25 °

max 26 ° / min 17 °

Ponedjeljak

25.05.

26° / 17°

Utorak

26.05.

22° / 13°

Srijeda

27.05.

24° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

22° / 14°

Subota

30.05.

22° / 14°

Nedjelja

31.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bregu: Zapadni Balkan može nadmašiti sebe ako mu se pruži prilika

Izvor: Foto: RCC (Selma Ahatovic-Lihic)

Ekonomija

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Bregu: Zapadni Balkan može nadmašiti sebe ako mu se pruži prilika

"Udio Evropske unije (EU) u direktnim stranim investicijama i izvozu u regionu premašuje 70 posto. Što se tiče priča o rastućem ekonomskom uticaju Rusije i Kine u šest ekonomija Zapadnog Balkana, na Rusiju je u 2018. godini otpalo samo 3 posto izvoza, a na Kinu manje od 0,6 posto", rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu obraćajući se na Forumu Zapadnog Balkana britanskog magazina Financial Timesa "Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu", koji se održava danas u Londonu. 

Kako je kazala, evropska integracija predstavlja pouzdanu snagu za napredak regiona, i to ne samo zbog procesa proširenja.

"Međutim, iako je članstvo u EU krajnji cilj svih šest ekonomija, pred njima je i dalje mukotrpan rad", rekla je Bregu i dodala da je dugoročna evropska perspektiva velika prednost i jedinstven kvalitet regiona u poređenju sa drugim tržištima u nastajanju, jer pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi.   

"Snažna makroekonomska stabilnost, geostrateški položaj, raznolike ekonomije, povoljni poreski sistemi i niski jedinični troškovi rada, u kombinaciji sa obrazovanim stanovništvom zajedničke su karakteristike cijelog regiona. Prema tome, u cilju približavanja naprednim ekonomijama, ekonomije Zapadnog Balkana treba da promijene svoju putanju razvoja i umjesto podsticanja akumulacije fizičkog kapitala okrenuti se ka akumulaciji znanja i razvoja vještina. Dakle, vlasti treba da se oslone na direktna strana ulaganja kao glavni alat za razvoj svoje baze vještina u relativno kratkom vremenskom periodu. Radi podrške industrijama koje zahtijevaju visoke nivoe kapitala i znanja, vlasti treba da se okrenu vodećim međunarodnim firmama koje imaju potencijal da tehnologije i vještine prenesu na domaće radnike i firme“, smatra ona. 

Region Zapadnog Balkana je i dalje veoma osjetljiv, ali smo uvjereni da kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe samo ako nam se pruži prilika, dodaje Bregu. 

"Međutim, da bi bio atraktivniji za direktna strana ulaganja, regionu je potrebna kombinacija domaćih reformi, odgovornosti za reforme koje podstiče EU i regionalne saradnje", zaključila je Bregu predstavljajući na Forumu ambijent za direktna strana ulaganja u regionu. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR