29 °

max 35 ° / min 23 °

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

35° / 24°

Utorak

07.07.

32° / 23°

Srijeda

08.07.

32° / 20°

Četvrtak

09.07.

33° / 18°

Petak

10.07.

35° / 20°

Subota

11.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rasvijetljena krivična djela iz oblasti požara i eksplozija

Hronika

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Rasvijetljena krivična djela iz oblasti požara i eksplozija

Uprava policije u skladu sa svojim nadležnostima i utvrđenim prioritetima usmjerenim na sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela i zaštiti građana i imovine, u kontinuitetu prati i analizira bezbjednosne pojave i događaje, na osnovu čega planira preduzimanja mjera i radnji usmjerenih na očuvanje stabilnog i unapređenja ukupnog bezbjedosnog ambijenta, saqopšteno je iz Uprave policije.

"Dodatnu dimenziju u sukobu kriminalnih grupa daje i promjena modusa samog izvršenja teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija koja se ogleda u sve češćem korišćenju eksplozivnih naprava jake razorne moći, kao i kroz izvršenje krivičnih djela na lokacijama na kojima se okuplja ili stanuje veći broj lica,što ukazuje na veću bezobzirnost prilikom postizanja željenog cilja kao i stvaranja realne opasnosti da neko od navedenih lica bude slučajna žrtva", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, sama promjena modusa izvršenja navedenih krivičnih djela stvara i nove izazove koji se postavljaju pred organe za sprovođenje zakona u dijelu koji se odnosi na prevenciju, rasvjetljavanje i prikupljanje dokaza neophodnih za nastavak procesnih aktivnosti.

"Službenici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica su u proteklom periodu u kontinuitetu i na sistematski i unicifiran način sprovodili niz mjera i radnji u oblasti prevencije, obavještajnog rada kao i proaktivnih istražnih aktivnosti usmjerenih na članove kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima povezana i bliska lica sa ciljem rasvjetljavanja i sprečavanja izvršenja novih teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija.

U tekućoj godini registrovano je 60 krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih lica, iz oblasti požara, eksplozija i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija od kojih su službenici kriminalističke policije na osnovu operativnog rada rasvijtlili 51 krivično djelo, dok su u istom periodu rasvijetlili pet krivičnih djela iz prethodnog perioda ( 2016,2017,2018. godine) što predstavlja 93%rasvijetljenosti teških krivičnih djela", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, tom prilikom podnijeto je 48 krivičnih prijava protiv 53 lica od kojih je lišeno slobode 33.

"U uporednom periodu za prošlu godinu, to jeste 2018. godinu procenat rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 24%,na osnovu čega možemo zaključiti da je u 2019. godini, procenat rasvijetljenosti krivičnih djela mnogo veći što ukazuje da su policijski službenici kroz sprovođenje proaktivnih istražnih aktivnosti i operativnog rada postigli izuzetno dobre rezultate rada", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, u strukturi krivičnih djela za 2019. godine evidentirano je:

- eksplozije (25 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, 17 krivičnih djela je rasvijetljeno a osam krivičnih djela je nerasvijetljeno)
- požari (17 krivičnih djela po nepooznatom izvršiocu, 16 je rasvijetljeno dok je jedno djelo nerasvijetljeno)
-izazivanje panike i nereda – registrovano je i rasvijetljeno jedno krivično djelo.
- nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija ( 22 rasvijetljena krivična djela )

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR