8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor ne radi, a ka' će – ne znamo

Politika

Comments 0

Odbor ne radi, a ka' će – ne znamo

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Finalizacija procesa kompletiranja skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva još uvijek nije na vidiku, a sve polako dobija obrise beskrajne „sapunice“. Vladajuća Demokratska partija socijalista i opoziciona Demokratska Crna Gora predlažu proširenje sastava, na šta veći dio opozicije, za sada, ne pristaje, već traži da se Odbor kompletira prema pravilima propisanim prvobitnom Odlukom o formiranju Odbora. Proces je zaglavio jer nijedna strana ne želi da popusti.

„I dalje nije poznato kada i kako će se razriješiti situacija sa kompletiranjem sastava skupštinskog Odbora za izbornu reformu“, potvrdio je za radio Antena M, predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja.

„Postoji zahtjev Raška Konjevića iz SDP-a, za hitno sazivanje sjednice Administrativnog odbora. Kada se budu stekli uslovi za ispunjavanje Konjevićevog zahtjeva, sjednica će biti sazvana, pa makar hitna. Ali, neka oni između sebe stvore uslove da se to dogodi“, rekao je Škrelja.

Vladajuća Demokratska partija socijalista i opoziciona Demokratska Crna Gora žele da promijene Odluku o formiranju Odbora čime bi se omogućilo uključivanje većeg broja članova tog tijela, pa bi se između ostalog, stvorilo mjesto i za poslanika Posebnog kluba poslanika, Aleksandra Damjanovića.

Međutim, veći dio opozicije, zajedno sa Damjanovićem, ne pristaju na takvo rješenje već insistiraju da se, shodno prvobitnoj Odluci, po kojoj svakom poslaničkom klubu pripada po jedno mjesto, Demokrate odreknu jednog od predstavnika, koliko sada imaju u Odboru za izbornu reformu.

U međuvremenu, traje pravi mali verbalni rat saopštenjima i izjavama po kojima se vidi da su obije strane čvrsto ukopane u svoje pozicije, čime se isključuje mogućnost da Odbor zaista počne da se bavi reformom izbornog zakonodavstva u punom kapacitetu.

Momo Koprivica je, ovih dana, u ime Demokrata ponovo na sto stavio predlog o proširenju sastava Odbora.

„Administrativni odbor bi trebalo da predloži Skupštini izmjene Odluke o formiranju  Odbora za reformu izbornog zakonodavstva i da se, uz poštovanje principa pariteta vlast-opozicija i uvećanje broja članova, uveća i većina za odlučivanje“, kazao je Koprivica.

Predlog o proširenju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva vladajuća Demokratska partija socijalista je zagovarala još tokom avgustovske sjednice parlamenta, a funkcioner DPS-a, Branimir Gvozdenović je potvrdio da se u vezi sa tim nije ništa promijenilo.

„Mi ćemo prihvatiti inicijativu za proširenje. Za nas je ključna stvar da što više ljudi doprinese radu Odbora“, konkretan je bio Gvozdenović.

Dogovor ipak još uvijek nije na vidiku, jer veći dio opozicije insistira da se Odbor formira na osnovu prvobitne Odluke, po kojoj svakom poslaničkom klubu pripada jedno mjesto u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, što bi značilo da Demokrate treba da se odreknu jednog od svoja dva predstavnika.

To mjesto bi, po njihovom mišljenju trebalo da dobije predstavnik Posebnog kluba poslanika koga bi predstavljao nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović koji je stav o ulasku u Odbor po novim pravilima izrazio, u izjavi za Antenu M, još prije dvadesetak dana.

„Nikada ne bih prihvatio da se bilo koji akt mijenja zbog bilo kog pojedinca, pa ni zbog mene. Ostaje samo da se poštuje važeća Odluka i da se ispravi nezakonitost koju su, u zajedničkoj režiji, naprivili DPS i Demokrate“, kategoričan je Damjanović.

Prekjučerašnju sjednicu Odbora, funkcioner opozicione SDP, Raško Konjević je napustio nakon što nije prošao njegov prijedlog o odlaganju sjednice koje je tražio da bi se prije nastavka Odbora za izborne reforme, Administrativni odbor odredio o pitanju - da li Poseban klub poslanika ima pravo na predstavnika.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR