15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razoružani i svučeni

Istorija

Tag Gallery
Comments 7

Razoružani i svučeni

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Iako su komite prilikom hapšenja od strane srpskih žandarmerijskih vlasti izlagani najstrašnijim mučenjima, komite su se žandarmima svetile na neobičan način. O tome svjedoči pismo koje je Svetozar Pribićević, ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, uputio sredinom novembra 1921. godine, komandantu Cjelokupne žandarmerije.

Ministar Pribićević u pismu navodi da ga je načelnik sreza Nikšić izvijestio da je 11. novembra, jedna grupa odmetnika iz podgoričkog okruga, u selu Rubeža kod Nikšića napala iz zasjede žandarmerijsku patrolu. Prilikom napada, kako je navedeno, jedan žandarm je ranjen, a ostali iz patrole su razoružani i svučeni. Potraga za odmetnicima je odmah preduzeta, ali bez uspjeha.

Ministar u pismu  konstatuje da su ovakve žalosne i sramotne pojave postale učestale. Ovakvo stanje, smatrao je ministar, više se ne može trpjeti. Zato zahtijeva oštru borbu žandarmerije protiv odmetnika, smatrajući da im je bolje da poginu nego da dozvole da budu osramoćeni kao ljudi i vojnici - oduzimenjem oružja i svlačenjm odijela. „O urađenom i uzroku ovih pojava očekujem izvještaj“, napisao je na kraju pisma.

O ovim događajima III žandarmerijska brigada sa sjedištem  na Cetinju poslala je izvještaj 27. novembra 1921. godine. U izvještaju  se potvrđuje da se tokom 1921. godine  razoružavanje žandarma od strane odmetnika u Nikšićkom okrugu  dogodilo četiri puta.

Koga su žandarmerijske starješine proglasile glavnim krivcem „žalosnih i sramnih“  događaja, pročitajte u dokumentu koji integralno obajvljujemo.

Dokument:         

Ministarstvo Unutrašnjih Dela

Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Odelenje Javne Bezbednosti

J. B. Br. 36450

U Beogradu

                                    

Komandantu Celokupne Žandarmerije

Od načelnika okruga nikšićkog dobio sam ovu depešu:

„Načelnik sreza nikšićkog izveštava 11. ov. mes., Oko 8 časova pre podne jedna grupa odmetnika iz podgoričkog okruga napala je iz zasede na žandarmerijsku patrolu u selu Rubeža, kod Nikšića, jedan žandarm je ranjen a patrola razoružana i svučena. Odmah je preduzeta potera ali bez uspeha, jer su se odmetnici koristili pomrčinom i kišom te pobegli. Preduzeo sam sve mere po zakonu o zaštiti reda i bezbednosti u koliko se to može prema brojnom stanju ovdašnjeg garnizona. O ishodu poneću izveštaj“.

Ovakve žalosne i sramne pojave kod žandarmerije u Crnoj Gori vrlo su česte i one se pojavljuju, izgleda, samo sa toga što su raniji slučajevi ostali bez kazne. Po obavštenjima koje otud imam odmetnici su svlačili i razoružali masu žandarma, bez ikakva otpora sa njihove strane i tim nesavesnim i osramoćenim žandarmima, nije vele, ništa bilo, oni i danas tamo vrše neku vojnu službu.

To se ne sme više trpeti. Žandarm ima da ide obazrivo, a naročito u ugroženim krajevima. Njega zasede ne smeju da iznenade, a ako na njih već i naiđu onda on ima da se bori pa i da pogine pre no što dopusti da bude osramoćen i kao čovek i kao vojnik oduzimanjem oružja i svlačenjem odela.

Kojim se nesavesnim slabotinjama to već desi, oni se ne smeju ni časa više trpiti u službi žandarmerije, već se imaju odmah otpustiti i sprovesti s optužbom vojnom sudu na suđenje.

Naka komandant izvoli to narediti i u ovom slučaju, pa to saopštiti svim žandarmima u Crnoj Gori, i tako u buduće uvek raditi.

Žandarmerijske starešine valjalo bi da u ovoj pokrajini obrate veću pažnju na disciplinu kod žandarma i njihovo moralno podizanje, kao i u opšte na valjano i savesno vršenje službe.

 O urađenom i uzroku ovih pojava očekujem izveštaj.

 

Ministar Unutrašnjih Dela

Pribićević s.r.

 

Izveštaj:

 

4. Bataljon

III Žandarmerijske Brigade

Br. 5718

27. novembra 1921. god.

   Cetinje

Komandantu III Žand. Brigade

 

Čast mi je Komandantu vratiti ovaj predmet sa sledećim razjašnjenjem:

Prednji slučaj razoružavanja žandarma zaista je četvrti događaj u toku ove godine, gde su bili u Nikšićkom okrugu žandarmi od odmetnika iznenada napadnuti i razoružani.

Prednji slučaj uzeo se je odmah u nadležni postupak i dostavio sam već komandantu rezultat informativne istrage sa ovdašnjim br. 5569 od 25. ov. mca., sa mišljenjem ...............

Narod u Crnoj Gori živeći vekovima prepušten sam sebi protivan je svakoj vlasti i vrlo se nerado pokorava vlastima. Žandarmeriju mrzi a odmetnike potpomaže i skriva. U svakom gotovo sukobu žandarma sa odmetnicima, narod je protiv žandarma. Pa i u ovom slučaju pri razoružavanju patrole kod Rubeža kriv je narod koji se tu u neposrednoj blizini nalazio, jer mesto da istupe protiv odmetnika oni varaju žandarme i dovikuju im da prestanu pucati jer da su to kontra komite iz okruga podgoričkog koji tragaju za odbeglim odmetnikom Dr. Markovićem. Kad su odmetnici pomagani na taj način od naroda uspeli razoružati patrolu, narod je to sa veseljem promatrao i nije ustao da odbrani žandarme. Nije mi poznato šta je i da li je uopšte šta protiv ovih krivaca preduzeto od strane okružnog načelstva u Nikšiću, no mišljenja sam da su seljani koji su prisustvovali tome razoružavanju krivi ovome događaju.

                     

.

  

.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Aco

Tuzno... udario brat na brata Zavadi pa vladaj Dosta podela svi smo mi juzni sloveni braca

Jack Hustlle

...Svojoj slavnoj 1000-godišnjoj istoriji.Ako vam nije za nauk istorija Crne Gore opet ćete na nama polomit' zube,eto tako.

Jack Hustlle

Ministre Pribićeviću,zbog vaših sljedbenika da vam kratko odgovorim na ove "pojave": Pobune protiv vaše žandarmerije su posledica vaše hegemonističke šovinističke velokodržavne politike s kojom se herojski slobodarski časni i pošteni narod Crne Gore nikad nije suglašavao,ni tad ni danas ni ikad u ..