16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Minus od 1,27 miliona eura najbolji rezultat Plantaža u posljednjih nekoliko godina

Ekonomija

Comments 1

Minus od 1,27 miliona eura najbolji rezultat Plantaža u posljednjih nekoliko godina

Autor: Antena M

  • Viber

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji, kako navode u saopštenju, reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja.

"U prvom kvartalu, Kompanija je ostvarila ukupan prihod u iznosu od 5,256,980 €, čime je ostvaren značajno bolji rezultat i rast od 21% u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Ostvareni rezultat, ujedno, nadmašuje projekcije za 16%, što ga čini najboljim rezultatom u posljednjih deset godina.

Na svim tržištima, ukupno posmatrano, prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su 42% veći od prihoda iz prethodne godine, za isti period. Najviše prihoda od prodaje flaširanih proizvoda u prvom kvartalu generisalo je tržište Crne Gore, dok je značajan rast ostvaren i na ostalim ino tržištima. 

Ukupni rashodi za prva tri mjeseca iznose 6,852,614 € i 17% su veći od rashoda u istom periodu prethodne godine, i kao takvi reflektuju veći obim poslovanja i ulaganja u proizvodnju. Posmatrani period, za sektor poljoprivrede, predstavlja period visokih proizvodnih ulaganja, gdje su troškovi mnogo veći od prihoda, posebno u prvoj polovini godine, imajući u vidu da tek sa početkom ljetnje turističke sezone prihodi počinju rasti bržom dinamikom od troškova", navode iz kompanije.

U strukturi ukupnih rashoda, za ovaj period, dominiraju troškovi radne snage, kao i troškovi materijala i energije.

"U odnosu na 2023, ukupni troškovi radne snage su veći za 22%, ali su i dalje manji u odnosu na 2019. godinu, kao rezultat obezbjeđenja većeg broja sezonskih radnika i brže dinamike izvođenja neophodnih agrotehničkih operacija, obzirom da je vegetacija, ove godine, krenula ranije. Sve agrotehničke operacije su blagovremeno realizovane tokom prvog kvartala, u skladu sa predviđenim agro rokovima, što je od suštinskog značaja za stvaranje neophodnih preduslova za uspješnu proizvodnu godinu. Troškovi bruto zarada su veći u odnosu na prethodnu godinu iz razloga što je prethodne godine za ovaj period obračunska vrijednost boda bila manja.

Kako su u prvom kvartalu poslovanja dominantni odlivi u odnosu na prilive, poslovni rezultat je negativan u iznosu od -1,278,851 €. Međutim, važno je napomenuti da je ovaj rezultat, iako negativan, najbolji u posljednjih nekoliko godina. Pozitivna EBITDA od skoro 16 hiljada € ukazuje na osnovnu operativnu profitabilnost kompanije, što je ključno za dalju stabilizaciju i unaprijeđenje poslovanja.

Uprava kompanije “13.Jul-Plantaže" će nastaviti da učvršćuje poziciju kompanije na tržištu i ulaže napore koji će osigurati stabilizaciju i dalje unaprijeđenje poslovanja. Rezultati ostvareni tokom prvog kvartala potvrđuju odlučnost i posvećenost ka tom cilju. Nastavlja se sa predanim, kako bismo ispunili očekivanja naših vlasnika, kreditora i kupaca, i osigurali prosperitet Kompanije u budućnosti", zaključuje se u saopštenju kompanije.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Koje lazi. Procitah podatak . Najbolje je godina u kojoj su Plantaze proizvele oko 24 miliona kilograma grozdja . Ovi sa kupljenim diplomama su ove godine proizvele oko 8 miliona . I nije ih stid da se uopste oglase. O kvalitetu da ne govorim . I groždja i vina. Najbolje zalihe vina su prodali Daki ispod cijene proizvodnje. A tuzilastvo lovi direktorku ASK zbog 180 kilometara vise predjenih. Po njihovim standardima . Sramno .