15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Zapadni Balkan neizbježan dio evropskog transportnog koridora

Izvor: MSP

Ekonomija

Comments 0

Radulović: Zapadni Balkan neizbježan dio evropskog transportnog koridora

Autor: Antena M

  • Viber

Novi evropski transportni koridor imaće veliki uticaj na zbližavanje zemalja regiona i razvoj privreda Zapadnog Balkana, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Učestvujući na panelu posvećenom proširenju Transevropske mreže (TEN-T) na zemlje regiona, koji se održava u Briselu, Radulović je istakao da će ova povezanost donijeti evropske standarde našoj transportnoj mreži, bezbjednije puteve i željeznicu, koji će biti otporniji na poplave i zemljotrese, saopšteno je iz Ministarstva. 

"Uvjeren sam da će Zapadnobalkanski koridor ubrzati transport robe sa Mediterana i Azije ka Centralnoj Evropi, smanjujući vrijeme putovanja i razdaljinu između početnog i krajnjeg odredišta, što će doprinijeti uštedi kako za operatere, tako i za krajnje korisnike. Zapadni Balkan je uvijek bio na mapi Evrope, mi smo Evropa i ostaćemo u Evropi. Stoga će ovaj Koridor postati neizbježno transportno čvorište u južnom dijelu kontinenta", kazao je Radulović.

On je pred ministrima Evropske unije, kao jedini učesnik iz zemalja kandidata, govorio o višestrukom značaju priključivanja regiona evropskom transportnom koridoru. Podsjetio je na činjenicu da do nedavne revizije, Zapadni Balkan nije imao svoj transportni koridor na TEN-T mapi. Radulović je uvjeren da upravo ovo ukazuje da je region sada na dobrom putu. 

Novouspostavljeni zapadnobalkanski i istočno-mediteranski koridor, pojasnio je, interno povezuje najvažnije koridore u jugoistočnoj Evropi, ali i zemlje u okruženju EU.

"Novi transportni koridor će donijeti TEN-T standarde na putevima, željeznici, lukama i aerodromskoj infrastrukturi. To znači da će region biti fokusiran na transpoziciju pravnih tekovina EU, kao preduslova za modernu saobraćajnu mrežu. Ova mreža će povezivati, regionalne partnere i članice EU. Takva mreža će spajati, ne samo ljude, već i privrede. Region Zapadnog Balkana je relativno mali, i njegove šanse su pravedne, samo ako se ponaša kao jedinstven. To je jedini način da Balkan bude konkurentan ostatku Evrope", istakao je Radulović.

On je ministrima Evropske unije koji su prsistvovali panelu predočio da su kapaciteti slobodne carinske zone u luci Bar nedovoljno iskorišćeni i da svako povećanje atraktivnosti ove luke, što rezultira povećanjem obima transporta u njemu, takođe znači povećanje transporta duž željezničkih i autoputeva na pomenutom koridoru, što je jedno od ključnih pitanja za Crnu Goru.

"Očekujem da ćemo takođe biti podstaknuti da više ulažemo u čistije transportne flote, kao što su e-busevi i e-automobili. Podgorica je počela da investira u e-taksi uslugu, kao prvi korak ka kapitalu održive urbane mobilnosti. Interoperabilan sistem e-naplate u regionu je takođe jedna od prednosti koje možemo očekivati", poručio je Radulović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR