20 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je prisluškivanje otkrilo o Kavačkoj grupi: KO JE NA VRHU, KO JE IZ POLICIJE BIO VEZA...

Društvo

Comments 1

Šta je prisluškivanje otkrilo o Kavačkoj grupi: KO JE NA VRHU, KO JE IZ POLICIJE BIO VEZA...

  • Viber
Bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić bio je u stalnoj komunikaciji sa članovima kavačke kriminalne grupe i to ne zbog vršenja službene dužnosti i službe koju obavlja, što potvrđuju prikupljene mjere tajnog nadzora, navodi se u optužnici Saše Čađenovića protiv kavačkog klana, prenosi Pobjeda.

Prisluškivani razgovori potvrdili su i da je odbjegli Slobodan Kašćelan dominantan u odnosu na ostale članove kavačke grupe, jer je upravo on taj koji izdaje naređenja i uputstva, daje savjete, a ono što je uočljivo jeste da izuzetno brine o „zaštiti ličnog fizičkog integriteta”. Osim Kašćelana, vrhu ove kriminalne piramide pripada i Igor Božović, koji je do detalja upućen o dešavanjima unutar grupe iako se već duže vrijeme nalazi iza zidina spuškog zatvora na izdržavanju višegodišnje robije.

Prema navodima optužnice, petnaestočlana kavačka grupa tereti se za zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaju droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Zloupotreba položaja

Iz mjera tajnog nadzora proizilazi da je Samardžić u stalnoj telefonskoj komunikaciji sa Vladimirom Božovićem, preko kojeg zakazuje sastanke, što ukazuje na činjenice da je u kontaktu sa članovima ove kriminalne organizacije, stoji u optužnici.

Naime, iz prisluškivanih razgovora Tužilaštvo je otkrilo da je Samardžić pripadnicima „kavačkog klana” Aleksandru Đurišiću i Vladimiru Božoviću, nakon hapšenja u avgustu prošle godine, omogućio kontakt u zgradi kotorske policije kako bi se dogovorili o načinu iznošenja odbrane pred tužiocem.

Naime, Đurišić i Božović su uhapšeni nakon što su prijetili sugrađaninu Saši Radanoviću, koji je navodno blizak suprotstavljenom „škaljarskom klanu”.

Ovaj incident između trojice mladića ocijenjen je tada kao nastavak rata koji se već duže vodi između dvije zavađene kotorske kriminalne grupe. Samardžić je neposredno prije podizanja optužnice protiv petnaestočlane kavačke grupe potpisao nagodbu sa Tužilaštvom, ali je ona u petak odbijena odlukom predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Sporazumom o priznanju krivice Samardžić je pristao da za počinjena krivična djela provede pet i po mjeseci u zatvoru.

Iako je neposredno nakon hapšenja Samardžić priznao da je koristeći poziciju u kotorskoj policiji vođama „kavačkog klana” javljao policijske aktivnosti koje su bile usmjerene ka rasvjetljavanju krivičnih djela za koja se oni terete, pred sudom je tvrdio suprotno.

Prema nezvaničnim informacijama, Samardžić je odustao od nagodbe tvrdeći da je priznanje potpisao pod pritiskom.

Tokom istrage Samardžić je više puta saslušavan i tada je tvrdio da je odavao tajne kada je planirano hapšenje koga od pripadnika ove kriminalne grupe, kako bi oni uspijevali da izbjegnu privođenje.

Listinzi

U optužnici se navodi da se iz predloženih dokaza, prevashodno iz listinga komunikacije okrivljenih, utvrđuje da su međusobno komunicirali, pri čemu ni u kom slučaju nijesu razgovarali o uobičajenim temama, već se razgovor svodio uglavnom na stvari koje su od interesa za kriminalnu organizaciju navodi se u optužnici.

Iz transkripta prisluškivanih razgovora se vidi da Igor Božović, koji je na izdražavanju kazne zatvora zbog šverca droge, konstantno u kontaktu sa Kašćelanom, ali i ostalim članovima grupe, koji ga obavještavaju o svim dešavanjima od interesa za kriminalnu organizaciju.

U jednom od razgovora sredinom maja prošle godine Igor Božović obavještava Sinišu Vlahovića da je kući i da je do njega došlo da su “našli tamo neko oružje iz kojeg je pucano i uz psovku se pita da li je to istina”.

Na to Božović dobija informaciju da je to pisalo u novinama i da se odnosi na DNK.

“A to je vjerovatno od prvog dana kada su našli ono što je onaj pričao nama. I biće da je nađeno nešto i onaj motor i da onda oni gledaju sad na osnovu toga taj DNK oće li uspjeti tu da nađu nešto”, kaže osoba sa druge strane telefonske linije.

Na to Božović komentariše”,da motor stoj i ispred stanice i da nije poveden u Forenzički i da misli da je to ono staro i ništa novo”.

Komentarišući ovaj razgovor, tužilac navodi da iz naznačene komunikacije proizilazi da se Igor Božović detaljno upoznaje sa svim postupcima oko pronalaska oružja koje je moglo biti korišćeno za izvršenje krivičnih djela i napretka u policijskim istragama.

Svoju tvrdnju, tužilac potkrepljuje i sljedećom komunikacijom.

Naime, 23. maja prošle godine Igor Božović objašnjava Vlahoviću da su “on i Slobo bili kod načelnika u policiju”. Govori i da je naknadno saznao od čovjeka iz SUP-a “da su njega i Nedu pratili i da je on (Božović) bio neoprezan kad je otvorio vrata da ubači onu hranu iz onih kolica kod Volija”.

Iz transkripata vidi se i da Božović brine o stanju Kašćelana, koji je prošlog ljeta ranjen u vatrenom okršaju u Novom Sadu.

“Srećne ti rane, brate moj”, govori Igor Božović Kašćelanu.

Potom sugeriše Kašćelanu da sa njim treba neko stalno da bude.

“Rekao sam ja i Draganu neka stalno neko bude sa tobom. Ništa nemoj nikome da vjeruješ, brate”, savjetuje Božović kuma.

Lista uhapšenih

Osim Kašćelana, koji je izbjegao hapšenje 12. septembra prošle godine, policajci nijesu uspjeli staviti lisice na ruke ni Vladimiru Božoviću, Milošu Radonjiću, Siniši Vlahoviću, Aleksandru i Igoru Đurišiću i Davoru Preleviću. Za razliku od njih, iza pritvorske brave našli su se Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Podgoričanin Đerđ Camaj. Njima je početkom marta produžen pritvor. Optužnica je podignuta i protiv Kotoranina Igora Božovića, koji već godinama robija u spuškom zatvoru.

Tada su uhapšeni i policijski inspektor Zlatko Samardžić i Ilija Dedović, ali njihovih imena nema na optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Naime, oni su prije podizanja optužnice sa Tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice koji je poništen prije tri dana.

Prema ocjeni Tužilaštva, Kašćelan i Igor Božović su u maju 2010. godine organizovali kriminalnu organizaciju i upravo oni su bili inicijatori poslova kao što su zelenašenje, podmetanje bombi, davanja mita, iznuda…

Po naredbama i uputstvima Božovića i Kašćelana ostali članovi kriminalne grupe su obezbjeđivali sredstva i vršili prethodno dogovorena krivična djela.

Tužilaštvo: „Kavačanima” pomagale i stručne osobe

Mobilne telefone koje je policija prošlog ljeta oduzela od Tripa Moškova, Igora Andrića i Ilije Dedovića nije bilo moguće vještačiti. Naime, kako vještaci navode, telefoni su enkriptovani, odnosno nemoguće ih je dešifrovati jer se u aparatima nalazi dupla zaštita u vidu lozinke. Zato nije bilo moguće iz njih „izvući“ poruke i ostale podatke. Tužilaštvo je iz ovog nalaza vještaka zaključilo da su se zaštitom uređaja bavile osobe sa forenzičkim znanjima.

Skupilo se društvo staro

Transkripti prisluškivanih razgovora otkrivaju da sredinom maja prošle godine izvjesni Vlado poziva Igora Božovića koji se nalazi u spuškom zatvoru i obavještava ga “da mu je došao Milan Bigović i još desetoro i da je došao i Stipe“.

Došli su ođe na ekonomiju kaže Vlado, na šta mu Božović odgovara da je došao i Dado Vukotić.

Vlado nastavlja da nabraja pridošlice i pojašnjava Božoviću da će mu ubuduće u blizini biti i Nikšićani Ljubo Đedović, Džeger i Stipe.

Pošto je Božović tek dobijenu informaciju prokomentarisao sa riječima “E, pa odlično“, Slobodan Kašćelan upada sa komentarom ,,samo, Ivane, donesi pištolj“.

Pobjeda

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud

Cuj pristao na pet mjeseci ma DESET godina najmanje pa vise ne bi palo na pamet nikome da saradjuje sa kriminalcima!