11 °

max 16 ° / min 10 °

Subota

04.04.

16° / 10°

Nedjelja

05.04.

19° / 11°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 8°

Utorak

07.04.

20° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Četvrtak

09.04.

22° / 6°

Petak

10.04.

22° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cetinje: Manji računi s novim sistemom grijanja

Ekonomija

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Cetinje: Manji računi s novim sistemom grijanja

Novi sistem grijanja koji je instaliran u Vatrogasnoj stanici na Cetinju znatno će unaprijediti uslove rada cetinjskim vatrogascima i smanjiti troškove električne energije koji su do sada opterećivali finansije ove važne gradske službe, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

On je sa timom evaluatora Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obišao Vatrogasnu stanicu i postrojenje u kojem se nalazi novi sistem za grijanje koji je obezbijeđen kroz inicijativu UNDP "Green Heating System".

Cetinjski vatrogasci do sada su se grijali na električnu energiju, a njihovi godišnji računi iznosili su između 20.000 i 30.000 eura, navodi se u saopštenju. 

"Novi sistem na drvo i pelet ima instalisanu snagu do 60 kilovata, a koštao je oko 6,3 hiljade eura. Očekuje se da bi ova investicija mogla da se vrati već u prvoj godini rada.

Investicija u novi sistem grijanja u Vatrogasnoj stanici podrazumijevala je nabavku i ugradnju toplovodnog kotla za centralno grijanje na pelet i drvo, cirkulacione pumpe radijatorskog grijanja, izolovanog akumulatora tople vode zapremine 200 litara za sisteme grijanja, manometra za mjerenje pritiska, staklenog termometra, kao i kompletnog ICS dimnjačkog sistema.

Prijestonica Cetinje će u drugoj fazi rekonstrukcije sistema grijanja u Vatrogasnoj stanici promijeniti grijna tijela i izvršiti njihovo drugačije pozicioniranje, kako bi se postigla maksimalna iskorištenost novog sistema. 

Vatrogasna stanica na Cetinju prije novog sistema grijanja koristila je dva električna zidna kotla kapaciteta 2x30 kW. Oba kotla zadržana su u novom sistemu, a služiće kao rezervni generatori toplote i uključivaće se u slučaju eventualnog zastoja u radu novog sistema, tj. u slučaju nemogućnosti nabavke ili nedostatka peleta", navedeno je u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR