16 °

max 17 ° / min 8 °

Subota

04.04.

17° / 8°

Nedjelja

05.04.

18° / 12°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 9°

Utorak

07.04.

20° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

22° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Viši sud ukinuo presudu u korist Gorana Đurovića

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Hronika

Comments 0

Izvor: rtcg.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

HRA: Viši sud ukinuo presudu u korist Gorana Đurovića

Viši sud u Podgorici ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Osnovni sud u Podgorici (sudija Radovan Vlaović), usvojio tužbu Gorana Đurovića, razriješenog člana Savjeta RTCG, u sporu koji je on pokrenuo protiv Skupštine Crne Gore zbog nezakonitog razrješenja, ističe se u saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA).

Kako se dodaje, Viši sud u čijem vijeću je bio Nenad Otašević kao predsjednik i Dragiša Baletić i Mirjana Vlahović kao izvjestioci, se pozvao na pravni stav Vrhovnog suda Crne Gore od 27.6.2019. godine o tome da redovni sudovi nijesu nadležni da ispituju zakonitost odluka Skupštine Crne Gore, iako načelni pravni stavovi nijesu izvor prava i za sud nijesu obavezujući.

"Viši sud je pri tom ignorisao čl. 14 Zakona o sudovima i već ustanovljenu sudsku praksu Vrhovnog suda Crne Gore, da ovakvi sporovi spadaju u sudsku nadležnost i da je osnovni sud nadležan da u njima sudi (vidjeti npr. odluku Rev. br. 897/17, po tužbi Slavice Striković zbog izbora njenog protivkandidata u Savjet Agencije za elektronske medije, i odluku R. br. 1688/16, kojom je poništena odluka Skupštine opštine Rožaje)", pojašnjavaju u Akcije za ljudska prava.

Ignorisan je, kažu oni, i stav Ustavnog suda da su u ovoj stvari nadležni redovni sudovi i da je Đurović trebalo da sačeka njihovu odluku prije obraćanja Ustavnom sudu (odluka U-III br. 225/18 od 27.3.2018, kojom je odbačena ustavna žalba Đurovića zbog nezakonitog razriješenja članstva u Savjetu RTCG).

"Očekujemo da Osnovni sud ponovi svoju odluku i Goranu Đuroviću obezbijedi pravo na pravni lijek i pravo na pristup sudu, u skladu sa Zakonom o sudovima i dosadašnjom sudskom praksom, nasuprot spornom načelnom stavu Vrhovnog suda kojim se proizvoljno ograničava pravo na pristup sudu. Ističemo da načelni stav Vrhovnog suda i odluka Višeg suda kojom je prihvaćen dodatno ukazuju da se u slučaju nezakonitog razrješenja Gorana Đurovića iz Savjeta RTCG radi o nedostatku djelotvornog pravnog lijeka za zaštitu slobode izražavanja i o uskraćivanju prava na pravično suđenje, što je on i predočio u predstavci koju je tom sudu podnio protiv Crne Gore 27.7.2018. godine", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava koja u ovom slučaju obezbjeđuje pravnu zaštitu Goranu Đuroviću u saradnji sa Media Law Defence Initiative iz Londona.

Advokat Đurovića je Dalibor Tomović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR