15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mirko Vlahović i Varja Đukić novi prvaci nacionalnog teatra

Izvor: Foto: CNP

Kultura

Comments 0

Mirko Vlahović i Varja Đukić novi prvaci nacionalnog teatra

Izvor: Pobjeda

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Poslije dugo godina Crnogorsko narodno pozorište ponovo će dodjeljivati status prvaka ovog nacionalnog teatra, a ove godine status su već dobili glumci Mirko Vlahović i Varja Đukić.

“Status prvaka/prvakinje je nesumnjivo potvrda vrijedne glumačke karijere i glumačkog života koji traje. Pored važnosti koje nosi u samom ansamblu, zvanje prvaka označava i društveno priznanje i počast onim glumcima koji “nose repertoar” i koji su svojim glumačkim kreacijama, u važnim predstavama, ostavili pečat i trag koji postaje dio istorije jednog teatra”, saopštila je za Pobjedu direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Zvanje prvaka, prema njenim riječima, podrazumijeva i procentualno uvećanje plate.

“Uvećanje je u ovom trenutku simbolično, ali ćemo nastojati da i to unaprijedimo u narednom periodu. Važno je naglastiti da je ovaj status odnosno postojanje i priznavanje glumaca prvaka, važno za ukupni pozorišni sistem, za teatarske institucije koje imaju ozbiljan ansambl, a CNP ga svakako ima”, navela je Kralj.

POZORIŠNA PRAVILA

Zakon o pozorišnoj djelatnosti predviđa da je, po pravilu, pozorište predlagač kandidata za status prvaka, ali može biti i strukovno udruženje.

“U odnosu na kriterijume koje smo u Crnogorskom narodnom pozorištu definisali kroz Pozorišna pravila, jednom od ključnih opštih akata CNP-a, umjetnički direktor Pozorišnom savjetu CNP-a predlaže glumce članove našeg ansambla za ovo zvanje, a nakon saglasnosti Savjeta prijedlog se uz obrazloženja i dokumentaciju koja potvrđuje ispunjenje kriterijuma, upućuje Ministarstvu kulture”, pojašnjava ona.

Ministarstvo je, dodaje Kralj, u skladu sa Zakonom, dužno da formira komisiju koju čine relevantne ličnosti iz pozorišnog života koja odlučuje o dobijanju zvanja.

Što se tiče kriterijuma čije ispunjenje je potrebno da bi neko zavrijedio status prvaka, Kralj je objasnila da obuhvataju sve one elemente koji određuju domete i uspjeh jedne glumačke karijere.

“To su godine rada u CNP-u odnosno u našem ansamblu, broj tumačenih glavnih uloga, broj uloga koje se ne mogu označiti glavnim ali su po važnosti i kompleksnosti od presudnog značaja za uspjeh predstave, kvalitet glumačkih ostvarenja, uloge u drugim pozorištima, na filmu, televiziji, nagrade na relevantnim pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu, društvena priznanja, i naravno profesionalan odnos prema kolegama, obavezama, prema pozorištu”, rekla je Kralj.

Pored Vlahovića i Đukić ove godine, prema riječima Kralj, bilo je u konkurenciji još glumaca, budući da, kako je kazala, ansambl CNP-a čine izuzetni pojedinci čija su glumačka dostignuća i karijere vrijedni pažnje.

“Tokom pripreme prijedloga, a nakon diskontinuiteta koji je objektivno otežavao posao, susreli smo se sa brojnim dilemama. Ipak, prevagnulo je mišljenje da je u ovom trenutku nužno strogo i u potpunosti poštovati kriterijume koje smo sami definisali, i u tom smislu su upućeni prijedlozi za Varju Đukić i Mirka Vlahovića, koje je komisija Ministarstva kulture takođe prepoznala kao nosioce ovogzvanja”, rekla je Kralj.

Govoreći o razlozima zbog kojih ovaj status godinama nije dodjeljivan glumcima u nacionalnom teatru, Kralj je izdvojila nepostojanje kriterijuma i nedovoljno jasnu proceduru od trenutka predlaganja kandidata za ovo zvanje, do formiranja same komisije.

“Zbog toga smo, umjesto čekanja da se neko drugi sjeti i pozabavi onim što nas se direktno tiče, došli do konkretnih rješenja, konsultujući uporednu praksu, ušli u proceduru izmjene i dopune Pozorišnih pravila i ispostavili gotova rješenja Ministarstvu kulture, koje je u potpunosti podržalo našu inicijativu i ispunilo svoje obaveze kako bi cijeli proces bio zaokružen”, istakla je Kralj.

Status prvaka/prvakinje ranije su imali Boro Begović, Drago Malović, Čedo Vukanović, Petar i Dragica Tomas, Gojko Kovačević, Branislav Vuković… Prije najnovije, ovogodišnje odluke, o ovom statusu, posljednji status prvakinje dodijeljen je glumici Oliveri Vuković.

Što se tiče dodjele statusa u budućnosti, Kralj je dodala da će odlučivati isključivo realna slika ansambla, u odnosu na svakog pojedinca, na svakog glumca i glumicu.

“Ko god od glumaca stekne uslove za dobijanje ovog statusa, pozorište je u obavezi da napravi analizu, prikupi dokumentaciju i preko Savjeta uputi prijedloge Ministarstvu kulture”, dodala je Kralj.

Status prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta glumcu Mirku Vlahoviću predstavlja veliku čast prije svega nagradu za dugogodišnji rad i stvaralaštvo.

“Međutim, ovo priznanje sa sobom nosi i veliku odgovornost i obavezu, koje sam i te kako svjestan. To je pitanje i moralnog i estetičkog stava prema pozorištu, poslu, umjetnosti uopšte”, rekao je Vlahović.

Ponovno uspostavljanje ovog priznanja, prema njegovim riječima, od velike je važnosti za naš nacionalni teatar.

“Naročito imajući u vidu veliki broj mladih i talentovanih ljudi, mojih kolega, kojima će ovo poslužiti kao podstrek i potvrdu da se predani rad vrednuje, te da jednog dana i oni mogu doći do ovog statusa”, kazao je Vlahović. 

Đukić je za TVCG kazala da su status i nagrada dvije različite stvari.

“Status sam ja, nezavisno od toga što sam ga sad stekla, sticala godinama i decenijama. Ne radi se o nagradi meni, nego se radi o mom prilogu pozorištu. To što sam dobila zvanje prvakinje Drame, to sam očekivala mnogo ranije.

Sticajem nekih okolnosti, formalnosti, mislim čak i nemara u velikom dijelu, koji potiče skroz iz sistema, to je sad došlo na red. Ne znam zašto bi sad došlo kada sam ja posljednji put igrala „Ekvinocija” kao neku ulogu, a inače sam kao glumica uvijek igrala velike, glavne uloge, zato što to pripada mom glumačkom habitusu”, rekla je Đukić za TVCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR