15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bjelopavlići, srpska okupacija… Milioner omrčenog Danilovgrada mrcvario žene, đecu i starce, iznuđivao i pljačkao (1924)

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Bjelopavlići, srpska okupacija… Milioner omrčenog Danilovgrada mrcvario žene, đecu i starce, iznuđivao i pljačkao (1924)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

 „Naš mali Danilov Grad postao je poprište nečuvenih INTRIGA i moralnih ZLOČINA: u njemu je zagospodarila šačica NAJGORIH MRAČNJAKA, koji su objavili krstaški rat Dobru i Poštenju”.

U Danilovgradu (na slici gore), „izrodi” su „kolovođe društvenog taloga” i „rak rana na našem društvenom tijelu”. Konkretno, „DOJUČERAŠNJI GOLJO, a SAD MILIONER, nije niđe ništa svoje imao dok mu je, protiv naše volje, dao general Blažo Bošković neke plemenske komunice, da ne crkne od gladi”.

Citiram u štampi objavljena dva članka s jeseni 1923, potpisuju ih ljekar Ilija Bošković i Ljubo P. Pavićević, oba Danilovgrađani. Naslovi: „Kriza našega društva” i „Najveća sramota Bjelopavlića”.

Cilja se na Iliju M. Lakića — tajkuna iz Danilovgrada.

Oko članaka je kasnije ispala frtutma: rasparavljana na sudu u Nikšiću, ali i po ulicâ, pesnicama i revolverima; jedan teže ranjen. Ispostavilo se, Pavićević — koji je Lakiću pašenog! — ustvrdiće da on nije stvarni autor jednog od tekstova. „Pisac članka je sreski ljekar dr Ilija Bošković. On je članak pisao i mene potpisao”, odricao se Pavićević autorstva u izjavi pred okružnim nikšićkim sudom u proljeće 1924.

 

Kako bilo, i Bošković i Pavićević i Lakić, lokalni su korteši filijala jedino u nijansama različitih velikosrpskih ogranaka partija s centralama u Beogradu, a oko podjele para i vlasti u Danilovgradu posvađenih; no, za našu temu važnije — ova trojica su iz serkla lokalnih perjanica „ujedinjenja”.

Pet godina od 1918. u javnost se iznosi porijeklo za „prvobitno akumulirani kapital” iz pljački, konkretno u nahijama Katunskoj i Nikšićskoj, tokom kaznenih ekspedicija koje su, uz nasilja, paljevine i ubistva, sprovodile okupatorske trupe Srbija — a Lakić, Bošković, Pavićević i slični u tim su krimenima učestvovali kao „omladinci”.

Hronološki, razmjena optužbi lokalnih „ujedinitelja” iz Danilovgrada prethodi opsežnom srpskom pokušaju eliminacije komita, boraca Za pravo, čast, slobodu i nezavisnost Crne Gore u Bjelopavlićima… činjenice s poimeničnim iskazima svjedoka i bitne okolnosti objavio sam na linku dolje.

Žandarmerija i vojska s proljeća 1924. u bjelopavlićkim selima masovno hapse, stotine i stotine stanovnika, stvarnih ili izmišljenih jataka, ne samo odraslih muškaraca, nego i žena, starih i đece; sprovode ih u Danilovgrad i bez sudsko-tužilačkih naloga i bez podizanja optužnice drže, čak mjesecima; u aspanama unutar kojih su nehigijenski uslovi i očajna ishrana; među zatočenicima je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

 Za to vrijeme, srpska žandarmerija i vojska bivakuju u selima „na teret” tamošnjih domaćinstava: kolju živo, krkaju i piju na njihovoj sirotinji; štaviše, ukoliko su preostala od hapšenja batinaju tamošnju žensku čeljad, i đevojke i babe; takođe i đecu; pljačkaju pokućstva, novac…

 

Drugim riječima, Bjelopavliće je zadesilo 1924. isto što i brojne druge krajeve Crne Gore, neke i u više ciklusa. O čemu doznajemo i iz pomenute javne razmjene lokalnih „ujedinitelja” iz Danilovgrada, na temelju zajedničkih priključenija, koja su nesumnjiva iako ne možemo do kraja provjeriti istinitost baš svake od publikovanih tvrdnji. U svakom slučaju, pred nama su istorijski izvori o profilima „ujedinitelja” saopšteni iz njihovih redova.

Elem, o tajkunu Lakiću, ljekar Bošković, čini nam se ne bez zavisti što nije na njegovom mjestu, i nota bene s zakašnjenjem od četiri-pet godina, svjedoči da se „SRAMNI PLJAČKAŠ obogatio strašno za vrijeme nesreće i KRVAVE domaće borbe 1919-20”.

Ali, „dok su Bjelopavlići krvlju i kostima svojih najboljih sinova osvještavali temelj Ujedinjenja” — kako tvrdi Bošković — „ovaj BRCKI IZROD šunjao se po bezaštitnim kućama i pojatama t.z. ‘zelenaša’, MRCVARIO ŽENE, ĐECU I STARCE i tako im IZNUĐIVAO NOVAC, NAKITE i stvari od vrijednosti”.

 „Đe toga nije bilo”, potpisuje Bošković o Lakiću, „on je PLJAČKAO pregljače, kotule, sedla, konje itd”, a „opljačkane ‘zelenaške’ porodice toliko je UPROPASTIO, da i sad mnogi grcaju u velikoj materijalnoj bijedi, mrzeći zato svoju državu”; koje, eto, Bošković prekorijeva da „naivno optužujući cjelinu [sic!] umjesto pojedinaca, koje mogu sudskim putem naćerati da izbljuju i vrate vlasnicima opljačkana dobra!”

Ljubo P. Pavićević, ili kako je docnije na sudu tvrdio — ne on, nego ljekar Bošković, pisao je o ulozi Ilije-Idža Lakića tokom austrougarske okupacije: „Ovaj debeli milioner strknuo je u ‘komite’ pod okupacijom. Njegovi šumski drugovi prezirali su ga za pljačku i prozvali ga ‘komita-kokošara’. Ništa mu nije bastalo opljačkati Austrijancima; i vratio se iz šume kući go i grdan: goljo pošo, goljo došo!”

„Ali je Idžo ‘junački’ SRBOVAO po Katunskoj i Nikšićskoj nahiji: na ultimu otvorio je veletrgovinu u D. Gradu, kupio nekoliko kuća u varoši, nekoliko poljskih imanja, kratko reći: obogatio se preko noć u ovoj našoj čudnoj jugovini; i toliko je presilio, da pogazi sve u D. Gradu, a osobito udara na one koji mu smetaju, da i dalje pljačka Brđane”.

 „Svršilo momče višu trgovačku akademiju u šumi, pa sad hoće da trguje bez konkurencije i sa ZARADOM BAR PARU NA PARU”.

„Kao očevidac donosim pod punim svojim potpisom ‘junaštva’ I. Lakića, pozivajući ga da i on o meni reče otvoreno istinu”, piše Pavićević (Bošković).

Pljačkanje u nahijama Katunskoj i Nikšićskoj, i ko zna sve kudijen, ni Boškoviću i-ili Pavićeviću, nije strano — i to priznaju; ali se, biva, razlikuju, jer opljačkano oni su velikodušno poklanjali! Evo, na primjer, zarobljenom borcu Za pravo, čast, slobodu i nezavisnost jesu oteli njegovu medalju, poklanjajući je članu misije Crvenoga krsta SAD koja je po svršetku Prvog svjetskog rata boravila u Danilovgradu!

„Ovaj ‘junak’ [Lakić] pričao je iza kulisa, da sam ja opljačkao krst Danilov od jednog Martinovića, koga sam, kao zarobljenika sprovodio i kojemu sam u stvari taj krst OTEO, pa ga DAO NA USPOMENU jednom članu Amerikanske misije”.

 

A za razliku od njih ili njega, Pavićevića (Boškovića), tvrdi se da je Lakić: - u Nikšiću „Milošu Magovcu [Magovčeviću] i drugu mu Danilu Zirojeviću OPLJAČKAO KONJA”; - „u Glibavcu, u kući Špira Belade, izvršio je pljačku: odnio štuc, nasilno otvorio skrinju i ponio iz nje nekakav zamotuljak; docnije je pričao Š. Belada, da mu je tu veče OPLJAČKANO PREKO 30.000 DIN. VRIJEDNOSTI; - „I. Lakić išao na zekanu pokojnoga Krsta Stanišića, b[ivšeg] narodnog poslanika velike nar. skupštine u Podgorici od 13. novembra 1918. g. [Stanišić je ubijen, iz okupacione vlasti tvrdili od strane komita, prim]; toga istoga zekana tražio je, telegrafski, pop Novo Stanišić od Bogdana Radulovića, sad predśednika opštine D. Gradske”, a „pred prošlog ljeta u Jusovači, Bogdan je pričao pred više ljudi, da je I. Lakić OPLJAČKAO TOGA KONJA”; - „prolazom za Glibavac kroz Gornje Polje, I. Lakić je, bez ičijeg naređenja i potrebe, ZAPALIO KUĆE Kustudića, VJEROVATNO POŠTO IH JE OPLJAČKAO”; - „I. Lakić OPLJAČKAO je i nekoliko trgovaca u sâmom D. Gradu”…

Sve u svemu — piše pod punim imenom i prezimenom Ilija Bošković — „odebljao je naš baron kao žirovnica i toliko je presilio, da kad šeće po d.gradskom ‘korzu’ ne vidi ništa što je niže od Garča”, a čuvaju ga žandarmi i „po onoj narodnoj: pare, pare: pa cio svijet”, on je — „DIKTATOR naše omrčene opštine!”...

Preko režimske štampe onda se oglašavaju drugi. Tvrdi u ime popa Nova Stanišića, sin mu Radoje piše da se za Pavićevića P. Ljuba „priča da mu je od ranijeg datuma jedino i glavno zanimanje — kockanje”; Miloš Magovčević, nepismen, za njega se potpisao Mirko Magovčević, veli da mu Lakić konja ukrao nije. A za Jefta Draškovića, kafedžiju iz Nikšića, Pavićević — a priśetio se da ga zna iz zarobljeništva s nadimkom „Ćampion” — bio je taj koji reketira:

„Naime, koliko se śećam 1919, ovaj isti Ćampion došao je, stao pred moju kafanu, pozvao me i rekao: — Jefto, ja kao predstavnik CRNE RUKE, došao sam ovđe sa 12 drugova i ti, kao nacionalno neispravan, ima da mi odmah dadeš 50.000 dinara. Ovoliku sumu imaju da plate još i ovi: Boško Đ. Mijušković, Jovo Golijanin, Milo Tomašević, Mato Čolić i braća Radovići!”

Na drugoj strani, Bećir M. Lakić, potpisan kao rezervni oficir iz Danilovgrada, teško optužuje prezimenjaka, protiv njega podnio i „krivičnu tužbu za pljačku i ubistvo”, to se, tvrdi, desilo u doba austrougarske okupacije. Dodaje, da „na naš stidni sram, danas je taj isti I. Lakić, koji do 1918. nije ništa imao, skoro milioner, od pljačke”.

I on se kune u „ujedinjenje”, pa likuje nad činjenicom da „već nekoliko dana otac i brat I. Lakića śede na optuženičkoj klupi u Okružnome sudu u Podgorici”, a „Idžo čitavu neđelju prosipa po Podgorici nagrabljeno blago, dâko spase brata i oca s robije” koji odgovaraju za krivično djelo počinjeno, veli — „U ZAJEDNICI S KOMITIMA”!

Otac je Musa Lakić; a braća, Pavić M. Lakić i Jovan M. Lakić, iz opštine Jelenačke, sreza Danilovgradskog. Za razliku od Ilije, na strani su — prava, časti, slobode i nezavisnosti Crne Gore!

Iz preostalih arhiva su dostupni podaci da su Pavić i Jovan Lakić uhapšeni sredinom 1922, a presuđeno im je u jesen te godine na po dvije godine robije pred Okružnim sudom u Podgorici. Na istom suđeni i drugi bjelopavlićki komiti i njihovi pouzdanici, na primjer: Savo Đurović, Petar Perović, Marko M. Đurović, Mileta Lalević, Lazar Grgurović…

Taj nas aspekt lokalnih prilika, dovodi do početka 1924-te. Milovan Džaković, „veliki župan”, kako mu glasi titula, funkcioner je beogradskoga Ministarstva unutrašnjih dela s policijsko-žandarmerijskim ovlašćenjima u Crnoj Gori („Zetskoj oblasti”).

Preko režimske „Slobodne misli” —– koja u to vrijeme, početkom 1924, kuka da su „odmetnici imali gostoprimstvo naših sela i njima su bila OTVORENA VRATA SVIJU DOMAĆINA”, a da je, tvrde, „oko 1.000 ljudi palo od svoje braće u odmetništvu” —– Džaković najavljuje represalije nad stanovništvom i u Bjelopavlićima, a po obrascu ultimatuma divlje okupacije:

„Pozvao sam sve PORODICE pojedinih odmetnika, PREDSTAVNIKE SELA i dao sam im POSLJEDNJI ROK, od osam dana, da svaki dovede svoje odmetnike i preda ih vlastima. Poslije ovoga roka, preduzeće se NAJSTROŽIJE MJERE protivu svih JATAKA ODMETNIČKIH, ROĐAKA i OPŠTINA u kojima se kreću”.

Kako ispred Srbije, a mimo suda i presude, doslovno raspolaže i životima i smrtima, slobodom i robijom i imovinom svih u Crnoj Gori, veli: „JA neću odustati da KAZNIM krivca NAJSTOROŽOM KAZNOM”. Iz Nikšića, u kojem se dislocirao s Cetinja radi upravljanja na terenu predstojećim represalijama i u Bjelopavlićima, dodaje: „MOJE JE kakve ću mjere preduzeti”.

Ispostaviće se, daje i lažna obećanja, da „odmetnicima koji se dobrovoljno predadu vlada prašta političke krivice, sve državi pričinjene štete i učinke” — mnogi od komita koji su se tada dobrovoljno predali, završiće sa presuđenim robijama, jer su protiv njih fingirane „privatne tužbe”. 

 

„Država je jača od svakog pojedinca i ona MOŽE SVE ŠTO HOĆE”, zlokobno poručuje Džaković ispred Kraljevine SHS…

(Nastavlja se)

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Invictus

@Komšija iz komšilaka Svaka ti čast, identičnu stvar sam pomislio. Čuveni akademik još čuvenije akademije Lakić.

Ratko Vujošević

Mojeme đedu su kuću uzeli zbog duga od jedne rate( zadnje)hipoteke.

Komšija iz komšilaka

Dođe li što pokojni Zoran Lakić ovome Iliji? Jer mnim da se karakterno nijesu mnogo razlikovali…