12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FOTO: Prije 108 godina, Crnogorci su sjeli u voz! Da li su tada brže putovali od Bara do Virpazara?

Izvor: foto: barinfo.me

Istorija

Comments 0

FOTO: Prije 108 godina, Crnogorci su sjeli u voz! Da li su tada brže putovali od Bara do Virpazara?

  • Viber
Na današnji dan 1908., probnom vožnjom od Virpazara do Bara Crnom Gorom je prošao prvi voz. Redovni železnički saobraćaj uspostavljen je 2. novembra.

Početak željezničke pruge, duge 43 km i 40 metara, bio je na 1,5 metar nadmorske visine na Pristanu. Tu je izgrađena relativno savremena željeznička stanica sa tri šinske trase, zatim ložionička stanica sa kanalima i postrojenjima za pregled i opravku kola, skladišta ulja, radioničkim postrojenjima, trianglom, vodostanicom sa rezervoarom za vodu, signalno-sigurnosnim i telefonskim postrojenjima.

prvi voz bar vir04

Najviša tačka bio je tunel Sutorman na 659,5 metara nadmorske visine a kraj željezničke pruge na 14 mnv u Virpazaru. Na pruzi je bilo mnogo zanimljivih i atraktivnih mjesta, poput čuvene Vode Boškovića ili petlje (nadvožnjak i podvožnjak) između Zubaca i Ribnjaka zvane Kalkavija. Na Sutormanu se nalazila i posebna okretnica u obliku trougla – triangla.

prvi voz bar vir05

Stanice/stajališta/ukrsnice na pruzi bili su: Pristan, Popovići (oko današnjeg nadvožnjaka), Bjeliši (“Mirkov” i “Brankov” štacion), Zupci, Zavale (Kalkavija), Ribnjak-Kazan (vodostanica - tu su se “bavili”, odnosno uzimali vodu za lokomotivu), Ribnjak mali, Tuđemili, Pod Skale (Durova baraka), Brijegčić pod Mužic, Pod jasen, Sutorman - Stražara, Podzanje (vodostanica Pod Zanom), Dubrava, Limljani, Donji kraj, Boljevići i Virpazar. Voz je kupio putnike na Pristanu, u Popovićima, Zupcima, Ribnjaku-Kazan, Tuđemilima, Sutormanu, stanicama u Limljanima, Boljevićima i Virpazaru. Put je trajao oko dva sata.

lokomotiva sutorman

Lokomotiva Sutorman koja je prometovala na relaciji Bar - Virpazar nalazi se na željezničkoj stanici u Baru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR