26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD: Kijev da poštuje međunarodno pravo u nametanju sankcija sveštenicima umiješanim u rusku agresiju

Religija

Tag Gallery
Comments 0

SAD: Kijev da poštuje međunarodno pravo u nametanju sankcija sveštenicima umiješanim u rusku agresiju

  • Viber

Priredio: V.J.

SAD prate situaciju oko Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) i očekuju da će „Kijev poštovati međunarodno pravo u nametanju sankcija sveštenicima umiješanim u rusku agresiju” — rekao je admiral Džon Kirbi (na slici gore), koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost (National Security Council) u Bijeloj kući.

Kako izvještava „Voice of America” (voanews.com), Kirbi je kazao da SAD ostaju nepokolebljive u podršci Ukrajini, kada joj treba zaštita „od Rusije, od ruske agresije unutar zemlje, i konačno od kriminalnoga uticaja".

„Posmatramo razvoj oko ukrajinskih pravoslavnih zajednica povezanih s Moskovskom patrijaršijom i sankcijama Ukrajine protiv članova ove Crkve koji su preduzeli korake kako bi poduprli rusku vojnu agresiju. Predśednik Zelenski naglasio je načela vjerske slobode i očekujemo da će akcije Ukrajine biti u skladu s međunarodnim zakonodavstvom koje štiti slobodu vjere ili uvjerenja".

Kirbi dodaje da je situacija s „kriminalnim uticajem" Rusije unutar Ukrajine direktno povezana s raketnim napadima na civilno stanovništvo koje sprovodi Ruska Federacija.

Napominjemo da je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) Ukrajine, kojim predśedava Volodimir Zelenski, uveo 1. decembra sankcije u pogledu imovine i slobode kretanja za ukupno devet arhijereja i jednoga đakona UPC (MP), tj. iz jerarhije mitropolita Onufrija Berezovskog koji je proljetos samoproglasio nezavisnost i tvrdi da sada navodno nije pod kontrolom patrijarha Kirila Gundjajeva.

Zelenski je, između ostaloga, saopštio i da će u roku od dva mjeseca Vlada Ukrajine izraditi prijedlog zakona koji će „jamčiti Ukrajini duhovnu nezavisnost” i „onemogućiti djelovanje vjerskih organizacija povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji u Ukrajini, u skladu s normama međunarodnoga prava u području sloboda savjesti”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR