19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svjetski dan higijene ruku – 5. maj

Društvo

Comments 0

Svjetski dan higijene ruku – 5. maj

Autor: Antena M

  • Viber

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana higijene ruku je promovisanje znanja i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika kroz inovativnu i efektivnu edukaciju o kontroli i prevenciji infekcija, uključujući higijenu ruku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

Zašto je širenje znanja o higijeni ruku i dalje toliko važno? Zato što pomaže u zaustavljanju prenošenja mikroorganizama tokom pružanja zdravstvene njege?

“Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, od ključne je važnosti za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti, jer je to praktičan pristup utemeljen na dokazima sa već potvrđenim uticajem na kvalitet njege i bezbjednost pacijenata na svim nivoima zdravstvene zaštite”, navode iz IJZ.

Napominju da za unapređenje ove oblasti zdravstvene zaštite neophodno je omogućiti implementaciju inovativnih i efektivnih pristupa edukaciji zdravstvenih radnika i njegovatelja, za sticanje znanja, vještina i ponašanja vezanih za higijenu ruku, i ostale aspekte prevencije i kontrole infekcija, tokom pružanja zdravstvene njege.

“Takođe je neophodno razvijati mehanizme evaluacije za procjenu efekata edukacije na standarde prakse, ali i efekata na prevenciju bolničkih infekcija i antimikrobnu rezistenciju”, kaže se u IJZ.

“Mojih 5 trenutaka za higijenu ruku” je koncept razvijen od strane grupe stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije. Dizajniran je da bude lak za učenje, logičan i primjenjiv u praksi, te da definiše ključne trenutke kada zdravstveni radnici treba da obavljaju higijenu ruku, a to su:
1. prije kontakta sa pacijentom,
2. prije izvođenja aseptičkih zahvata,
3. nakon kontakta sa tjelesnim tečnostima i izlučevinama,
4. nakon kontakta sa pacijentom,
5. nakon kontakta sa pacijentovim okruženjem,

Pravilno pranje ruku je najjeftinija i najefikasnija mjera u sprečavanju širenja svih zaraznih bolesti.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR