20 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nije Nikšić što mu Marko zbori

Istorija

Comments 12

Nije Nikšić što mu Marko zbori

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Piše: Jadranka Selhanović

Nakon završetka Crnogorsko-turskog rata (1876-1878), crnogorska država  je znatno proširena novom teritorijom. Na prostoru koji je nakon Berlinskog kongresa (1878)  pripao Crnoj Gori živjelo je oko 35.000 stanovnika od kojih oko 20. 000 muhamedanske i rimokatoličke vjeroispovijesti. Ulaskom novog stanovništva u sastav Knjaževine Crne Gore (koja je do tada brojala oko 170 000 stanovnika isključivo pravoslavaca) bio je izmijenjen i njen konfesionalni sastav. Bila je to nova Crna Gora u kojoj je živjelo i 15% nepravoslavnog stanovništva.

Iz  vizure takvog sastava crnogorskog stanovništva, zasigurno se  gledalo različito na osmansko carstvo. O namjeri crnogorske vlasti da za sve svoje podanike stvori jedinstvenu predstavu o osmanskom carstvu, svjedoče mnogobrojni članci koje je objavljivala zvanična crnogorska štampa. Za ovu priliku, objavljujemo tekst iz „Glasa Crnogorca“, 1905. godine,  u kojem se govori o upriličenoj  proslavi u Nikšiću, povodom dana stupanja na prijesto sultana Abdul Hamida II. 

Naime, 19. avgusta 1905. godine ovaj turski praznik, po želji knjaza Nikole proslavljen je u Nikšiću, gdje je u to vrijeme boravio crnogorski knjaz. Tom prilikom turski diplomata sa Cetinja bio je pozvan na svečanu večeru  u čast sultana, priređenu u knjaževskom  dvor u Nikšiću. Svečanoj večeri, kako je obavijestila crnogorska štampa, prisustvovali su knjaževska porodica i svi viši činovnici koji su se nalazili u Nikšiću. U istom izvješaju navedno je da su u svim džamijama u Crnoj Gori održane molitve za zdravlje i dug život sultana Abdul Hamida II.   

Dokumenta:

I za kraj. Samo, kratko,  da priupitamo Marka. Zbog drugačijeg Nikšića od onog po Markovom ukusu. I zbog njegove pjevanije, izgleda njemu i njegovim bliskim saradnicima, tako drage pjesme: Leleču Turci, kukaju bule. Je li, ikada, makar i slučajno, čuo i za onu drugu pjesmu: A, nije da se, u ta davna vremena, nije čula i u Nikšiću: Zbogom Turci i barjaci, zbogom ljudi i junaci.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Onogošt

Upravu ste Jadranka.A ova osoba što kuka i leleče mogla je pročitati o Hajdani iz čuvene Čevske porodice Baletić.Pošto su je Crnogorci oslobodili iz Turskog robstva,kazala im je.Za sve vrijeme robovanja bila mi je čast na miru kao da sam u Moračkom živovala manastiru.

@@@@

hahaha i poslije 120 godina Bog nas nagradi Markom Kovacevicem poznatom kod dijela naroda kao SRBIJANSKA MANGULICA

buto

BIJELI PAVLE dobro zboriš svaka čast i hvala ..