25 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PKCG: Izvezeno 84 miliona eura metala

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

PKCG: Izvezeno 84 miliona eura metala

Izvoz metalskog sektora od početka godine iznosio je 84,1 milion EUR, što je 28 odsto učešća u ukupnom izvozu, saopšteno je iz Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG Dnevnim novinama kazali su da se, prema posljednjim podacima koji se odnose na tri kvartala ove godine, najviše izvozio aluminijum i proizvodi od aluminijuma vrijedni više od 50 miliona EUR.

“Najviše u Mađarsku 34,6 miliona EUR, Srbiju 7,2 miliona, Sloveniju 4,2 miliona, Albaniju 1,2 miliona i Tursku 994,4 hiljade EUR”, precizirali su iz PKCG.

Iz Odbora za metalurgiju naveli su da je izvezeno 23,3 miliona EUR gvožđa i čelika.

Kako su precizirali, od toga je na njemačko tržište plasirano 7,2 miliona EUR, u Tursku 6,7 miliona, Albaniju 1,7 miliona EUR, dok je u Italiju i Veliku Britaniju stiglo 1,7 miliona, odnosno 1,2 miliona EUR.

Kada je riječ o proizvodima gvožđa i čelika, do kraja septembra u Češku je izvezeno 1,5 miliona EUR, Albaniju više od milion, Bosnu i Hercegovinu (BiH) 997,7 hiljada EUR i u Srbiju 994,6 hiljada EUR.

“Vrijednost izvoza bakra i proizvoda od bakra iznosila je 4,8 miliona EUR sa najvećim učešćem na tržište Italije od 1,9 miliona, na tržište Slovenije 1,5 miliona, Srbije 1,2 miliona EUR”, naveli su iz PKCG.

Iz PKCG kazali su da je izvoz olova i proizvoda od olova od januara do septembra ove godine iznosio 125,6 hiljada EUR i dodali da se 95,2 odsto izvezlo na tržište Slovenije.

Vrijednost izvoza cinka i proizvoda od cinka, kako su naveli, koštala je 23 hiljade EUR, od čega se 21,6 hiljada EUR odnosila na italijansko tržište.

Kada je riječ o robnoj razmjeni osnovnih metala i metalnih proizvoda sa inostranstvom, tokom devet mjeseci ove godine, registrovan je pad od 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan izvoz metala i metalnih proizvoda iznosio je 84,1 milion EUR, što je pad od devet odsto, dok je uvoz tih proizvoda manji za 2,9 odsto i realizovan je u vrijednosti od 150,1 milion EUR, odnosno 7,7 odsto ukupnog crnogorskog uvoza”, rekli su iz PKCG.

Crna Gora je, prema posljednjim podacima, do kraja avgusta proizvela 24 hiljade tona aluminijuma u vrijednosti od oko 39,5 miliona EUR, od planiranih oko 36,97 hiljada tona.

Kada je riječ o čeliku, proizvodnja tog metala je iznosila 12,35 miliona.

“U čeličani je proizvedeno oko 17,05 hiljada tona ingota, što je na nivou proizvodnje iz uporednog perioda prošle godine. Do kraja godine planirana je proizvodnja oko 9,83 hiljade tona tečnog čelika.

Proizvodnja kvalitetnog čelika u kovačnici bila je oko 11,2 hiljade tona”, rekli su iz PKCG.

Oni su istakli i da je u prerađivačkoj industriji registrovan pad proizvodnje od 22 odsto kod proizvoda od ostalih nemetalnih minerala, kod osnovnih metala od 11,9 odsto, dok je proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja, opala 5,5 odsto.

“U sektoru vađenje ruda i kamena, koji je prošle godine učestvovao sa 8,4 odsto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, tokom osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabilježen je pad u oblasti rudarstva od 5,5 i vađenja uglja za 0,3 odsto, dok je u oblasti vađenja ruda metala ostvaren rast od 27,7 odsto”, kazali su iz PKCG.

Iz Odbora PKCG naveli su da je u crnoj metalurgiji aktuelna i proizvodnja odlivaka i specijalnih legiranih čelika.

“U proizvodnji odlivaka, EPT ingota, noževa za snjegočistače, prihodi bilježe rast od 20,7 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, a očekuju se rezultati koji su iznad plana za ovu godinu. U proizvodnji kliznih poluležajeva, kliznih čaura i upornih prstenova za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, proizvodnja je iznosila 16,23 miliona jedinica, a vrijednost realizacije 5,78 miliona EUR”, rekli su oni.

Kako su dodali, do kraja godine planirana je proizvodnja od 8,86 miliona jedinica u vrijednosti od 3,07 miliona, pa bi ukupna ostvarena vrijednost iznosila 8,85 miliona EUR.

Iz PKCG kazali su da je ostvarena vrijednost proizvodnje u namjenskoj industriji iznosila 2,81 milion EUR, dok je do kraja godine planirana proizvodnja u vrijednosti od 5,93 miliona EUR.

Kada je riječ o narednoj godini, Odbor udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije biće fokusiran na unapređenju poslovnog ambijenta, praćenju i unapređenju zakonske regulative, saradnju sa državnim organima, edukativne i tekuće aktivnosti, kao i međunarodnu saradnju.

“Kada je riječ o metalnoj industriji, izuzetno je značajno unapređenje proizvodnje novih materijala uz korišćenje nanotehnologija, koje su zastupljene u svim sektorima. Neophodno je izvršiti istraživanja i obezbijediti pomoć akademske zajednice u cilju formiranja laboratorija kojima bi se unaprijedio finalni proizvod crnogorske metaloprerade”, zaključili su iz PKCG.
(

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR