22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snimljen dokumentarni film o Radovanu Karadžiću

Kultura

Comments 0

Snimljen dokumentarni film o Radovanu Karadžiću

  • Viber
Režiser Dragan Elčić vjeruje da će njegov dokumentarni film o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti svjetska priča i da će gledaoci kroz njega moći na objektivan način da sagledaju ličnost Karadžića, ali i vrijeme koje ga je istaklo u prvi plan.

Elčić kaže da je režiranje filma "Radovan - povik iza zidova tamnice" za njega bilo veliki izazov, ali istovremeno odgovornost i čast.

- Kroz film pokušavamo sagledati kako Karadžić vidi sebe, a moja je želja da kada film bude završen ostane samo jedna, jedina poruka - prvi padež čovjek i da gledalac shvati vrijeme u čijem vrtlogu se našla jedna ličnost, da je ta ličnost uspjela da se izbori sa svim silama koje su zadesile ovaj prostor, izdrži do kraja, stvori Republiku Srpsku i čvrsto stoji na zemlji - rekao je Elčić.

On navodi da je kroz formu ličnog ispovijedanja Karadžića želio da običan čovjek spozna vrijeme i istorijski trenutak.

- Pokušao sam da spoznamo ličnost Karadžića kakvu možda nijesmo znali, da je prepoznamo sa one intimne, ljudske, moralne i svake druge strane, da je ostavimo onima koji ga vole i onima koji ga ne vole da razmisle - rekao je Elčić.

On je dodao da dokumentarni film o Karadžiću, koji traje 90 minuta, slijedi liniju feljtona, jer osim televizijske slike, uključuje i novinsku i radio priču.

- Imali smo neobičan pristup da novinski feljton pretvorimo u dokumentarnu priču. To je bio težak proces i put. Snimali smo na 59 lokacija, uz dosta arhivskog materijala, novinskih arhiva od 90-tih do danas - istakao je Elčić.

On je naveo da ljudska linija koju film slijedi nikog neće ostaviti ravnodušnim, dodajući da film otkriva mnoge stvari koje su enigma i tajna i o kojim se do sada nije ništa znalo.

- Film nema nikakvu nacionalnu liniju, nego ljudsku, otvoren je i može ga vidjeti bilo ko bez obzira na predrasude koje možda ima - rekao je Elčić.

Film će premijerno biti prikazan u "Sava centru" u Beogradu 11. aprila. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR