18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gojko Perović izmislio da je Sv. Sava Crnojevićima bio zapovjedna slava

Istorija

Tag Gallery
Comments 47

Gojko Perović izmislio da je Sv. Sava Crnojevićima bio zapovjedna slava

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Miroslav Ćosović

Juče je mitropolija Srpske crkve u Crnoj Gori na skupštinskoj śednici Odbora za ljudska prava i ravnopravnost kao svog predstavnika delegirala rektora bogoslovije Gojka Perovića. Perović je i juče pokušao da ostavi utisak osobe koja zna i poštuje istorijske činjenice. 

Ali, nije baš tako... 

"Ako koza laže ne laže rog", tj crkveni kalendar Crnojevića: O Perovićevim zamajavanjima javnosti Portal Analitika je pisao u tekstu "Istorija se falsifikuje selektivnim izborom izvora" (1. maj 2019, link) u kom je pokazano kako rektor Cetinjske bogoslovije Perović primjenjuje "cherry picking" (biranje trešanja) metod, kad osrbljava prošlost Crnogoraca. Tako je on na jednom skupu citirao vizantijskog ministra finansija Skilicu, koji na Iliriku nije razaznavao ni Srbe ni Hrvate ni Bugare i nije znao ko se s kim graniči, a stotine drugih istorijskih izvora koji ne pominju da u Duklji žive Srbi, Perović je prećutao.

Gojko Perović je istaknuti sofista (sofizam = mudrijašenje, prefinjeno obmanjivanje) Srpske crkve, u posljednje vrijeme specijalno je zadužen za lažiranje istorije (što na primitivnijem nivou rade i ostali SPC popovi) i obmanjivanje vjernika SPC.

Sad da pogledamo još jedan prilog iz kolekcije izmišljotina popa Gojka; on je u oktobru 2018. napisao: "Ovim je nastavljena tradicija dokumentovana u knjigama iz štamparije Crnojevića i kasnije Božidara Vukovića (kraj 15. početak 16. vijeka) da se sveti Sava Nemanjić u crnogorskim hramovima prije 500 godina, proslavljao kao zapovjedna slava, odnosno naročiti crkveni praznik." (link)


No, da Crnojevići i Crnogorci prema Sv. Savi nijesu imali nikakvo specijalno poštovanje, pokazuje nam crkveni kalendar Crnojevića za 1494. godinu. Kalendar je objavio Boško Mijanović u knjizi "Pashalni ciklus Đurđa Crnojevića" (Matica Crnogorska, Cetinje, 1994). Sv. Sava se po starom kalendaru obilježavao 14. januara i označen je crnim slovima (prvo slovo crvenim), dok je npr. Veliki Antonije (umro u Egiptu prije 1684 godine) obilježen crvenim slovima i praznovao se 17. januara. Dakle, Crnojevićima i Crnogorcima Veliki Antonije je bio važniji od Svetog Save. Za Velikog Antonija danas u Crnoj Gori zna samo mala grupa teologa, a za Savu, htjeli ne htjeli, svi moramo da znamo, toliko nam ga SPC agresivno nameće.

Gojko zna da može da priča što mu volja, njegovi vjernici su u obavezi da mu vjeruju: Vjerujem da u svom domu Perović ima kip Protagore koji se hvalio da retorikom može "slabiji razlog učiniti jačim". Tako i pop Gojko, misli da može dokazati što god poželi, može kazati "crno je crveno", "voda je vatra", "kamen je oblak", pri tom ne upozorivši da nije riječ o pjesništvu. Njemu nije problem da ustvrdi bilo što, njegovi vjernici M O R A J U mu vjerovati.

Ali, zar i rektor Cetinjske bogoslovije ne bi MORAO misliti i o nama koji NE MORAMO da mu vjerujemo, i koji ga, objavljivanjem istorijskih činjenica, možemo dovesti u situaciju da mu je nelagodno barem pred samim sobom?

Komentari (47)

POŠALJI KOMENTAR

Lipivo

@Tuborg prije bih te shvatio da si @apatinsko

Nana

Sveti Sava se obilježavao samo kao školska slava. I ništa više.

caca

Agresivno posrbljavanje crnogoraca se nastavlja, bas kao prije 100 godina. Cekamo samo novog Aca palikucu