13 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moskva sumnjiči Onufrija Berezovskog da ide ka autokefaliji

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Moskva sumnjiči Onufrija Berezovskog da ide ka autokefaliji

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Odluka Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije), na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski, o obnavljanju mirovarenja nije trebalo da bude donijeta bez saglasnosti Ruske pravoslavne crkve — izjavio je danas profesor Moskovske bogoslovske akademije protojerej dr Vladislav Cipin u komentaru za agenciju TACC.

Sinod UPC (MP) u Kijevu objavio je juče da je „stvorio odgovarajuću komisiju koja će raditi na obnavljanju varenja mira u Kijevu”.

Ruska agencija „Интерфакс” komentariše da se „to može posmatrati kao novi akt ograđivanja od Moskovske patrijaršije”.

Sveto miro (μύρον), naročito spravljeno (vareno) mirišljavo ulje, upotrebljava se u svetim tajnima. Miro mogu variti isključivo autokefalne crkve, iako, istorijski posmatrano, tu mogućnost nijesu koristile, niti danas koriste, baš sve pomjesne crkve.

Crnogorska pravoslavna crkva je sveto miro dugo vremena dobijala od Ruske crkve.

„Dešavalo se tokom posljednjih vijekova da samo autokefalne crkve, a ni tada ne sve, vare miro za sebe”, kazao je Cipin za „Интерфакс”.

„Nekada je Kijevska mitropolija varila miro. Postavši dio jedinstvene Ruske crkve, neko vrijeme, jednu ili dvije decenije, varila je sebi miro, ali to je bilo dogovoreno”.

„Naravno, sada je ovo korak ka autokefaliji i nije trebalo da se radi bez saglasnosti Moskovske patrijaršije“, tvrdi protojerej dr Vladislav Cipin.

Svoju jučerašnju odluku Sinod UPC (MP) obrazlože time da mirovarenje u Kijevskoj mitropoliji počinje sredinom 15. vijeka. Sveto miro se pripremalo u Kijevo-pečerskoj lavri, drevnome manastiru u ukrajinskoj prijestonici. Zbog revolucionarnih događaja 1917, ova praksa je prestala u Ukrajini.

Sinod UPC (MP), takođe juče, objavio je da priznaje autokefaliju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, što je s obzirom da je Moskovska patrijaršija to već uradila 25. avgusta još jedna navodna demonstracija nezavisnosti jerarhije Onufrija Berezovskog u odnosu na Moskvu.

Ove odluke jerarhije Onufrija Berezovskog uslijedile su dan nakon velike racije SBU, Službe bezbjednosti Ukrajine (Служба безпеки України), koja je obavila pretrese u oko 350 manastira i objekata UPC (MP) da bi se, kako je saopšteno, zaustavili ruski agenti koji ta mjesta navodno koriste za pripreme sabotaža, prikupljanje obavještajnih podataka ili skrivanje oružja.

Saslušano je oko 850 osoba. Pronađena je proruska literatura, falsifikovana lična dokumenta, milioni gotovine i — „sumnjivi" državljani Ruske Federacije…

Sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti i odbrane Ukrajine, Oleksij Danilov — povjerljivi saradnik ukrajinskoga predśednika Volodimira Zelenskog — izjavio je jutros za britanski „The Guardian”:

„Tamo su pronađeni određeni dokumenti. I tamo su pronađeni određeni građani, najvjerovatnije državljani Ruske Federacije. A sada pokušavamo da saznamo što oni tamo rade i zašto su tamo boravili“.

Kazao je da je istraga „još u veoma ośetljivoj fazi“.

„Sve što mogu da kažem je da pojedine institucije obavljaju poslove koji nijesu predviđeni njihovim statutom. Oni to više neće moći. Nije bitno da li su građanske ili vjerske ili druge institucije, ovo je pitanje nacionalne bezbjednosti naše zemlje. I mnogo godina smo zatvarali oči na ono što se dešavalo“, dodao je zvaničnik.

Oleksij Danilov je takođe naveo potrebu „razdvajanja vjere i civila na određenim crkvenim položajima, koji bi možda mogli da rade za državu agresora“.

U međuvremenu, u ukrajinskome parlamentu opet je pokrenut postupak usvajanja zakona o zabrani djelovanja Ruske pravoslavne crkve u toj zemlji — odredbe su zapravo uperene protiv UPC (MP). Slični zakonski prijedlog ranije nije dobio većinsku podršku.

Takođe, obnovljeni su javni apeli ukrajinskoj vladi da raskine ugovor o korišćenju Kijevsko-pečerske lavre od strane UPC (MP) — manastir je u svojini države Ukrajine.

Napominjemo, arhijerejski sabor UPC (MP) je 27. maja o.g. samoproglasio nezavisnost od Moskovske patrijaršije kao reakciju na rusku invaziju.

Mnogi, ipak, vjeruju da se radi o „virtuelnome razvodu”, tj. još nepostojećem odvajanju jerarhija na čijem su čelu Berezovski i patrijarh Kiril Gundjajev. Naime, UPC (MP) je 27. maja potvrdila prekid evharistijskoga i kanonskoga opštenja s Vaseljenskom patrijaršijom, a to je zadržavanje na kursu stavova Moskovske patrijaršije. Mitropolit Onufrij ne pominje u liturgijama patrijarhe Vartolomeja i Teodora II aleksandrijskoga, kao ni poglavare Kiparske i Grčke crkve, koji su priznali autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine; a pominje Kirila Gundjajeva i ostale predstojatelje…

Na drugoj strani, UPC (MP) ne može, niti će ikada dobiti autokefaliju, tj. tomos od Vaseljenske patrijaršije, jer već postoji jedina nadležna kanonska autokefalna jurisdikcija za Ukrajinu — Pravoslavna crkva Ukrajine na čelu s mitropolitom kijevskjim i cijele Ukrajine Epifanijem Dumenkom. Koliko je poznato, UPC (MP) nije pokrenula postupak ujedinjenja s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. 

Povodom najnovijih kontroverzi oko jerarhije Onufrija Berezovskog, Oleksij Arestovič, savjetnik u Kancelariji predśednika Ukrajine, u eteru Jutjub kanala „ФейгинLIVE” rekao je da prema UPC (MP) treba postupati po principu „ne naškoditi“.

„S jedne strane moramo biti zašticeni, s druge strane, nanošenje štete ośecanjima vjernika sada nije najbolje rješenje. Zato cemo djelovati oprezno, kao jaka demokratska zemlja. U Ukrajini se ne kažnjava za stavove, kažnjava se samo za akcije; a krivična djela moraju biti dokazana“, rekao je Arestovič.

Dodaje da je „činjenica da UPC (MP) nema perspektivu očigledna; nece nestati baš śutra, to je sigurno, jer ima milione vjernika, hiljade parohija i veliki uticaj“.

„Ne mislim, dakle, da sa UPC (MP) treba ‘lomiti preko koljena’, pogotovo što među sveštenicima ima apsolutno kristalno čistih ljudi. Da podśetim da je mitropolit Onufrij osudio rusku invaziju, vec prvoga dana agresije, u sedam sati ujutru, kada uopšte nije bilo jasno da li ce za nekoliko sati od njega biti veoma strogo tražena ova osuda“, rekao je Arestovič.

Tvrdi da su ruski agenti u UPC (MP) „nesumnjivo prisutni, a zadatak SBU je da to otkrije”.

„Ali neselektivno žigosati ljude kao izdajnike samo zato što imaju porodičnu tradiciju da idu u ovu Crkvu, ne dolazi u obzir. Štoviše, mnogi parohijani UPC (MP) se sada bore s oružjem u rukama. Stoga, uprkos ratu, uprkos dubokoj mržnji, ne treba žuriti. Neophodno je pažljivo utvrditi: ko je izdajnik, ko radi za Rusiju; i ako se to dokaže kazniti ih po zakonu". 

„Ko je pošten čovjek treba postepeno da shvati — Ukrajini je potrebna akutokefalna Crkva “, rezimirao je Oleksij Arestovič.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

saci

Daj boze, da je to istina i da postane autokefalna.