15 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pjesma "Oj sokoli" Sekule Drljevića iz 1902.

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

Pjesma "Oj sokoli" Sekule Drljevića iz 1902.

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Novak Adžić

Danas je naročito u Crnoj Gori prilično prisutan jedan nenormalni i nemoralni politički i opštedruštveni fenomen: pojedini političari u Crnoj Gori, makar i nižega ranga, bestidno proklamuju i hvale se da im matica nije sopstvena država, već druga, tuđa država, u ovom slučaju susjedna Srbija. S ponosom učestvuju u svim prljavim planovima i akcijama protiv Crne Gore s tendencijom njenog ukidanja i srbizacije-za takve likove je to prirodno stanje svijesti. Na žalost.

Taj izdajnički i sužanjski sindrom pokazan je nedavno, kada su nekoliko predsjednika opština i opštinskih skupština iz Crne Gore kao sluge tuđih gospodara išli na poklonjenje u Beograd i bili saslušavani i postojavani pred Odborom za dijasporu u Skupštini Srbije i podnosili raport kako su obavili "domaće zadatke" za račun svojih mentora.

O tome je dovoljno pisano da je nepotrebno više trošiti riječ na taj sramotni skup i njegove protagoniste koji su obrukali sebe i pokušali da uvrijede i ponize Crnu Goru.

Čuveni filozof Seneka je govorio: "Niko ne voli domovinu zato što je velika već zato što je njegova". Ljubav i pripadnost domovini, otadžbini, rodnoj grudi, sopstvenoj državi, njenim vrijednostima i istoriji, manifestuje se đe god se čovjek u datom trenutku, sticajem okolnosti, nalazio. Bilo u zemlji ili inostranstvu. Pripadnost domovini, otadžbini, matici, izvoru, rodnom kraju, porodici sasvim je prirodna kod ljudi nornalnih i moralnih obzira i kriterijuma. Bezbrojni su primjeri koji to u prošlosti i sadašnjosti potvrđuju.

Ovom prilikom navodim da je Sekula Drljević, inače kontroverzni, ali, dakako zaslužni Crnogorac u prošlosti, (rođen u selu Ravni u Morači 1884.) napisao i objavio 1902, u vrijeme kada je bio đak gimnazije u Sremskim Karlovcima (Austro-Ugarsko Carstvo) u časopisu koji je izlazio na Cetinju, u Knjaževini Crnoj Gori pod nazivom "Književni list", godina 2, sveska 4, april 1902, strana 95, pjesmu pod nazivom "OJ SOKOLI...".

On u toj pjesmi ispoljava svoj kako crnogorski patriotizam, tako i čežnju iz tuđine za svojom domovinom otadžbinom i za svojom majkom. U prilogu ovog teksta, u faksimilu, donosimo tu pjesmu mladog Sekule Drljevića, koji će kasnije postati značajan crnogorski političar, poslanik, sudija i ministar u Crnoj Gori, te advokat i jedan od državotvornih i nacionalnih ideologa Crnogorstva u periodu između dva svjetska rata i tokom rata i koji će tragično završiti svoj život.

Ta Drljevićeva pjesma iz gimnazijskih dana glasi:

.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vele

Izvanredno. A djeca uče Od glave Zete....Propast