11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ISTRAŽIVALI SMO: Koliko Crnogorci posjećuju biblioteke?

Kultura

Comments 0

ISTRAŽIVALI SMO: Koliko Crnogorci posjećuju biblioteke?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Možda ste mislili da su digitalizovano okruženje i talas medijske trivijalnosti ostavili crnogorske bibliotekare bez posla. Iz naših najvećih biblioteka srećom stiže demant.

Najstarija ustanova kulture u Glavnom gradu, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" je prošle godine štaviše oborila rekord.

"U godini za nama, Biblioteka je imala 3.496 članova, što predstavlja rast broja upisanih korisnika u odnosu na prethodnu godinu, a to je ujedno i najveći broj od početka ovog vijeka. Članovima Biblioteke smo pozajmili ukupno 95.337 publikacija, od kojih 71.357 monografskih. Ovim brojem nadmašen je prošlogodišnji za gotovo 10 procenata", kazali su nam iz Biblioteke.

Sramota ih jer dugo drže knjigu, pa pošalju po djeci

Crnogorski građani su vrlo revnosni, mada ih i Biblioteka redovno podsjeća tako da se rijetko dešava da se knjiga zagubi, ukrade ili nestane.

"Naravno ima i zanimljivih situacija, kada je našim sugrađanima neprijatno da sami vrate knjigu koju su posudili prije nekoliko godina ili čak decenija, pa je pošalju po nekom učeniku, sasvim anonimno. Dešava se i da među poklonima koje dobijamo, nađemo neku našu staru ili već otpisanu knjigu", ispričali su podgorički bibliotekari za portal Antena M.

Podgorička čitaonica, koja je kasnije prerasla u Biblioteku, je prije nekoliko dana proslavila 136 rođendan!

Osnovana je na inicijativu vojvode Marka Miljanova, a među osnivačima i članovima bili su najugledniji Podgoričani onoga vremena. 

Biblioteka je od 1965. godine na adresi u Njegoševoj ulici, u zgradi koja je više puta rekonstruisana. Tu dolaze korisnici svih starosnih grupa.

Članovi biblioteke i po nekoliko decenija

"Osnovci, srednjoškolska i studentska omladina, korisnici srednje generacije i značajan broja starijh sugrađana i penzionera... baš svi."

"Među čitaocima sa najdužim stažom, dominira jedan broj penzionera, koji su naši članovi još od rane mladosti ili djetinjstva. Za ovu priliku bi izdvojili jednog od naših najstarijih i najdražih korisnika, gospodina Vuksana Vujoševića koji je zagazio u desetu deceniju života", pojasnili su nam iz biblioteke "Radosav Ljumović".

U Nacionalnoj biblioteci dominiraju studenti

U Nacionalnu biblioteku na Cetinju rijetko dolaze građani jer knjige ne možete iznositi, ali su zato studenti i naučni istraživači redovni gosti.

Biblioteka "Đurđe Crnojević" čuva svu našu periodiku, naučnu građu, stručne časopise... pa ćete za bilo koji naučni ili istraživački rad materijal naći na Cetinju.

Da crnogorski građani ipak od knjige ne bježe svjedoči i činjenica da korisnici traže sve više skeniranih stranica. "Tradicionalnih čitača", koji dolaze u biblioteku je sve manje, ali zato bibliotekari skeniraju i na hiljade stranica za korisnike.

Crnogorska biblioteka takođe redizajnira digitalni arhiv a kroz evropske projekte u kojima učestvuje, milioni ljudi mogu se upoznati s našom baštinom, o čemu možete čitati ovdje.

Kako nam je kazala bibliotekarka-savjetnica Milenija Vračar iz ustanove "Đurđe Crnojević", koriste se univerzitetski udžbenici, novine (stara periodika iz doba Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, međuratna periodika), stručni časopisi, zbornici dokumenata, posebne zbirke i dr. 

Oko petnaest studenata svakog dana dođe u čitaonicu u potrazi za arhivskim materijalom i knjigama.

Nacionalna biblioteka smještena je u zgradi nekadašnjeg italijanskog poslanstva na Cetinju

 Početak je godine, idealno vrijeme za krenete u čitalačke pohode

Za individualne korisnike, Nacionalna biblioteka nudi tri vrste članarina - trodnevna (1 euro), mjesečna (3 eura) i godišnja članarina koja košta 10 eura.

I iz Narodne biblioteke podsjećaju da je ovih dana počeo upis za kalendarsku 2017. godinu, a cijena godišnje članarine je 5 eura.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR