24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: IBAR može dovesti u pitanje to što je Crna Gora pod uticajem totalitarnog režima Vladimira Putina

Politika

Comments 1

Đenero: IBAR može dovesti u pitanje to što je Crna Gora pod uticajem totalitarnog režima Vladimira Putina

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Kad je Hrvatska 2013. pristupila Evropskoj uniji, na podsticaj njemačko-francuske parlamentarne inicijative usvojila je u Saboru deklaraciju kojom se obvezala da kao članica Unije neće susjedne države zaustavljati u pristupnom procesu radi bilateralnih pitanja, saopštio je za Antenu M politički analitičar iz Hrvatske, Davor Đenero.

"Tako niti spor oko vlasništva nad školskim brodom Jadran, koji je zaoštrio crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović neprimjerenom retorikom, niti činjenica da je već vlada Zdravka Krivokapića počela dovoditi u pitanje razgraničenje na kopnu kod Prevlake, niti sada provokacija glavnog Vučićevog lakeja, koji faktički kontroliše vladajuću koaliciju i parlamentarnu proceduru, Andrije Mandića, vezana uz pokretanje usvajanja parlamentarne rezolucije o genocidu u Jasenovcu, neće biti neposredni povodi za bilo kakvo hrvatsko blokiranje crnogorskog pristupnog procesa", ističe Đenero. 

"Sigurno je i to da Hrvatska niti u jednoj situaciji neće napraviti grešku i sama biti ta koja bi zaustavljala otvaranje pristupnog procesa ili dobijanje IBAR-a, ali sve što se događa u međudržavnim odnosima u Zagrebu se doživljava kao namjerna provokacija velikosrpskih i proruskih aktera u crnogorskoj vlasti.

A postojanje proruskih aktera u javnim vlastima, koja je rezultirala time da Crna Gora ne funkcioniše kao članica NATO saveza u pravom smislu riječi, jer je njena bezbjednosna struktura, razorena nakon smjene vlasti 2020, a definitivno destruirana nakon izbacivanja vrhunski profesionalnog dr. Sava Kentere iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, u „tehničkom” mandatu Dritana Abazovića, je razlog, koji nema veze s bilateralnim pitanjima, a dovoljan je za ustezanje IBAR-a, jer država pod uticajem totalitarnog režima Vladimira Putina, u kojoj radi šta mu je drago, sasvim sigurno nije država vladavine prava.

Pritom je sasvim sigurno i to da će taj argument snažnije i odlučnije zastupati neke druge evropske članice, na primjer Baltičke republike, koje su vrlo osjetljive na ruski patogeni uticaj, a Hrvatska im se može tek priključiti u njihovom stavu", zaključio je Đenero.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

BabbA

Neka Crna Gora zaboravi na IBAR,poslije rezolucije o Jasenovcu šanse da dobije IBAR su na nivou kao da ja od 75 godina preteknem Trumpa za predsjednika USA u novembru 2024 .