12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije traži novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti CG

Religija

Tag Gallery
Comments 31

Porfirije traži novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti CG

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Porfirije Perić, poglavar Crkve Srbije, najavio je da sadašnji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojen u spornoj proceduri u Skupštini Crne Gore, ne zadovoljava sve apetite Beograda u pogledu garancija o otimanju pravoslavne sakralne imovine države Crne Gore.

U intervjuu sinoć za Hrvatsku televiziju (HTV), na pitanje da li SPC ima stoljetnu ekspanzionističku politiku, čemu je dokaz i uplitanje SPC u političke prilike u Crnoj Gori – Porfirije tvrdi da „litije pokazuju zapravo da SPC nije imala ni političke ciljeve ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjega predśednika Mila Đukanovića”.

To je, kaže Porfirije, „na kraju rezultirao Zakonom koji sada apsolutno priznaje crkvenu imovinu, iako još uvijek nije onakav kakvi su zakoni u drugim državama. A mi se nadamo da će on BITI JOŠ BOLJI”.

Sve crkve i manastiri sagrađeni do 1918. imovina su države Crne Gore, čija je autokefalna Mitropolija do tada imala status „državne Crkve” i bila korisnik a ne vlasnik te državne imovine.

SPC je osnovana tek 1920. godine. Dvije najveće eparhije SPC u Crnoj Gori su osnovane: 1931. Mitropolija crnogorsko-primorska i 2001. Episkopija budimljansko-nikšićka.

Porfirije je nedavno izabran za patrijarha uz asistenciju Aleksandra Vučića. Dva dana uoči lokalnih izbora u Nikšiću, on je 12. marta ugostio u Beogradu DF lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića, neposredne favorite Vučića.

Porfirije, rodom iz južne Bačke, koji, biva, tvrdi da se SPC ne bavi politikom u Crnoj Gori, usaglasio je stavove s Mandićem i Kneževićem i o takvim „crkvenim” pitanjima, kakav je na primjer popis:

„Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijega značaja i za SPC”.

Na drugoj strani, Joanikije Mićović – koji je uprkos snažnoj kampanji „menadžera” Miodraga-Dake Davidovića još u prvome krugu glasanja otpao kao kandidat za patrijarha Srbije – gostio je u Nikšiću i reklamirao u toku izborne kampanje Zdravka Krivokapića i Aleksu Bečića.

Krivokapićev ministar pravde Vladimir Leposavić, član Pravnoga savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, formalni je predlagač Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti – koji je usvojen bez javne rasprave, zatim bez saglasnosti tri velike vjerske zajednice i bez prethodno pribavljenoga mišljenja Venecijanske komisije, savjetodavnoga tijela Savjeta Evrope.

SPC je jedina vjerska zajednica u Crnoj Gori koja je podržala Leposavićev zakon.

Joanikije Mićović je u jednoj izjavi jesenas eksplicitno kazao da su zapravo unutar SPC u Crnoj Gori napisali zakonske izmjene i dopune.

Leposavić je juče, preko dopisnika iz Podgorice beogradskoga lista „Politika”, objavio da je „Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, ZAJEDNO S PRAVNIM EKSPERTIMA I PREDSTAVNICIMA SPC, uspješno obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućega Temeljnoga sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše”.

Za razliku od gromoglasne najave na zvaničnihm glasilima Jonikijevih eparhija SPC u Crnoj Gori, službeni sajt SPC o ovoj Leposavićevoj izjavi javio nije – ništa.

Aleksandar Raković, aktivista „srpskoga sveta”, blizak Patrijaršiji Srbije, ranije je kazao da kod njih postoje sumnjive indicije „inostranosti” kod Leposavića – s obzirom na tačan podatak da je u braku sa službenicom Ministarstva odbrane SAD (United States Department of Defense).

Neki domaći mediji su primjetili i da Leposavić, kao javni funkcioner, Agenciji za sprječavanje korupcije u izvještaju o prihodima i imovini NIJE dao saglasnost na pristup podacima o svojim računima kod bankarskih i drugih finansijskih institucija.

U pogledu farse URA, koja je podnijela Ustavnom sudu na ocjenu svega jedan od ukupno čak 28 promijenjenih, dopunjenih ili ukinutih članova bivšega Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Leposavić je izjavio: „Zakon je – neoboriv”.

Ipak, Porfirije, Mandić i Knežević su najavili dalje „zakonodavne aktivnosti”, jer su nakon susreta u Beogradu ranije saopštili da se u pogledu „Zakona o slobodi vjeroispovijesti, PREDUZMU DALJE POLITIČKE I ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI koje će, u skladu s evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, JOŠ PRECIZNIJE utvrditi značaj i ulogu Srpske pravoslavne crkve”.

Osim toga, pominjući doprinos Amfilohija Radović, Porfirije je Mandiću i Kneževiću kazao da je ipak skloniji značaju pokojnoga Irineja Gavrilovića – što je jasna aluzija da Patrijaršija Crkve Srbije neće tolerisati nastavak „autonomaške” prakse koju najavljuju ovdašnji epigoni Amfilohija.

Naime, Porfirije je, kako se navodi u saopštenju, „naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika (Irineja Gavrilovića) u mirnome i povoljnome razriješenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju Srpske crkve i srpskoga naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, U SVEMU NASLIJEĐUJE STAV koji je SPC kroz Sabor i Sinod već utvrdila”.

Komentari (31)

POŠALJI KOMENTAR

igor

Jes strasan ko da je izasp iz filma strave

Petar

Velikosrbi na sve nacine pokusavaju da prisvoje sve sto je crnogorsko ne bi li na taj nacin svoju istoriju ucinili boljom.Lazima podmetanjima i krivotvorenjem istorija,A ko laze taj i krade.

Mirko

Srpski zulumćari i klerofašisti u mantijama zaista misle da će oteti nešto što je crnogorsko ? E, pa neće moći !