3 °

max 16 ° / min 4 °

Ponedjeljak

01.03.

16° / 4°

Utorak

02.03.

16° / 3°

Srijeda

03.03.

17° / 1°

Četvrtak

04.03.

17° / 1°

Petak

05.03.

14° / 3°

Subota

06.03.

15° / 6°

Nedjelja

07.03.

15° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fond za zdravstvo: Respiratori namijenjeni Crnoj Gori prodati kompaniji u Srbiji

Izvor: Ilustracija

KORONAVIRUS

Comments 6

Autor: Antena M

  • Viber

Fond za zdravstvo: Respiratori namijenjeni Crnoj Gori prodati kompaniji u Srbiji

Respiratori koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od švedskog proizvođača, a koji su trebalo da budu isporučeni iz Beograda, bili su pod blokadom za izvoz i prodati su drugoj kompaniji u Srbiji.

To je Fondu saopštio dobavljač - Farmont iz Danilovgrada, sa kojim je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora.

Fond za zdravstveno osiguranje je, na osnovu zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Plana potreba sačinjenog od Ministarstva zdravlja, sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe JZU Crne Gore, na osnovu kojeg je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem Farmont DOO Danilovgrad, proizvođača Maquet-Getinge Group iz Švedske, saopšteno je iz Fonda, nakon što su mediji objavili da je Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore. 

Navedeni dobavljač je, kako objašnjavaju u saopštenju iz FZO, izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane.

"U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebalo da bude izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji oni konfiskovani od strane države Srbije", navode u saopštenju koje potpisuje direktor Sead Čirgić. 

Prema informacijama koje smo dobili od ovog dobavljača, dva isporučena respiratora su se nalazila u Republici Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni, dodaju iz Fonda. 

Kako napominju, u vezi sa nabavkom ugovorenih respiratora, dobavljač Farmont DOO Danilovgrad je danas, povodom pisanja medija u vezi sa isporukom respiratora, dostavio obavještenje Fondu za zdravstveno osiguranje, a u kom se navodi: 

"Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja.

Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobaljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu - Srbiji, a dva u Zagrebu-Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group - Beograd - Srbija i nalazili su se na carinskom lageru.

Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenim institucijama u CG, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je  predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji."

Fond za zdravstveno osiguranje je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme, dodaju iz Fonda. 

"Određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore.

Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju", zaključuju u saopštenju. 

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

gagi

To je vjerovatno pomoc sto je molio Mandic. E pa frontovci nemojte traziti nikakvu pomoc od Vucica moleci ga jer na sledecu molbu ko zna kAkva ce biti ta pomoc namojte nam pomagati aman zaman. ako je vama potrebna vi idite po tu pomoc. DA JE VJECNA NASA C.GORA.

čitalac

Ja sam čuo da je onaj pop koji je uhvaćen u ilegalnom prelasku granice kod Bijelog Polja, nosio jedan respirator od silne želje da pomogne ovom narodu i državi :)