13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čukić: Stefan Nemanja služi kao alatka za širenje novočetničke ideologije i posrbljavanje Crnogoraca

Izvor: Wikipedia

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Čukić: Stefan Nemanja služi kao alatka za širenje novočetničke ideologije i posrbljavanje Crnogoraca

Autor: Antena M

  • Viber

Okupljanje u Podgorici povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, ima isključivo političko-ideološki cilj, smatra publicista i novinar Slobodan Čukić. On ukazuje na brojne neistine koje se o liku i djelu srpskog vladara i sveca ovih dana pokušavaju nametnuti.

"Jedino što se za Stefana Nemanju može reći, a da je zasnovano na činjenicama, jeste da je Duklju osvojio oko 1185. godine i da je sve gradove u njoj porušio i pretvorio u pustoš ili, kako se to kaže, u obraz zapustenija - pri čemu je jedino poštedio Kotor, koji mu je najvjerovatnije trebao kao sjedište", pojašnjava Čukić.

Tvrdnje da je tu postojalo neko naselje u kome je navodno rođen Stefan Nemanje te da je iznad ušća Ribnice kasnije sagrađen Nemanjin grad, nemaju nikakvo utemeljenje ‒ ni u arheološkim, ni u istorijskim činjenicama, dodaje Čukić.

"Prije izgradnje turske tvrđave 1474. godine apsolutno nije bilo nikakve građevine, arheološki dokazi o tome ne postoje. Postoji Žitije Stefana Nemanje, koje je pisao njegov sin, u kojem se pominje toponim Ribnica. Kako je to ugledni srpski naučnik Mihailo Dinić zaključio, riječ je o oblasti. Same Osmanlije su tvrđavu na ušću zvale Depedogen, u početnom periodu ‒ nekih 20, 30 godina, da bi veoma brzo, početkom 16. vijeka, u upotrebu ušao naziv Podgorička tvrđava.

Marko Miljanov, kraljem 19. vijeka, opisujući bitku ispod turske tvrđave, taj grad naziva Stari grad. Da se Nemanjin grad zvao, on sigurno ne bi propuštio da ga tako nazove.

Takođe, srpski istoričar Panta Srećković je negdje oko 1867/68. pronašao zapis u srpskom manastiru Voljavča prema kome je Stefan Nemanja rođen u Spužu. Taj zapis je objavljen u tadašnjem glasilu SANU. Kršten je u oblasti zvanoj Ribnica, najvjerovatnije je riječ o području koje se nalazilo uz rijeku Ribnicu. Moja pretpostavka je da bi to moglo biti na prostoru današnjeg Dinoškog polja, gdje je i pronađena crkva iz tog perioda koja ima krstionicu.

Tvrdnje SPC da je Stefan Nemanja rođen na ušću Ribnice u Moraču su obična konstrukcija, domišljanje, nagađanje, bez ikakvog istorijskog uporišta", naglašava Čukić.

"Ilustrovana istorija crnogorskoga naroda II" - Radoslav Rotković

To što neko insistira da nametne Crnoj Gori kult Nemanjića, smatra Čukić, u vezi je sa politički i ideološkim ciljevima i planovima. Ta priča da se navodno usred Podgorice rodio Stefan Nemanja, primjećuje on, počinje uporedo sa nestankom Crne Gore, služi istim ciljevima kao prije sto godina i nema drugu upotrebnu vrijednost osim politikantsku i ideološku.

"Riječ je o jednome davnašnjem okupatoru Duklje kojem je najmanje prilično praviti spomenik, pa i nakon 800 godina. Pa neka mu ga prave tamo gdje je vladao i gdje ga uzdižu u nebesa. Ovdje je on bio samo okupator", jasan je Čukić.

Sve to nije spriječilo Srpsku pravoslavnu crkvu da na tom prostoru preuredi porodičnu kuću u manastir posvećen Sv. Simeonu Mirotočivom i da mu ispred postavi spomenik. Za sve to, kako je ranije saopšteno iz Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, SPC nije ni tražila dozvolu.

"Stefan Nemanja ili Simeon Mirotoivi služi Amfilohiju Radovicu isključivo kao simbol i alatka u širenju novočetničke ideologije u Crnoj Gori i posrbljavanju Crnogoraca. To je suština cijele te rabote", zaključuje Čukić.

U narednom perodu viđećemo da li će država oćutati slavljenje nekadašnjeg okupatora.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ratko

Simeon mirotočivi? Kakav apsurd.Čovjek koji je bio gori od varvara.Ko bi porušio kuću u kojoj je rođen i to do temelje, nije ostavio ni kam na kamen. Srpski varvarin i još vore. Varvari su bili slabići u odnosu na njega.

Danijel

@serdar Da si VJECNA majko naša CRNA GORO.. BRANI CEMO OVIH DANA Crnu Goru od dušana!!! Ne damo te malaaaaaa

serdar

Kristalno jasno za sve koji imaju mozga. Medjutim za one sa ispranim ili bez njega svi dokazi su bezpredmetni.