10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na današnji dan ubijen crnogorski vitez Todor Dulović

Istorija

Tag Gallery
Comments 15

Na današnji dan ubijen crnogorski vitez Todor Dulović

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnji dan, prije 97 godina, ubijen je crnogorski heroj, borac Za Pravo, Čast i Slobodu i poručnik crnogorske vojske Todor Dulović.

Rođen je 1895. godine u Trnovici. Bio je učesnik balkanskih ratova, borio se protiv austro-ugarske okupacije i bio je protivnik srpske aneksije iz 1918. godine.

Glava mi je bila ucijenjena od srpskih vlasti, ali ga nijesu mogli uhvatiti. Dva brata su mu ubili, a njegovu maloljetnu sestru su zatvorili i mučili.

Poginuo je u noći između 14. i 15. aprila 1923. u selu Prisoji (Andrijevica).

 

Milovan Đilas u "Besudnoj zemlji" pisao je o njemu:

"Todor se odlikovao od svih drugih komita ne toliko hrabrošću, iako je i hrabrosti imao na pretek, koliko razboritošću, a iznad svega čojstvom. On je znao danima da gladuje, a da nikome ne uzme ni koru suva hljeba, ako mu je ko dobrom voljom ne da."

"Imao je svoju glavu, odvažniju i mudriju nego drugi, a uz to je bio pošteniji od sviju. Zbog toga je i bio primljen za vođu družine i priznat među najuglednije odmetnike u Crnoj Gori."

"Bilo je nečeg naročitog, dobroćudnog u njegovom liku. Oružje nije nikad raspasivao ni oturao. Nije volio brojnu družinu: tri-četiri, najviše pet-šest, ali probrana druga. Nikad se nije mnogo smijao, a ni bio razgovoran. Strašan je bio samo na prvi pogled. Volio je da se igra sa djecom, ne braneći im čak ni da preturaju po njegovoj opremi i oružju. Prema starijim osobama bio je pažljiv. Sav je bio od priprostog junaštva i dobrote. "

"Zima 1921-1922. godine bila je za Todora veoma teška. Otkrili su im sklonište i istjerali ih u mraz i snegove. "

"Todor je izgledao veoma izmučen, iako to ničim nije odavao. Promrzao je u snjegovima, noge su mu trulile i od njega se širio težak zadah. No on je trpio  ne žali se."

"I iduću zimu je Todor preturio. Ali idućeg proljeća, 1923. godine, nije se pojavio zelenom gorom. I on je poginuo. Bio je pošao u Vasojeviće, da sveti nekog svog pobratima. Zanoćio je u kući pobratimovog brata, koji ga je bio i pozvao u osvetu. Taj ga je i izdao policiji i stavio mu u piće opoj."

"Izrešetan mecima, Todor je još bio živ, iako nije bio pri sebi. Počeli su da pucaju u njega i da ga bodu bajonetima. Ali on  pričali su ‒ nije htio da umre. Svega su ga iskasapili  nije imalo od njega što u zemlju da se baci..."

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Igor Dulovic

Komitsko sam biće od srca i duše Ja nijesam od onih kako vjetar puše. Niz brda se naša stihovi ore ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!!!

Mario

A nisu mislili bjelaši da će se u R.C.G ikada više slaviti narodni heroji! Nek je vječna Crna Gora

Krsto

@@@@@ Od ovih su Dulovica i Mandici iz Morace, od kojih je cetnicki izrod Andrija. Izvinjavam se i ja sto ih stavljam u istu recenicu.