne samo da marginalizuje patnju i borbu žena koje su preživjele nasilje, već i šalje opasan signal da se ovakvi problemi mogu zanemariti ili prećutati.

Vaša izjava da je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“ ne samo da je pogrešna, već je retrogradna i opasna. Vaš odgovor nezavisnoj teatarskoj sceni "Bunt", gdje ste naveli da ste upoznati sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama zbog toga što ste "slučajno" u braku, izrazito provokativan. Vaše bračno stanje i iskustvo, nije niti može biti mjerilo položaja ni žena ni muškaraca u Crnoj Gori, ali svakako sugeriše na fundamentalno nerazumijevanje teme, umjetnosti i ljudskih prava, kao i negiranje nasilja nad ženama i diskriminacije.

Vaše postupanje ne samo da ograničava umjetnički izraz, već i negira potrebu za otvorenim razgovorom o ovim ključnim problemima. Umjesto podsticanja dijaloga i osvješćivanja, vaša odluka ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno. Umjesto što blokirate izvođenje predstave, trebalo bi da podržite umjetnost koja osnažuje i informiše, te doprinosi stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta za sve nas.

Vaša uloga umjetničkog direktora pozorišta, uz vaše nedostatno razumijevanje umjetnosti i potreba crnogorske javnosti, izaziva ozbiljnu zabrinutost. Vaši postupci ne samo da ućutkuju glasove, već i ometaju napore u borbi protiv nepravde.

Pozivamo Vas da preispitate Vašu odluku i priznate važnost promovisanja dijaloga, svijesti i umjetničkog izraza u suočavanju sa rodno zasnovanim nasiljem i diskriminacijom i da preuzmete odgovornost za podsticanje dijaloga i promjena u našem društvu.

Očekujemo vašu hitnu reakciju i ispravku ove greške. Pozivamo sve relevantne aktere, umjetničku zajednicu, širu i stručnu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umjetnost koja hrabro izaziva društvene norme i nepravde. 

Članice Mreže:

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšć

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Plav

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj

Sigurna ženska kuća

Crnogorski ženski lobi

Centar za romske inicijative

Ženaka akcija

BinaFide Pljevlja

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR