27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Zaustaviti ubijanje Crne Gore

Ekonomija

Comments 2

Radulović: Zaustaviti ubijanje Crne Gore

  • Viber
Branko Radulović iz DF-a reagovao je na tvrdnje vlasnika UNIPROM-a u vezi sa eksploatacijom rude crvenog boksita. 
"Bez ikakve želje da polemišem sa sadašnjim navodnim vlasnikom KAP-a  i Rudnika boksita jer mi to ne dozvoljava ni najveće akademsko zvanje, ni rezultati  koje sam postigao u privredi,a  ni saznanja koja sam stekao sarađujući sa  najeminentnijim  stručnjacima u svijetu , ovu priliku ću iskoristiti da još jednom upozorim na jednu od najvećih pljački i uništenja koja se dešavaju u Crnoj Gori a nije ih bilo malo. 
 
Samo ću istaći da je navodni vlasnik KAP-a i Rudnika boksita samo izvršilac tuđih naređenja, da je dio organizovane grupe, da je njegovo navodno vlasništvo nastalo zahvaljujući stečajnoj mafiji i da je on jedan od trideteset i tri lica u tužbi koju sam odavno proslijedio takozvanom Specijalnom državnom tužiocu.  Ali zadovoljenje  pravde će očito čekati novog i profesionalnog  SDT -a", navodi Radulović. 
 
On dodaje da je aluminijum metal budućnosti,  da se može besprekorno ekonomski proizvoditi i da njegova vrijednost sa većim tehnološkim sadržajem i pameću postiže konkurentnu cijenu koja  je više od  deset puta veća u odnosu na proizvod niskog tehnološkog sadržaja kakav je danas. 
 
"Istovremeno za ovakav prerađeni aluminijum treba znatno manje učešća radne snage i električne energije. 
 
Takođe, crveni boksiti su neobnovljivi resurs i oni su u Crnoj Gori  ograničeni. CANU je utvrdio da ukupne bilansne rezerve crvenih boksita  iznose svega oko 20 miliona tona a da najoptimističnije prognoze govore o rezervama od oko 50 miliona tona.
 
Sadašnjom eksploatacijom ove rude koju sprovodi ova ličnost i to na površinskom kopu Zagrad , gdje je sadržaj Al2O3 iznad 60%, sa najpovoljnijim silikatnim faktorom - što je čini najkvalitetnijim boksitom u Evropi, faktički poluglinicom je zločin prema državi i budućnosti. I to u količinama od više od milion i 200 hiljada tona. To niko u svijetu ne radi. To nije rađeno ni u Crnoj Gori. Uvijek se miješao boksit sa visokim i niskim sadržajem AL2O3 kako bi se racionalno koristio za dugi vremenski period. Od milion i 200 hiljada tona boksita se proizvodi više od 300 hiljada tona aluminijuma koji se sa srednjim i visokim tehnološkim sadržajem ima potencijal ukupnog prihoda mnogo veći od tri milijarde dolara i mogućnost angažovanja više od 10 000 radnika. Ukoliko to uporedimo sa podacima koje iznosi ova ličnost, pokazuje se još veći apsurd ove situacije. 
 
Na ovaj način ćemo ostati bez boksita za deset godina, a prema projekciji koju daje Demokratski Front aluminijska industrija ima sigurnu budućnost za više od 50 godina sa velikim multiplikativnim efektom i ekonomskim i socijalnim blagodetima", dodaje Radulović. 
 
Inače, i sami radnici bi, kako kaže, mogli ovako da eksploatišu crvene boksite i da imaju primanja od više hiljada eura. 
 
-Još jednom apelujemo na stručnu javnost, ako je ima u našoj zemlji, da reaguje i zaustavi ovo ubijanje Crne Gore i njene budućnosti. 
 
Ne znam da li ima smisla pozivati SDT da se bavi svojim poslom, ekološku inspekciju da reaguje i Vladu da ukine ovakve koncesije? , zaključuje Radulović. 
 
 
 
 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

A što >Raduloviću, da ti ne prerotme zasluge?

Seoca

Ovaj kaže da je sarađivao sa najeminentnijim strčnjacima u svijetu. Slažemse sa njim, ali pod jednim uslovo. Naime, sarađivao je sa najvećim stručnjacima u svijetu za terorizam, Anndrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem.